Kulutusjuhla

Vuokratiedot julkisiksi?

SDP:n asuntopoliittinen työryhmä haluaa, että asuntojen vuokratiedot tehtäisiin julkisiksi (MTV3:n uutinen). Näin vuokratason uskottaisiin pysyvät kurissa.

Vuokranantajien etujärjestön puheenjohtaja Antti Arjanne on jo tyrmännyt ajatuksen: ”Minä en ymmärrä, mitä etua sillä [vuokrien julkistamisella] saavutettaisiin, koska huoneistot ovat kovin erilaisia ja samassa osoitteessakin vuokratasot ovat perustellusti erilaisia.”

SDP:n työryhmän ajatus on tietysti sinällään kaunis ja jollain lailla perusteltukin. Mutta ymmärrän täysin Arjanteen kommentin ja näkemyksen. Itse vuokranmaksajana koen, että käsitys oman alueen hintatasosta on varsin helppo muodostaa, kun jonkin aikaa seuraa vuokra-asuntomarkkinoita lehtien tai netin ilmoitusten avulla. Kun tason tietää, voi vuokraa sitten myös tinkiä tarvittaessa (kuten itse taannoin tein).

Epäilen myös, ettei tietokannan ylläpito olisi kovin helppoa, yksinkertaista ja halpaa. Luulisi, että ministeriöille olisi tarjolla tärkeämpääkin työtä.

Vuokramarkkinoilla, niin kuin kaikkialla muuallakin, pätee kysynnän ja tarjonnan laki. Vuokrat eivät tälläkään hetkellä ole niin salaista tietoa, että niiden hankkiminen olisi äärettömän hankalaa. Jos vuokralainen on niin laiska, että ei jaksa tehdä pientä taustatyötä, niin sitten hänellä lienee vara maksaa myös korkeaa vuokraa.

2 Comments

  1. Touché!

    Hyvänä esimerkkinä Sarasvuon Diilin asunnonvuokraustehtävä jossai tyttörukka maksoi pienestä yksiöstä Kulosaaressa yli 700 e.

    Mut tarpeeseenhan sitä.

  2. Joo, ei se ole tyhmä, joka pyytää…