Kulutusjuhla

Vapaa kilpailuko aina ratkaisu?

Viime päivinä on uutisoitu katsastusmaksujen roimasta kallistumisesta. Hinnat ovat nousseet 2,5 kertaiseksi sen jälkeen kun katsastustoiminta yksityistettiin. Enää ehkä ei tarvitse virkamiehiä pelätä ja jonottaa aikaa katsastukseen viikkokaupalla, mutta aikamoisen loven se tekee autoilijan kukkaroon.

Minä en usko, että kaikki toiminta muuttuu tehokkaammaksi ja käyttäjän kannalta edullisemmaksi tai paremmaksi yksityistämisen myötä. Sen mantran hokemisen voisi jo lopettaa. Se ei vain toimi kaikilla aloilla. Esimerkiksi Yhdysvalloissa sairaanhoidon kustannukset BKT:stä ovat huomattavasti suuremmat kuin Suomessa.
Niissä palveluissa, joita on pakko käyttää tai ne ovat muuten vaativia (esim. rautatieliikenne) yksityistäminen ei ole minun mielestäni paras ratkaisu. Energiaspuolella sähkön siirtomaksut vaikuttavat aika suurilta, mutta onneksi sentään puhtaan sähköenergian hankinnassa kilpailu toimii.

Toki monilla aloilla kilpailu pitää hinnat kurissa, mutta minua ärsyttää väite, että markkinoiden vapauttaminen ratkaisisi kaiken ja olisi aina kuluttajan edun mukaista.

3 Comments

 1. Oikealla laidalla on vapaan käden ideologia, vasemmalla ideologinen kapitalismikritiikki. Todellisuus tuskin taipuu kumpaankaan – tosin molempia mallejahan voi koettaa tarkentaa kahdella miljoonalla reunahuomautuksella poikkeustilanteista.

 2. Olen samaa mieltä kanssasi (kuten kaikki muutkin, kaikki taloustieteilijät hyväksyvät luonnollisten monopolien olemassaolon), mutta katsastustoiminnan osalta jätät mainitsematta yhden aika olennaisen seikan. Ennen hinnoitteluun vaikutti se, että toiminta rahoitettiin osittain verovaroista, käyttömaksut eivät varmasti kattaneet kaikkia kustannuksia. Me maksoimme siis kaikki katsastuksista veroina, ja nuo veromarkat olivat poissa jostain muusta. Miksi minun pitäisi rahoittaa autonomistajien elämää. Joutuvathan he maksamaan autonkiillotuksesta markkinahinnan – meillähän ei ole koskaan ollut valtion ylläpitämää autonpesulaitosta.

  Hyväksyn julkisen katsastustoiminnan, jos sen hinnoittelu on sellaista, että katsastusmaksu kattaa virkamiesten palkat jne. Luuletko, että maksut olisivat silloin edullisempia kuin yksityisellä?

  Jos taas autoharrastukseen liittyvät kustannukset subventoidaan verovaroista, vaadin, että saan korjauttaa polkypyöräni valtion polkupyörätoimistossa veronmaksajien rahoilla ja että valtio perustaa suklaakaupan, jossa myydään suosikkiherkkujani alle tuotantohinnan.

 3. Tervehdys,

  Luin otteen blogikirjoituksestasi Yleisradion kansalaismediakatsauksen viikon #38 jaksoon. Olen antanut kaiken kunnian sinulle kirjoittajana ja olen linkittänyt sivulla suoraan kyseiseen kirjoitukseen.

  Ohjelma on vapaasti kuunneltavissa internetissä:
  http://blogit.yle.fi/node/1800

  Radio Peilistä ohjelma kuullaan lauantaina klo 12:55 ja sunnuntaiaamuyöstä klo 04:44.

  henrik