Kulutusjuhla

Sirulla rahaa

Nyt alkuviikosta muistutetiin uutisissa, että sirulla varustettua pankki- tai luottokorttia käyttävät henkilöt eivät enää voi käyttää automaattien keltaista koloa, vaan kortti on aina lykättävä siihen siniseen siruaukkoon.

Minulla sirukortti on ollut jo pidempään, ja olen myös pyrkinyt käyttämään sitä sinistä aukkoa Otto-pisteellä. Mutta liian usein korttia on joutunut lykkäämään laitteeseen useamman kerran, ja kahden yrityksen jälkeen olen tunkenut korttini siihen magneettijuovaa lukevaan koloon.

Siksi ärsyttää se, miten kortin käyttäjiä valistetaan: pitäisi vain kiltisti niellä se tosiseikka, ettei siru aina toimi (siinä voi olla esim. näkymätöntä likaa) ja yrittää uudelleen sekä pyyhkäistä sirua vaikka omaan hihaan. Ainakin eilisestä Keskisuomalaisesta luin juttua, jossa suorastaan sanottiin, että Ottojen käyttäjien on syytä hillitä itsensä: oma moka, jos ei osaa puhdistaa sirua riittävän huolellisesti, joten turha on soitella automaatin vikapäivystykseen.

Kun haluan nostaa rahaa, haluan sen tapahtuvan nopeasti, heti ja ensiyrittämällä. Systeemin pitäisi olla sellainen, ettei siinä tarvitse ruveta ihmettelemään ja kortteja putsailemaan.

Sirujen positiivinen puoli ehdottomasti on se, jos niiden käyttö maksuvälineenä myös kauppojen kassoilla yleistyy, kuten on lupailtu. Mielelläni lykkään kortin sirumaksupäätteeseen ja naputtelen tunnusluvun. Toki varmasti menee hetki aikaa, ennen kuin ihmiset oppivat maksutavan ja se sujuu kaupoissa tehokkaasti, mutta ehkä sen verran siedän odottelua.

4 Comments

  1. Tuohon fyysisen kestävyyden ongelmaan pyritään (lähi?)tulevaisuudessa vastaamaan tekemällä korteista langattomia.

  2. Langattomuus on siis avainsana luottokorteissakin! Toivottavasti ne sitten aikanaan toimivat mallikkaasti, mutta toki toivoisi, että jo nämä nykyiset olisivat sellaisia, ettei automaatilla tarvitsisi kiroilla.

  3. Hankin maksukortin päästäkseni eroon käteisestä. Nordeasta tyrkyttivät tuolloin vielä uuden Visa Electronin. Pitkään kortti ei käynyt monessakaan liikkeessä, ja alussa yhteys ei aina onnistunut sen hyväksyvissä paikoissakaan. Unohdin haaveeni käteisettömyydestä käytännön pakosta.

    Uskaltaisikohan taas yrittää? Visa Electron alkaa jo kelvata joka puolella eikä käyttöongelmia ole ollut vähään aikaan. Mutta ehdin minä sen firman ja pankin kyllä kirota mielessäni muutamallakin kassalla. Terveisiä vaan, jos satutte lukemaan. Saa nähdä pystyttekö myymään seuraavan uuden idean yhtä helpolla asiakkaillenne.

  4. Pauliina: harvoin minäkään käteistä nykyisin käytän, ja onneksi pankki- tai luottokortti käy melkein joka paikassa. Visa Electronista minulla itselläni ei ole kokemuksia, mutta kuulemieni kommenttien mukaan aika monia on ärsyttänyt sen satunnainen toimimattomuus.