Kulutusjuhla

Tutkimus vahvistaa: sijoitustietoutta haetaan muualta kuin pankeista

Kuluttajat ovat omaksumassa entistä aktiivisempaa roolia sijoittamisessa ja varallisuutensa hoidossa. Enää ei haluta vain noudattaa pankkien asiantuntijoiden ja talouslehtien neuvoja, vaan seurata asioita suoraan itse. Vinkkejä haetaan yhä enemmän myös tuttavilta ja verkon keskustelupalstoilta.

Näin kertoo Taloussanomat uutisoidessaan Kuluttajatutkimuskeskuksen ja Helsingin kauppakorkeakoulun Vinha-projektin alustavista tutkimustuloksista.

Ei tainnut yllättää ketään. Miksi ihmiset luottaisivat vain pankeista saatavaa tietoon, kun kerran sitä muualtakin saa vaivatta informaatiota? Ihmiset haluavat ottaa vastuuta rahoistaan ja sijoituksistaan, sillä heidänhän ne ovat.

Pankit olisivat toki voineet myös itse ottaa parempaa roolia asiakaspalvelussaan. Moni on tainnut menettää sen verran pahasti uskoaan ja luottamustaan, että pyrkii mahdollisimman vähän asioimaan pankin kanssa.

Eivätkä luottamusta lisää nekään jutut, mitä joskus on korviin kantautunut siitä ”sijoitusneuvonnasta” ja rahastopakettien ynnä muiden tuputtamisesta, jota pankeissa on harrastettu. Kyllä siinä mieluummin kääntyy nettipalstan puoleen kuin kyselee pankistaan.

Toki pankista voi saada hyvää neuvoa ja asiantuntemusta, mutta yhtä lailla sitä voi saada tutulta tai netistä. Oleellista lienee se, että on ylipäätään kiinnostunut varoistaan, niiden hoidosta ja sijoittamiseen liittyvistä riskeistä.

1 Comment

  1. ”Tutkimus vahvistaa: sijoitustietoutta haetaan muualta kuin planeetalta.”