Kulutusjuhla

Mitä maksaa ovenavaus?

Kesällä unohdin ensimmäistä kertaa nykyisessä asunnossa avaimet sisään. Huoltoyhtiön perusovenavauksen maksuksi oli ilmoitettu 20 euroa. Sen olisin mieluusti pulittanutkin, mutta huoltomiehen tullessa avaimia juuri minun asuntooni ei löytynytkään. Tästä vierailusta en sitten mitään maksanut ja asuntooni pääsin sisään seuraavana päivänä vuokranantajani avustuksella.

Mutta jäin miettimään, millainen on ovenavausmaksu muilla. Esimerkiksi opiskelija-asunnoista näillä tienoin vastaavan Hoasin sivuilla kerrotaan:

Hoasin kiinteistöissä ovenavauspalvelusta vastaa Securitas. Edullisin tapa on tilata ovenavaus soittamalla Securitaksen numeroon 0600 15215. Palvelu maksaa 27 euroa, joka laskutetaan omalla gsm-laskullasi. Maksamalla ovenavauksen kännykällä säästät rahaa. Securitas tai Hoas ei vastaa mahdollisista operaattoreiden välisistä kustannuksista.

Ovenavaus on mahdollista tilata myös numerosta 020 491 2962, jolloin ovenavaus laskutetaan asukkaalta voimassaolevan asukaslaskutushinnaston mukaan (26.1.2006 päivätyn hinnaston mukaan 47€ + laskutuslisä 6 €).

Eli melkoinen hintaero riippuen siitä, käyttääkö Securitaksen palvelua, jossa veloitus menee kännykkälaskulta, vai tuota toista. Perusopiskelija tietysti tilannee ensimmäisen vaihtoehdon, mutta jos jostain syystä ei ole tavallista liittymää (kenties vaihto-opiskelijat, prepaid-liittymiä käyttävät…), niin joutuu maksamaan ovenavauksestaan laskulla maksaessaan yli 50 euroa.

Tietysti kätevää se, että veloitus menee kännyllälaskulta, sillä sitä ovenavaukseen tarvittavaa käteismaksua ei ihan noin vain välttämättä ole juuri sillä hetkellä.

(Ja joo, halvimmalla pääsee, kun vie ne avaimet vaikka jollekin lähellä asuvalle tutulle tai muuhun varmaan paikkaan, jos sellaiseen on mahdollisuus.)

7 Comments

 1. Freda 20, maailman paras talonmies: ”5 euroa mä oon tästä ottanu”. Tuli aikoinaan käytettyä ko. herran palveluita suht tiheään tahtiin…

 2. Meidän opiskelija-asuntosäätiöllä on standardihintana 20€, joka maksetaan jälkeenpäin tulevalla laskulla. Ihan jees hinta, mutta kyllä se kirpaisee köyhän kukkarossa.

  Ja tuohon viimeiseen vinkkiisi viitaten kerron että meidän taloissa ei saa kopioita avaimista, vain ne yhdet, jotka sitten unohtaa kiiressä ottaa siitä avainkorista kukaan….

 3. Teekkarikylässä on huomattavan toimiva järjestely, linnanisäntä voi päästää yleisavaimella sisään, maksuksi kelpaa yleensä pari pulloa olutta 😉

 4. Itse kirjoitin vastikään blogiini omassa muutossamme tapahtuneesta pikku avainhässäkästä. Täkäläinen huoltoyhtiö veloitti 22 euroa oven avauksesta ja huonosta palvelusta.

 5. Minä unohdin avaimet kotiin, eikä huoltomies laskuttanut senttiäkään oven avatessaan. Eivät ne huoltoyhtiötkään aina niin huonoja ole kuin väitetään! 🙂

 6. Aika edullisestihan näiden kommenttien mukaan ovet saa auki. Ylipäätään tietysti huoltoyhtiöt, talonmiehet ja vaikka Laten mainitsemat teekkarikylän linnaisännät toimivat eri tavoin. Ja omakotitaloasujat sitten piilottelevat avaimiaan nurkkien alle tms. 🙂

  Piua, totta joo sekin, ettei niitä avaimia välttämättä saa kuin yhdet.

  Olen miettinyt toki sitäkin, että entä jos olisi vaikka koodilukko, joka tunnusluvulla aukeaisi. Silloin ei avaimia tarvitsisi miettiä. Mutta entä jos se toimii sähkölla ja ei sitten toimikaan?

 7. Minullekin kävi kerran niin, ettei huoltoyhtiöllä ollut avaintani, eikä mitään tarvinnut maksaa. Vuokraisäntä oli unohtanut avaimen lukot vaihdettuaan huoltoyhtiöön toimittaa. Soittelin sitten isännälle, joka tulikin oven avaamaan.

  Halvemmalla tosiaan pääsisi, jos veisi vara-avaimet lähellä asuvan kaverin säilytykseen. Hallussani on kuitenkin vain yksi avain kotiini. Vuokraisännälläni on nimittäin juuri tämä ”yksi avain per asukas” -periaate (vähän kuin aikoinaan ylioppilaskunnan silliksellä ”yksi (kanan)muna per suu”).

  Vuokraisäntä asuu tuossa lähellä ja lupasi kyllä tulla aina tarvittaessa aukomaan ovia, mutta mielummin pärjäisin ilman häntä. Voihan se olla vaikka tallinnanlaivalla, kun unohdan avaimeni seuraavan kerran sisään – ja voin luvata, että teen sen säännöllisesti.