Kulutusjuhla

Paperin loppu?

Olen joskus kuullut, että kilon sanomalehtipaperin tuottamiseen vaaditaan tuhat litraa vettä. Kuinkahan paljon samaisen paperimäärän tuotantoon kuluu energiaa, kemikaaleja ja luonnonvaroja? Ja sunnuntai Hesarikin taitaa painaa pari kiloa. Sanomalehtien luku netissä olisi varmasti ekoteko ja useimmat lehdethän tarjoavat jo näköispainostaan netissä. Tietokoneen näytöltä kokonaisen lehden lukeminen on vaan jotenkin kauhean hankalaa ja raskasta.

Elektronisesta paperista eli e-paperista on puhuttu jo pitkään. Kyseessä on siis erittäin ohut paperimainen ”näyttö”. Erona perinteisiin näyttöihin on se, ettei se päivity, vaan kuva pysyy vakaana, selkeänä ja silmälle helppona lukea. E-paperin voisi myös kääriä rullalle ja ottaa mukaan matkalle eikä e-paperi tarvitse virtaakaan kuin materiaalin latauksen aikana. Löysin aiheesta muutaman artikkelin, joissa lupailtiin että ehkäpä vuonna 2010 sanomalehden voisi tilata aamukahvipöytään sähköisenä. Muita e-paperia sovelluksia voisi olla mm. taulu, johon saisi tilattua joka kuukausi uuden teoksen.

Jos e-paperi todella toimii noin hyvin, niin minä lupaan ostaa sitä heti kun se tulee markkinoille, mutta jotenkin olen skeptinen tälläisten ”mullistavien” tekniinoiden suhteen. Digibokseillahan piti pystyä tekemään vähän kaikkea, kuten surffaamaan netissäkin ja keskustelemaan lääkärin kanssa, mutta todellisuudessa tekstityskään ei toimi sujuvasti joka boksilla.

3 Comments

  1. Ekopaperi tulee kuulemma kuluttajamarkkinoille sitten kun paperin unohtaminen junaan ei harmita (hinta).

  2. Mielelläni lukisin tätäkin blogia, mutta en kuitenkaan tällaisia juttuja.
    Nokian kotimaassa sähköisen paperin idea lienee jokaiselle tuttu. Ja kun tuote joka tapauksessa tulee markkinoille vasta seuraavalla vuosikymmenellä niin kohtaamme vielä lukuisia tilaisuuksia vaieta siitä ja neuvon käyttämään ne kaikki. Kulutusjuhlaa kritisoivasta blogista en tahtoisi myöskään lukea juttuja, jotka toistavat elektroniikkafirmojen kaninaivoista propagandaa kuten ”taulu, johon saisi tilattua joka kuukausi uuden teoksen.” Ja digiboksiko olisi vähemmän kuin jumalan lahja? Olen shokissa.
    Matti, teit väärin. Tämän postauksen informaatioarvo oli nolla. Annan sinulle -5 pistettä.

  3. Kiitos kritiikistä. Idea tuohon postaukseen syntyi kun katselin paperiteollisuuden tuhoamia puiden latvoja Etelä-Karjalassa ja mietin voisiko asioita tehdä toisin. Ja tokihan sen voisi ja enkä todellakaan ole ensimmäinen joka sähköisestä paperista puhuu. Tuttu juttu varmasti, mutta silti minusta tuo e-paperin idea on oikeasti hyvä ja parempi kuin perinteinen ”tuodaan kotiin joka päivä kilottain paperia” -systeemi. Ja niin myös Etelä-Karjalaiset männyt säästyisivät.
    Toivotaan, että ensi postauksella pääsen nollaan tai jopa plussan puolelle!