Kulutusjuhla

Kirja-ale kuluttajaviranomaisten tarkkailussa

Kuluttajaviraston mielestä nykyinen kirjakauppojen alekäytäntö rikkoo lakia, kertoo YLE:n uutinen. ”Kirjakauppojen alennusmyynneissä ei pitäisi myydä alennettuina teoksia, joita ole ollut liikkeessä aikaisemmin esillä tai joita ei ole myyty normaalihinnalla lainkaan.”

Uutisessa haastateltu Suomalaisen kirjakaupan toimitusjohtaja Jarmo Oksaharju perustelee mielestäni nykykäytäntöä järkevästi. Oksaharju sanoo, että kaikki teokset ovat olleet jo ennen alennusmyyntiä asiakkaiden tilattavissa, vaikka ne eivät olisi varsinaisesti olleet hyllyssä.

Kuluttajaviraston mielestä tämä käytäntö kuitenkin on tapa kiertää lakia. Mielestäni omituista olisi kuitenkin se, jos toiminta muutettaisiin Oksaharju ehdottamaan malliin: ”Suomalainen kirjakauppa voi vastedes esimerkiksi tuoda alekirjat normaalihintaisina myyntiin juuri ennen alennusmyyntiä.”

Koko Kuluttajaviraston kannanotto on mielestäni tällä kertaa varsin turhanpäiväinen. Minun puolestani kirja-alet saavat pysyä samanlaisina. Älytöntä olisi, jos alekirjat tuotaisiin normaalihintaisina kauppoihin juuri ennen alennushintojen merkkaamista.

Omat alekirjani ovat vielä noutamatta. Tilasin ne netin kautta ja pitäisi vain ehtiä piipahtamaan itse kaupassa. Kätevä tapa, jota varmaan moni muukin suosii nykyisin. Vaikka täytyy myöntää, että on siinä oma viehätyksensä, kun kirjoja oikeasti selailee kaupassa ja tekee vasta sitten ostopäätöksen. Silloin tosin myös heräteostojen määrä on suuri.

Muissa blogeissa kirjoitetaan seuraavaa kuluttaja-asiaa: Timjami on pettynyt Havin kynttilöihin ja asiakaspalveluun, Marginaalin Jani kehuu Pepsi Max Cappuccinoa, Linjakohinassa pohditaan vanhojen tavaroiden korjauttamista uuden ostamisen sijaan ja Kriisipuurossa ihmetellään, miksi ALE muuttuu SALEksi.

4 Comments

  1. Naulan kantaan. Vaikka sielt joskus ihan järkevää asiaa tuleekin niin tuo nyt kuulostaa asian tekemiseltä tikusta.

    Ja se on tunnetusti on turhaa.

  2. Jep, on nyt intomielinen lakimies päässyt sanomaan sanasensa. Toivottavasti tajuavat nyt haudata koko asian!

  3. Hei täällähän on huomattu minun suutarijuttu! Muutamaan kertaan piti hieraista silmiä.

    Samaa mieltä olen tuosta aleen puuttumisesta. Enemmän se olisi kuluttajan viilaamista linssiin, jos kirjat tuotaisiin liikkeeseen ensin normaalihinnalla ja pahimmillaan vain muutamaa päivää ennen kirja-alen alkua…

  4. Kyllähän täällä kiinnitetään huomiota erinäköisiin kuluttajateksteihin, kuuluu blogin luonteeseen!

    Minustakin olisi suurempaa lainkiertoa, jos käytäntö muutettaisiin tuollaiseksi ”väkisin alentamiseksi”. En oikein jaksa uskoa, että tuo muuttuu mihinkään.