Kulutusjuhla

Kotimaiset omenat houkuttavat

Viimeisen kuukauden aikana kotimaiset omenat ovat olleet kauppakorini vakiotuote, ja olen varastoinut niitä myös työpaikalle välipalaksi. Popsin omenoita useita päivässä ja vieraille tarjoan omenaisia paistoksia.

Tietysti tarkkailen myös omenien hintaa. Ensimmäiset omenat maksoivat kolmisen euroa kilolta, sitten hinta laski lähemmäs kahta euroa, ja halvimmillaan kaupan omenat ovat olleet alle 1,50 euroa.

Hinta vaikuttaa jonkin verran siihen, kuinka paljon omenia ostan. Halpoja ostaa määrällisesti paljon ja niitä käyttää enemmän esimerkiksi leivontaan. Kun hinta on korkealla, omenat ovat ”harvinaisempi naposteluherkku”.

Kotimainen omena on siis mielestäni mainio elintarvike: maistuu hyvältä, ei tarvitse kuoria, kulkee helposti mukana nopeana välipalana, voi jalostaa monenlaisiin ruokiin ja eettis-ekologisena hankintana suositeltava valinta.

Toivottavasti kotimaisia omenoita riittää kauppoihin vielä pitkään!

– – –

Kulutus – nyt! -kategoriassa blogin kirjoittajat kertovat jostakin viime aikaisesta kulutuskokemuksestaan, esimerkiksi mainiosta löydöstä, hyvästä palvelusta, pitkään harkitusta ostoksesta, hinnakkaasta hankinnasta tai jostakin omassa kulutuksessa tapahtuneesta muutoksesta.

2 Comments

  1. Mä olen aina ihmetellyt kotimaisten omenoiden huonoa saatavuutta suomalaisissa kaupoissa: yleensä niitä näkyy hyllyillä noin kuukauden ajan, ja sitten ne taas joutuvat tekemään tilaa tuontiomenille. Tämä on kyllä aika surkeaa, kun tänäkin vuonna omenoita on riesaksi asti kaikilla, ja kotimaiset ovat parempia, terveellisempiä ja ympäristöystävällisempiä. Ilmeisesti logistiikkaketju tekee niiden hankkimisesta liian vaikeaa.

    Mutta nautitaan nyt, kun omenoita on kaupoissa! Ja kaikki kotipuutarhurit voisivat kantaa ylimääräiset hyvät omenat työpaikoille yms. Ja ne, jotka omenoita ottavat mielellään vastaan, saisivat pitää suunsa auki – lähipiiristä löytyy varmaan helposti joku, jonka puutarhasta liikenee. Meilläkin noita on nyt enemmän kuin pystytään itse syömään tai säilömään.

  2. Muistini mukaan olen kotimaisia omenoita saanut ostettua joulukuulle saakka, mutta ei todellakaan jokaisesta kaupasta. Nyt pitää todellakin nauttia, kun niitä omia omenapuita ei itselläni ole.

    Ja ilmeisesti aika moni jättääkin pihaportin pieleen tms. omenalaatikoita kehotuksella, että saa viedä. Kyseessä on todellakin toiminta, joka saisi yleistyä.