Kulutusjuhla

Siru aiheuttaa ongelmia

Kun sirukorteilla rahan nostaminen muuttui helmikuun alussa niin, ettei rahaa enää automaatilla tipu kuin sitä sinistä korttiaukkoa käyttämällä, kirjoittelin sirujen heikohkosta kestävyydestä.

Maaliskuun alussa oma, pari kuukautta vanha kortin siru olikin jo saanut sellaisen naarmun, ettei se toiminut enää missään (kortti oli illan ilman suojaa käsilaukun taskussa ja siellä sen kolhun kai sai). En siis saanut nostettua käteistä rahaa lainkaan sen viikon aikana, jonka odotin uutta korttia.

Tämä tietysti oli pientä, mutta nyt olen huomannut pari muutakin ongelmaa sirun kanssa. Viime viikolla Sellon Indiskassa kortti ei toiminut: myyjän mukaan nimenomaan Osuuspankin uudet sirukortit eivät suostu toimimaan maksuvälineinä.

Lauantai-iltana Hakaniemen Rytmi-baariin mennessä ovella tervehti lappu, jossa kerrottiin, ettei sirulla varustetuilla korteilla maksaminen onnistu. Niin asiakkaat joutuivat menemään ulos nostamaan käteistä läheiseltä pankkiautomaatilla (tai lainaamaan toisiltaan euroja).

Lieneekö näitä sirujen käyttöongelmia yleisemminkin vai onko kyse vain yksittäistapauksista, joissa liikkeen systeemit eivät jostain syystä toimi yhteen pankin järjestelmien kanssa?

Jotta ei menisi aivan sirujen negatiivisten puolten luetteluksi, niin positiivista on ollut se, että muutamissa liikkeissä (esim. Kenkämarski) olen sirun ansiosta voinut maksaa ostokseni käyttämällä tunnusluvun naputtelua.

Myös Antti Vähä-Sipilä kirjoittaa kortilla maksamisesta (kiitos Jannelle blogivinkistä!). Asiakaspalvelublogissa pohditaan luonnollisesti hyviä ja huonoja asiakkaiden ja myyjien kohtaamisia. Olutblogi on tietysti monen kyseisestä juomasta kiinnostuneen kuluttajan lukemistoa. Marjut vinkkasi Vapaa-aikavirastosta, josta löytyy kattavasti tietoa ja myös esimerkiksi asiakaskommentteja Suomen ravintoloista.

13 Comments

 1. Aisan vieresta-
  Kenkä-Marskissa ei myyjä, jonka kontekstista ymmärsin olevan omistajaperhettä, ei erottanut broqueta oxfordista, eikä tiennyt mikä on lehtipäällinen tai siipikorvallinen.

  Ei elämä ole perseestä, vaan quohkg

 2. Minä en vaan ihan vieläkään ole ymmärtänyt, että millä tavalla sirut tuovat enemmän turvallisuutta korttiostoksiin. Ok, tunnusluku on varmasti parempi kuin allekirjoitus, mutta eiköhän ne rosvot kohta tunnusluvunkin osaavat kiertää… Voiko joku valaistaa?

 3. Mihin ihmeeseen tarvitaan luotto- ym. maksukortteja? Itse olen pärjännyt vuosikaudet pelkällä käteisellä. Olis teilläkin huolia vähemmän. Oletteko menneet pankkien fuulaan?

  Lisäksi haluan ottaa osaa Petjan murheisiin.

 4. Ida: Tuo tunnuslukujuttu lienee se ainoa, jonka kautta korttien turvallisuus paranee. Varmaan senkin kiertämiseen keinot keksitään, mutta uskon sen olevan varmempi kuin pelkkä sutaistu allekirjoitus.

  Petja: Annoit sitten varmaan tiukkaa palautetta tietämättömyydestä?

  Kris: Minä en todellakaan voisi kuvitella käyttäväni pelkkää käteistä, kortti tuntuu niin paljon kätevämmältä. Käteistähän pitäisi olla koko ajan nostamassa, sillä en todellakaan halua kuljetella satasia mukanani. Heräteostokset tosin voisivat vähentyä…

  Muita kortin etuja:
  – Tiliotteelta voi tarkistaa, miten rahaa on mennyt eri ostoksiin pidemmiltäkin aikaväleiltä, eikä tarvitse säilytellä kuitteja. Samoin pankkikortilla tehdystä ostoksesta tiliotteeseen jäävä merkintä toimii esim. takuutodistuksena, jos varsinainen kuitti on hukkunut (minä ainakin olen surkea säilyttämään kuitteja).
  – Visa on kätevä sekä nettiostoksissa että ulkomailla: ei tarvitse vaihtaa rahaa reissua varten, ja ulkomaalaisista nettikaupoista on ilman visaa aika vaikea ostaa mitään.
  – Lisäksi vielä pienenä plussana se, ettei lompakossa pyöri kolikoita, kun ostoksista ei tule vaihtorahaa takaisin.

