Nokkelana nörttinä hankin hiljakkoin uuden puhelimen – hienon Samsungin. Noh, nörtille uudessa puhelimessa parasta on asetuksien säätäminen ja niitähän riittää, sillä puhelin toimii modeemina, sillä saa lähetettyä multimediaviestejä ja kaiken lisäksi siinä on sähköposti.

Puhelimen kytkeydyttyä verkkoon tuli Elisalta viesti, että asetukset saapuvat automaattisesti hetken päästä. Toisin kuin Nokian puhelimissa, ei operaattorin viestissä lähettämät asetukset latautuneet automaattisesti puhelimeen. Jaahas. Lisäksi mielestäni viesteissä kerrotut asetukset olivat erittäin puuttelisia.

Seuraava vaihtoehto oli sitten mennä Elisan sivuille hakemaan asetuksia. Damn. Vanhat kunnon asetuslistaukset olivat poistuneet tai sitten ne olivat hyvin piilotettuna muutenkin vaikeasti navigoitavilla sivuilla. Mistä nyt sitten apua?

Eikun nörttifoorumille. Muutamassa minuutissa asetukset löytyivät matkapuhelinnörttien esittelemänä erittäin selkeästi – siis huomattavasti selkeämmin kuin operaattorilla. Kyseiselle foorumille ei muuten tarvitse rekisteröityä viestien lukemista varten. Hetkessä puhelimeni piippasi uusien sähköpostien merkiksi. Seuraava taistelu on saada puhelin toimimaan Macin kanssa modeemina. SonyEricssonit toimivat kokemusten mukaan parhaiten.

Olisiko operaattoreiden oikeasti autettava kansalaisia, jos uusien innovaatioiden penetraatiota halutaan kasvattaa. Jos edes itseni kaltainen supernörtti ei saa selkoa operaattoreiden asetuspalveluista, niin miten sitten normaali kuluttaja?

Kytkykauppapuhelimissa on toivottavasti asetukset valmiina?

Mitä muuta uutta sitten mobiilimaailmaan? Joitakin vuosia sitten WAP:a markkinoitiin ensin tehokkaasti. Yht’äkkiä kupla puhkesi ja usko näihin klassisiin kolmeen kirjaimeen siinä sivussa.

WAP ei ole kuitenkaan yhtään niin huono juttu kuin kuluttajat kuvittelevat. WAP:n pelastus on neljäkirjaiminen lyhenne: GPRS. Aikoinaan WAP-palveluita selattiin GSM-dataa käyttäen. Laskutus oli aikaperusteinen ja niinpä WAP:n käyttö oli kallista. Nykyjään lähes kaikki puhelimet sisältävät GPRS-yhteyden, jonka laskutus on ilmeisesti kaikilla operaattoreilla datavelotteinen. Esimerkiksi omalla operaattorilla datansiirto maksaa 1.5e/Mt ja kun yhteen megatavuun mahtuu jopa 1000 mustavalkoista WAP-sivua, niin miksi en tarkastaisi uutisia puhelimellani?

Yksi palvelu on myös WAP:a käytettäessä yli muiden: ISO G. Googlen WAP-palvelu nimittäin kääntää tavalliset HTML-sivut WAP-muotoisiksi. Kokeilkaa vaikka miten kätevä palvelu on oikeasti kyseessä. Esimerkiksi blogien lukeminen onnistuu kohtuullisesti.

http://wap.google.com

Entä mikä se 3G sitten olikaan? 3G on 3. sukupolven matkapuhelinverkko, jossa tiedosiirtonopeus on parhaimmillaan yhtä nopeaa kuin kotitalouksien ADSL-liittymissä.