Kulutusjuhla

Haloo? Puhelinluettelotripla tuplana

Fonectan ja Eniron kilpailu puhelinluetteloherruudesta on naurettavaa puuhaa. Eilen postilaatikon täytti Eniron kolme puhelinluetteloa: kotihakemisto, yrityshakemisto ja keltaiset sivut, yli 1500 sivua ja kaksi ja puoli kiloa painavaa tekstiä. Fonecta oli ilahduttanut minua jo aiemmin vastaavilla niteillä, sivuja ja painoa oli himpun verran enempi. Onko tämä pakkosyöttö tarpeellista? Vaikka puhelinluettelo olisikin Suomen käytetyin hakemisto, niin en voi kerta kaikkiaan ymmärtää miksi näitä nivaskoita kannetaan vuodesta toiseen kotitalouksiin. No, TNS Gallupin tekemän puhelinluetteloiden bränditutkimuksen mukaan jopa 91% suomalaisista käyttää alueellista puhelinluetteloa, näin toteaa Fonecta. Tuohon ”jopa” sanaan mahtuvat varmasti niin ne kerran karttasivua vilaisseet, yhden numeron satunnaisesti etsineet kuten myös puhelinluetteloita vakavasti harrastavat. Mutta minä en kerta kaikkiaan tarvitse niitä kaikkia luetteloita, ja en varsinkaan tuplana. Jos satunnaisesti tarvitsen jotain numeroa niin soitan numerotiedusteluun, jonka jälkeen yhteystiedot ovat minun kännykässäni helposti ja nopeasti haettavissa. Tai sitten haen tiedon webistä.

Mitä nykyisten luetteloiden hyviin puoliin tulee, niin minulle riittää yleiset hätänumerot, karttasivut ja pizzatarjoukset. Pizza- ja karttasivukriteerein tarkasteltuna Eniron puhelinluettelotriplasta löytyy ilahduttavasti jopa kahden pizzeriaketjun ruokalistat, Fonectan harmittavasti vain yhden. Toisaalta Fonectan irroitettava karttasivusto on näppärä, se kulkee kätevästi autossa. Triplan lisäksi Fonecta nokittaa kivan näköisellä taskuhakemistollaan, mutta se on vielä minulla muovipussissaan, huomaan. Mitähän jännää se pitää sisällään? Oman triplansa lisäksi Eniro tarjoaa vielä suppean aluehakemiston. Vaikea, todella vaikea valinta siis.

Mutta miksei puhelinluetteloita voisi hakea lähimmästä postitoimipaikasta tai sen virkaa toimittavasta lähikaupasta? Ottakoon ken tahtoo ja mitä tahtoo. Kotikanto on yksinkertaisesti uskomatonta tuhlausta. Olisi toisaalta hauskaa nähdä miten veristä puhelinluettelokisa käytännössä olisi kun Fonectan ja Eniron myyntitykit nykisivät lähikaupan kassajonosta kuluttajapoloa luetteloidensa satumaiseen maailmaan…”Meillä on keltaisimmat sivut, luettavampi fontti ja selailukin saundaa paremmalta….” Sillä millä muulla kilpailla jos sisältö on samaa.

3 Comments

 1. Tässä muinainen postauxeni aiheesta:

  Kiitos kiitos kiitos!
  Tipahti taas postiluukusta kasa puhelinluetteloita. Niitä minä olinkin jo kaivannut. En suinkaan lukeakseni, enhän ole noin viittäkymmentä edellistäkään avannut kuin pizza-alennuskuponkien kohdalta. Vaan: askartelen puhelinluetteloista kartanonherra-tyylistä parisänkykompleksia.

  Tiedättehän sellaisen megasängyn? On roomalaista pylvästä ja massiiviset (luodinkestävät) päädyt ja leveyttä noin seitsemän metriä.

  Löysin nimittäin pari kuukautta sitten Pirkan niksiosastolta ohjeet ”miten tehdään kartanonherrasänky turhista käyttämättömistä puhelinluetteloista, joista on korkeintaan leikelty pizzakupongit irti”. Oli aikamoinen yhteensattuma, että juuri minulla sattui olemaan 479 mainitunlaista puhelinluetteloa ympäri kämppää. En nimittäin vie niitä keräykseen kuin puolen vuoden välein.

  No eniweiz. Nyt on jo päädyt tolppineen tehty. Alustaa ja kattoa aloittelen ensi viikolla, kun seuraava luettelosatsi rymähtää eteishalliimme.

  Kiitos Eniro

 2. loistava idea, enpä ollut ajatellut moista. toimii.

 3. Postin ohjeiden mukaan luetteloa ei jaeta, jos ovessa on ilmoitus ”Ei puhelinluetteloa”. Valitettavasti ei taida olla mahdollista valita vain toista kahdesta kilpailevasta luetteloryppäästä, mutta itse en ainakaan kaipaa mitään noista kirjoista, joten oveen askarreltu lappu poistaa ongelman.