Kulutusjuhla

Ehkäisyn hinta

Tuorein Kuluttaja-lehti (3/2006, s. 29-30) on tehnyt vertailua eri ehkäisymenetelmistä ja laittanut mukaan myös hinnat. Tosin hintavertailua ei ole viety loppuun asti: osa menetelmistä on pistetty kappalehinnoin, osa puolen vuoden tai vaikka viiden vuoden käytön mukaan.

Joten päätin sitten jalostaa taulukkoa niin, että ehkäisyn hinta lasketaan yhtä kuukautta kohden. Ensimmäisessä sarakkeessa on siis Kuluttaja-lehden ilmoittama hinta (paitsi kondomien kohdalla, johon laitoin omasta mielestä lähempänä totuutta olevan keskihinnan).

Toisessa sarakkeessa on kuukausikustannus. Minun laskelmissani henkilö harrastaa seksiä kahdeksan kertaa kuussa eli pari kertaa viikossa. Seksin määrä vaikuttaa tietysti vain kondomien ja spermisidien kustannukseen, pillerit maksavat yhtä paljon riippumatta siitä, kuinka paljon yhdyntöjä kertyy.

hinta kuukausi (8 krt)
Kondomi 3,5 e/5 kpl 5,60 €
Spermidisi 11 e/ 5 kpl 17,60 €
Lateksiton 15 e/ 5 kpl 24,00 €
Yhdistelmäpilleri 44-62 e/ 6 kk keskim. 8,83 €
Minipilleri 17-54 e/6kk keskim. 5,91 €
Ehkäisyrengas 80 e/6 kk 13,33 €
Ehkäisylaastari 70 e/6 kk 11,67 €
Ehkäisykapseli 170 e/ 3 v 4,72 €
Kuparikierukka 120 e/5 v 2,00 €
Hormonikieruka n. 160 e/5 v 2,67 €
Jälkiehkäisypillerit 16 e/kpl ei akt. käyttöön

Kannattaa kuitenkin muistaa, että hintahaitari voi tuotekohtaisesti olla suurtakin: kondomien hintoja olen vertaillut aiemmin, ja Juuso teki katsauksen lateksittomiin kondomeihin.

Kierukat ovat siis halvimmat, mutta niitä suositellaan yleensä vain synnyttäneille naisille. Lateksiton kondomi nousee kalleimmaksi. Mutta kuten kaikki toivottavasti hyvin tietävät, on ehkäisyssä kyse paljon muustakin kuin vain hinnasta.

6 Comments

 1. Ärsyttävä yllätys oli lisäksi se, että hormonikierukka on ensikäyttäjille ilmainen. En muista oliko tuossa lääketieteellisellä syyllä merkitystä kuten aikaisemmin on ollut sillä saako kelan korvauksen vai ei. Tulipahan tuhlattua iso raha, kun ei missään informoitu etukäteen.

 2. Kriisi: Ehkäisyasioissa tuntuu olevan aika mielenkiintoisia käytäntöjä!

  Yksi kondomimalli muuten vertailusta vielä puuttui eli naisten kondomi. Niitä saa ainakin SinCitystä ja nettikaupoista (ja kai apteekistakin): kolmen kappaleen paketti maksaa vajaat 9 euroa eli ei siis mikään halpa vaihtoehto, mutta olen kuullut tästä vaihtoehdosta kehuja verrattuna tavalliseen kondomiin. Lisätietoja esim. tuolta: http://www.tohtori.fi/?page=3669292&id=3380226

 3. Hei!

  Blogisi on linkitetty sivustolle http://www.terveyskeskus.fi

  terveisin
  webmaster

 4. Tuosta taulukosta puuttuu injektio. Sen hinta on n. 8e/3kk elikkä ehdottomasti edullisin vaihtoehto, mutta ei kaikille tietenkään sovi.