Kulutusjuhla

Oluen muovipulloista

Saaralla on omakohtainen syy vihata lasipulloja, joten muovipullojen vastustusta hän ei sulata: ”Olutliitossa sanotaan niin, ettei muovipullo sovi suomalaiseen ruokapöytään. Voi juma, mitä prinsessoja. Jos oikein esteettisiksi ruvetaan, niin on ne kyllä aika epäesteettisen näköisiä arkiruokapöydässä maitopurkit ja leviterasiatkin. – – – Olutharrastajat ovat myös kauhuissaan siitä, ettei olut tule säilymään muovipullossa puolta vuotta hyvänä. En tajua. Mitä hemmetin harrastelijoita. Joisivat enemmän ja nopeammin, niin ei tarvitse säilyttää sitä pullossa niin pitkään.” (Mari Koo)

12 Comments

 1. Aijai, tosta saattaapi Saaralle tulla pyyhettä lujaa vielä monelta taholta 😀

  Mä oon kyllä myös niin rinsessa, että olut ja viini jostain muusta kuin lasipullosta olisivat hyvin HYVIN outo ajatus. Laatikkoviiniä juon vain jos on kauhee hinku saada punkkua ihan just ja kaverilla ei ole muuta tarjota. Ite en tietenkään osta laatikossa enkä pahvitörpöissä. Muu kuin lasipullo ei vaan tunnu… oikealta :-/

  Siideri tulee meijän perheessä myös lasipullosta tai toisinaan tölkistä. Ne fuzzypizzy sokeriliemet ei itekseenkään ole mitään varsinaisia houkuttimia, ja muovipullo siinä vielä.. no, ei kiitos. Todellakaan.

 2. Nooh, pyyhkeitä meikäläiselle aina tulee. Se on osa tätä viehätystä. Mutta minulla on niitä antaa takaisinkin, eikä ihan perusteetta. Turvallisuus voittaa siinä vaiheessa hienostelun, kun niitä kokemuksia tulee kunkin omalle kohdalle. Vaikeahan se on, totta kai, antaa tässä kurjassa elämässä periksi esteettisistä iloista, ymmärrän kyllä, mutta lasten päihin lentävät pullot ja eläinten tassuihin tarttuvat sirpaleet eivät nekään monien elämää ilostuta. Ja kuinka esteettisiä ne olutpullojen sirpaleet siellä kaduilla ja tienpenkoillakaan ovat.

 3. Jos alkoholin juomisen turvallisuudessa on kyse pullon materiaalista, niin silloin ollaan hakoteillä. Alkoholihan on tunnetusti Suomen tappavin tuote. Ja silloin on ihan sama juodaanko se muovipussista vai raajoja silpovista lasipulloista.
  Ja minulle olut maistuu parhaita tölkistä.

 4. Eläimet ja lapset nyt eivät onneksi vielä ole niin pahasti alkoholisoituneita, että niiltä voitaisiin vaatia ironiantajua tässä asiassa. Alkoholi on todellakin osasyyllisenä monessa tapossa ja yliajossa kansantautien lisäksi. Tokihan se on sama minulle, millä tavoin aikuinen oman terveytensä tuhoaa, mutta jos joillain keinoilla voidaan vähentää alkoholin (tässä siis olutpullojen) mukanaan tuomia haittoja ulkopuolisille, tuskin tässä nyt ollaan ihan hakoteillä.

 5. Olishan sekin iloista jos ihmiset olisivat järjissään ulkona liikkuessaan eivätkä paiskosi koko ajan kaikkea ympäriinsä. Kuulin juuri kieliopetuksessa että Japanissa ei ole julkisilla paikoilla roskiksia juuri missään, koska ei tarvitse – ihmiset ovat sen verran VASTUULLISIA että vievät roskansa kotiroskiksiinsa… (Oikeasti ei kuulemma ole kyse terroriuhista, joka taas on selitys Lontoon metron roskisten puuttumiselle)

  Asennekasvatusta ja lujaa, koko kansakunnalle eikä vain pilteille.

 6. Saara: Tarkoitukseni ei ollutkaan mitenkään vastustaa lasipullojen poistamista. Se on ihan jees.
  Roskaus on kummallinen juttu. Kun olin sivarissa Metsähallituksella, niin asiakkaat valitti, että miksei kansallispuistossa ole enää roskiksia. On se niin rankkaan kantaa ne makkarapaketin kuoret ja mehupurkit takaisin metsästä…

 7. Valitettavasti muovipullojen kierrätettävyys on muistaaksen huomattavan paljon pienempi kuin lasipullojen. Tässä suhteessa ainakin tulee takapakkia, vaikka pullot ovatkin palautettavia.

 8. Minun mielestäni sopiva kompromissi olisi pakata ruokakaupoissa myytävä halpa keskikalja muovipulloihin tai tölkkeihin, koska kamoon, kuka sitä peruskeppanaa muka makunautinnon takia juo? Kalliimmat erikoisoluet voisivat kaikin mokomin pysyä lasipulloissa, koska niitä pissistelevät teinit eivät viskele pitkin lähiöiden kallioita.

  Kyllä, olen koiranomistaja. Koirani tassut ovat onneksi toistaiseksi säästyneet haavoilta, mutta kyllä sitä viikonlopun jälkeen tulee poimittua roskiin särjetty pullo jos toinenkin kävelyreitin varrelta. Jospa tämän japanilaisen manga-anime-buumin myötä saataisiin Suomeen myös vähän japanilaista vastuullisuutta roskaamisen suhteen…

 9. Meillä on käytetty tölkkejä pullojen sijaan jo kauan, vaikkakin ne ovat vähemmän ekologinen vaihtoehto kuin lasipullot. Pääasiallisena syynä tölkkien preferointiimme on se, että tölkit painavat paljon vähemmän sekä täysinä että tyhjinä kauppaan palautettaessa. Kun asuu kaupungissa eikä omista autoa, ostosten roudaaminen kotiin on vaivattomampaa, kun oluet (vaikka niitä ei ole kuin muutama) ostaa tölkissä, koska kauppakassissa on usein maitoa ja vissyä sun muuta painavaa tavaraa. Ja muovipullothan ovat suunnilleen yhtä kevyitä kuin tölkit.

  Kalliossa lasinsirujen määrä kaduilla on usein melkoinen, ja siksipä olenkin salaa toivonut että lasipulloja käytettäisiin vähemmän.

 10. Hienoa. Taas kerran onnistuttiin lisäämään öljy-pohjaisten raaka-aineiden tarvetta yhteiskunnassamme ja korvattiin noin muutamien vuosisatojen ajan hyvin toiminut pullotusmateriaali periaatteisiin ja turvakahva-ajatteluun vedoten muovilla..

 11. Siis onko minun oletettava että ihan oikeasti ihmiset laittavat pöydälleen leviterasian tai maitopurkin, muuallakin kuin mainoksissa?

 12. Jos minulta kysytään ihan vain oluen pakkaamisesta, niin se voitaisiin pakata vaikkapa viiden tonnin teräsäiliöhin, joissa lukee ”Eerolan lokapalvelu”