Kulutusjuhla

Vertailujen vaikeus

Uusin Kuluttaja-lehti julkaisi tällä kertaa vertailun mm. matkapuhelimista. Valitettavasti vertailuun oli valittu kaksikymmentä hyvin erilaista puhelinta: hintahaitari 110-739 euroa, osassa kamera, toisissa radio, monessa MP3-soitin. En mielestäni kovinkaan paljon viisastunut vertailusta, sillä kokonaisarvosanoissakin erot olivat loppujen lopuksi aika pienet (arvosanat 3,3-3,9 asteikolla 1-5).

Puhelimissa pitäisikin mielestäni verrata samanlaisia ja saman hintatason kännyköitä, ei mitä tahansa kaupasta saatavilla olevia luureja. Tämän testi voittaja oli Sony Ericsson W800i, hintaa 392 euroa ja kännykästä löytyivät kaikki vertaillut ominaisuudet. Arvioinnin halvin puhelin eli Nokian 6030 löytyi sijalta viisi.

Kännykän osto onkin nykyisin jo varsin vaativaa puuhaa. Kun ensin osaisi päättää, mitä ominaisuuksia puhelimeen haluaa ja mikä on budjetti, niin sitten voisi jo astella kauppaan ja kokeilla ja katsella, miltä ne tuntuvat ja näyttävät. Tietysti myös kavereiden kommentit eri puhelinten toimivuudesta painavat melkoisesti vaakakupissa. Mutta tuollainen Kuluttaja-lehden yleisluontoinen kännykkävertailu ei juuri uutta tietoa tarjoa.

Toinen esimerkki vertailujen ongelmallisuudesta: eilisen Hesarin kuluttajasivuilla arviointiin pakastewokkivalmisteita. Mukaan ei ollut päässyt minun aiemmin kehumani Finnwokki, vaan tyydyttiin toteamaan, ettei yksikään vertailluista pakkauksista sisältänyt vain suomalaisista raaka-aineista tehtyä seosta. Jos olisi tehty hieman tarkempaa taustatyötä, niin toimittaja olisi päässyt kirjoittamaan myös sinivalkoisesta vaihtoehdosta.

Muualta:

Salanimi&Salanimi ei (enää) innostu Tohtori T:n laihdutusvalmisteista. Mainonta on syvältä on liittynyt mainosalan blogien joukkoon. Hanna Jensen kirjoittaa Iltalehdessä kodinkonekaupan myyjien palveluasenteesta ja -osaamisesta.

2 Comments

  1. Aika nolo puhelinvertailu. Nytkun perusluuri tosiaan lähes sisältää jo kaiken mahdollisen, luulen että hintaluokittain vertailu olisi järkevämpi.

  2. Jep, näinhän sitä kuvittelisi. Luulisin, että tuollainen vrtailu vain hämmentää montaa, jotka ovat miettineet uuden puhelimen ostamista, mutta eivät ole mitenkään erityisen kiinnostuneita uusista kännyköiden kehitysaskeleista.