 5. Itselläni ei ole koskaan ollut henkilökohtaista luottokorttia, sillä uskontoni on käteinen, mutta toinen dogmi on ”palkkamurhaajan moraali” eli kuin keikka on otettu, käytetään kaikkia keinoja sen hoitamiseen; työn vuoksi korttia voin käyttää.

  Harhaoppinen vaimoni käyttää korttia vain ulkomailla, sillä ilman sitä on vaikea varata hotelleja, vuokrata autoja tai tehdä vähänkään isompia ostoksia.

  Osta teuqt! Saat halvan ilmaisen kaupan päälle!

 6. Siru parantaa turvallisuutta siten, ettei sen kopiointi ole yhtä helppoa kuin magneettinauhan. Itseasiassa jos on noihin pankkeihin uskomista, niin sirulta on mahdoton saada tietoja.

  Toisinhan oli noiden pelkkien magneettinauhojen aikana, jolloin sattui jonkun verran tapauksia, joissa automaatteihin oli asennettu magneettinauhojen lukijoita, joilla saatiin korttien tiedot.

  Minusta on kummallista, että sirut ja tunnusluvut tulevat vasta nyt Suomeen, Kanadassa ainakin tunnuslukujen naputtelu oli jokapäiväistä jo vuonna 1998.

 7. Petja: Uskontonsa kullakin! Mutta on se luottokortti kätevä nimenomaan ulkomailla.

  Pikkuveli: Kiitos tiedonannosta, välillä sitä näköjään voi sinultakin jotain oppia! 😀 Mutta kieltämättä kummallisen myöhään tunnuslukunaputtelu tulee tänne laajempaan käyttöön, onhan sitä esim. huoltoasemilla ollut jo kauan.

 8. Kortin ”eduista”:

  ”Minä en todellakaan voisi kuvitella käyttäväni pelkkää käteistä, kortti tuntuu niin paljon kätevämmältä.”
  – Minusta käteinen tuntuu niin paljon kätevämmältä.

  ”Käteistähän pitäisi olla koko ajan nostamassa, sillä en todellakaan halua kuljetella satasia mukanani.”
  – Ilmeisesti siis koko ajan ostelet jotain.

  ”Tiliotteelta voi tarkistaa, miten rahaa on mennyt eri ostoksiin pidemmiltäkin aikaväleiltä, eikä tarvitse säilytellä kuitteja. Samoin pankkikortilla tehdystä ostoksesta tiliotteeseen jäävä merkintä toimii esim. takuutodistuksena, jos varsinainen kuitti on hukkunut (minä ainakin olen surkea säilyttämään kuitteja).”
  – Ihan samassa paikassahan ne kuitit voi säilytää kuin tiliotteetkin. Sitäpaitsi kuitti on kuitenkin se alkuperäinen tosite, tiliote vain sekundaarinen.

  ”Visa on kätevä sekä nettiostoksissa että ulkomailla: ei tarvitse vaihtaa rahaa reissua varten, ja ulkomaalaisista nettikaupoista on ilman visaa aika vaikea ostaa mitään.”
  – Joo, nettikaupassa luottokortti on kyllä hyödyllinen, sitä en kiistä.

  ”Lisäksi vielä pienenä plussana se, ettei lompakossa pyöri kolikoita, kun ostoksista ei tule vaihtorahaa takaisin.”
  – Kun maksaessaan antaa kolikoita maksuna osana summasta (siis jos ostos maksaa esim. 10,05 et maksa sitä kahdenkympin setelillä, vaan annat kympin/kahdenkympin setelin ja viiden sentin kolikon), niin taskuun ei kerry kolikkoja pyörimään.

 9. KR: Nämä ovat tietysti makuasioita, mutta väitellään nyt vielä vähän:

  Ilmeisesti siis koko ajan ostelet jotain.
  Kyllä, turhankin usein ehkä! Eilen käytin pankkikorttiani parissa kaupassa, kahdessa ravintolassa ja yhdessä museossa, yhteissummana n. 35 euroa.

  Ihan samassa paikassahan ne kuitit voi säilyttää kuin tiliotteetkin. Sitäpaitsi kuitti on kuitenkin se alkuperäinen tosite, tiliote vain sekundaarinen.
  Tiliotteet säilyvät verkkopankissa, jossa ne ovat kahden vuoden ajan maksutta katsottavissa. Tulostelen tiliotteet toki talteen muutaman kuukauden välein, mutta silloinkin minulle tulee vain tasakokoinen, pieni, helposti mapitettava nippu A4-tulosteita, joissa näkyvät yhteenvetona käytännössä kaikki tulot ja menot.

  Lippuslappuskuitit pitäisi lisäksi usein kopioida (jos ne säilyvät siihen saakka, minulta ne tuppaavat lentämään roskikseen), jotta tekstit eivät häviäisi.

  Tiliote on ainakin minulle aina ollut pätevä tosite, jos on tarvetta tullut.

