Kulutusjuhla

Jenkeistä tilatessa kierretään tullimaksuja

Jenkeistä saa tilata Eurooppaan ilman tullimaksuja 45 euron arvoista tavaraa. Tämän vuoksi arvioidaan, että noin puolet pikarahtina saapuvista tuotteista kerrotaan edullisemmiksi kuin mitä ne todellisuudessa ovat, uutisoi Taloussanomat.

”Tulliin jää kiinni etenkin Yhdysvalloista tilattuja auton ja moottoripyörän osia, elektroniikkaa, vaatteita ja laukkuja, joiden todellinen arvo on ilmoitettua suurempi.”

Kiusaus ilmoittaa tavara oikeaa arvoa halvemmaksi on kyllä suuri, koska tulli- ja alv-maksut nostavat hintaa merkittävästi. Esimerkiksi 50 euron dvd-levyihin tulee 1,75 euroa tullimaksua ja 11,39 alv-maksua, selvittää Ostaisinko internet-kaupasta -opas.

Nythän jenkeistä kannattaa tilata, koska valuuttakurssien vuoksi monet tavarat saa siltä suunnalta halvemmalta. Tällä hetkellä yksi euro on noin 1,35 dollaria. Itse tilasin taannoin Threadlessin alesta t-paitoja, joiden hinnaksi postikuluineen tuli noin kymmenen euroa kappale.

4 Comments

  1. Hesarin vastaavan uutisen yhteydessä joku lukija kysyi, miten lähetyksen arvo oikeaoppisesti määritellään. Tarjoushinnan vai normaalihinnan mukaan? Suomalaisen vai jenkkiläisen myyntiarvon mukaan? Ostohinnan vai jälleenmyyntiarvon mukaan?

  2. Lisäksi kannattaa muistaa, että jos tilaa Jenkkilästä, monet myyjät pyynnöstä merkitsevät ”arvoton näyte” tms. jolloin ei veroa mene ,D Kokeiltu on… toimii!

  3. Taviokuurna: Jaa-a, äkkiseltään en osaa tuohon vastata. Ilmeisesti sen hinnan mukaan, millä tuote on tilattu tai mitä siitä on laskutettu. Tai näin itse olen tulkinnut, eli jos alesta ostan, niin ei kai siitä nyt voida veloittaa normaalihinnan mukaan.

    Polgara: Jep, tätä toimintatapaa tullikin on uutisoinnin mukaan havainnut.

  4. Tosiaan tulli tekee tullaus/verotuspäätöksen pääsääntöisesti asiakkaan esittämien ja päätöksen oheen jäävien dokumenttien perusteella, esimerkiksi sähköpostiin tullut tilausvahvistus, PayPalin maksusuoritussivun printti jne. Tulli ja vero siis määräytyvät sen mukaan mitä asiakas on todellisuudessa paketistaan maksanut (kaikki kulut mukaanlaskettuna).

    Itse olen tilaillut muutaman vuoden ajan erilaisia asioita verkosta varsin aktiivisesti ja USA:stakin vähintään 3-4 kertaa vuodessa, joten tuosta tullissa käymisestä alkaa tulla jo rutiinia.

    Arvon määrityksen suhteen varsin ikävä asia on se, että vaikka asiasta olisi esittää dokumentit, Suomen tulli ei tunne käsitettä ’gift’ lainkaan. Satunnaisesti nettipokeria tietyssä paikassa pelattuani sain ”ilmaisen” pelimerkkisetin joka sitten jäi tulliin ja vähällä oli etten olisi jättänyt sitä sinne kun selvisi että yritys ei tullin mielestä voi antaa mitään ilmaiseksi. Saimme kuitenkin tullivirkailijan kanssa ratkaistua ongelman siten, että tuotteen arvo määriteltiin totuudenmukaisesti tunnetun hintaskaalan alapäähän ja vero jäi melko kohtuulliseksi.