  Kun maksaessaan antaa kolikoita maksuna osana summasta (siis jos ostos maksaa esim. 10,05 et maksa sitä kahdenkympin setelillä, vaan annat kympin/kahdenkympin setelin ja viiden sentin kolikon), niin taskuun ei kerry kolikkoja pyörimään.
  No tässäkin on oletuksena se, että minulla pitäisi olla se viiden sentin kolikko?

  Makuasia, kukin käyttäköön siis omaa tyyliään!

 10. ”Kun maksaessaan antaa kolikoita maksuna osana summasta (siis jos ostos maksaa esim. 10,05 et maksa sitä kahdenkympin setelillä, vaan annat kympin/kahdenkympin setelin ja viiden sentin kolikon), niin taskuun ei kerry kolikkoja pyörimään.”
  ”No tässäkin on oletuksena se, että minulla pitäisi olla se viiden sentin kolikko?”

  – No, oletuksena EI tietenkään ole, että sinulla aina on taskussasi viiden sentin (tms.) kolikko. Ideana on se, että silloin kun sinulla on kolikko tai kolikkoja taskussa, annat niitä osana maksua. Silloin sulle ei koskaan kerry kolikkoja taskun pohjalle muutamaa enempää. Kokeiltu on ja toimii.

  Kiintoisaa olisi jos joku pohtisi sitä, kumpi on ekologisempaa: käteisellä maksaminen vai kortilla maksaminen, sekä miten nämä maksutavat eroavat toisistaan yhteiskunnallisilta vaikutuksiltaan. (Olisin oikeasti kiinnostunut tietämään.)

 11. Pankki/luottokortti on minusta ekologisempi vaihtoehto.

  Kolikoihin ja myös jonkinverran seteileissä käytettävät metallit ovat ympäristön kannalta erittäin paha juttu. Metallien kaivuussa tuhotaan ensinnäkin paikallisesti luontoa, toisekseen se kuluttaa ihan järjettömästi energiaa (kaivaminen & sulattaminen yms. käsittely) ja kolmanneksi käteisen kuljettaminen automaatteihinkin kuluttaa energiaa ja sitä ei voida tehdä esim. junilla vaan pienissä erissä erikoisvalmisteisilla autoilla. Ja enpä usko, että tuo setelipaperikaan ihan pienellä energian ja luonnonvarojen kulutuksella syntyy.

  Toki kortinkin vinguttaminen vie energiaa: Muoviset kortit (kierrätys hankalaa), kuitteja tulee joissakin paikoissa tuplasti kun käytetään korttia ja tietenkin tuo tiedonsiirto pankkiin, että nyt lähtee rahaa herra x:n tililtä. Tosin tuohan joudutaan tekemään myös automaatilta nostaessa.

  Parasta olisi kun ei kulutettaisi rahaa ollenkaan.

 12. Itse olen maksanut Sammon siruttomalla pankki-luottokortillani tunnusluvun näpyttelemällä – tämä onnistuu ainakin VR:llä ja muistaakseni joillain kioskeilla. Tämä sinänsä näppärä ominaisuus ei siis välttämättä vaadi sirua.

  Tanskassa muuten hyvin yleisiä ovat sellaiset masiinat, joissa kortti ”höylätään” (ts. magneetti raita luetaan) itse ja perään näpytellään tunnusluku – korttia ei tarvitse lainkaan ojentaa myyjälle.

 13. A New York escort girl is not just physically very much charming and sexy; she is also the proud owner of some of the finest qualities like hospitality, innocence and submissive.
  Escort girls New York have surpassed all other escort girls out there with their A1 services.
  To avail escort girls’ services, you need not do anything now.
  Doing on work and not enjoying pleasures like kisses, touches and romance can make a person psychologically disturbed.
  You can use New York independent Escort service for enjoying some time in the company of Bijou in New York.New York is the capital of West Bangal. With these girls, you will not feel you are getting some kind of service, the experience will be so real that it will almost like a real date.
  Staten Island Escort The growing popularity of a New York escort agency has been the outcome of a number of factors. First, a New York based escort agency believes in offering only the most exciting range of escort fun. Secondly, the rates that such an escort agency charges always comes under one’s budget. Thirdly, instant access of girls in and around New York has been another major contributing factor in its success.

  Escort fun can be real fun for you if you believe in going wild. And when you go wild in New York, there is no one to stop you from doing it. Being one of the leading escort services providers and the safest place on earth to be, New York boasts of featuring some of the most popular escort girls. These girls are very carefully chosen from different global locations and they are trained and groomed in such a manner that they can effortlessly satisfy all types of clients- from submissive to highly demanding. By going for a safe and refreshing New York escorts session, you can again feel being on top of the world! Coming out of the worldly tensions and monotony is just possible with the gracious presence of the New York escort services girls.
  http://bijouescorts.com These New York escorts are infact, a huge fascination for the men clientele. However, there are also an assortment of pleasant bisexuals who are compatible for women seeking physical comfort and satisfaction. The agencies providing escort ladies have girls in their gallery from all races of life. New York escorts have been recognized popularly for their astonishing ability to indulge intensely with their clients and take them to the realm of Pleasure.