Kulutusjuhla

Palasaippua tekee paluun Lushin myötä

Tallinnan reissulla ainoa myymälä, johon ehdottomasti halusin piipahtaa, oli Lush eli saippuaa ja muuta kosmetiikkaa myyvä liike.

Olin kuullut kehuja näistä luonnollisista raaka-aineista, pääsääntöisesti ilman säilöntäaineita ja muuta ylimääräistä myytävistä tuotteista ja halusin itse päästä tutkailemaan tarjontaa. Lushilla on toki nykyisin myymälä myös Suomessa eli Espoon Isossa Omenassa, mutta enhän minä siellä asti koskaan käy.

Lush oli kehujen väärti: myymälän tuotteet olivat suorastaan herkullisia ja valikoimaa oli jopa liikaa. Tallinnan myymälän myyjät olivat avuliaita ja ystävällisiä, sillä en tietysti ymmärtänyt vironkielisistä tuoteselostuksista mitään. Eli oikeastaan olisi kannattanut etukäteen tsekata netistä valikoimat ja hieman miettiä, mitä itselleen haluaisi.

Lush painottaa eettisiä arvoja: ei eläinkokeita, käsityötä, luonnollisia raaka-aineita, minimoidut säilöntäaineet, niukat pakkaukset jne. Tuotteet ovat yksinkertaisesti houkuttelevia, kuten Saara kirjoittaa:

”Lush on niin hieno juttu. Ilmeisesti Lushilla on jotain eettisiä perusteluja puolellaan, ja logon yhteydessähän mainitaan sanat fresh ja handmade, jotka voi nekin tulkita hyviksi asioiksi. No, vaikka onkin mukavaa tukea jotain erilaista ja ehkä eettistäkin, niin nämä aatteelliset näkökohdat eivät kyllä ole suoraan minun perustelujani Lushissa käymiselle. Nautin kun saan haistella eri tuoksuja (joita muuten on huonojakin) ja hipelöidä erilaisia aineita pöydillä ja kipoissa. Olen loputtoman ihastunut noihin saippuoihin: niitä on ihanaa nuuhkia ja sitten hyvän tuoksun osuessa kohdalle miettiä kuinka ison palasen haluan ostaa.”

Saippuoita siis saa ostaa haluamansa kokoisen möhkäleen. Tietystikään nämä eivät ole halvimpia mahdollisia saippuoita, mutta ainakin itse olen valmis näistä maksamaan. Ja valikoimien ääressä tekee mieli napsia useampaa tuotetta, joten oma ostosteni loppusumma oli useamman kympin kokoinen.

Mukaan tarttui mm. kiinteässä muodossa olevaa shampoota: myyjä kehui pienen palan riittävän lyhyessä tukassani 60-70 pesukertaan ja vaikka hiukan hassulta tuntui käyttää tällaista shampoota, niin hyvin se tuntui ensimmäisessä testissäni toimivan.

Lisäksi ostin mm. oliiviöljyä sisältävää saippuaa ja Baby Face -kasvojen puhdistussaippuaa. Sen jäljiltä iho tuntui miellyttävän pehmeältä.

Lisäys: Tallinnassa Lushin liike löytyy keskustasta Foorum-kauppakeskuksesta, osoite Narva mnt. 5.

5 Comments

 1. Mä olen käynyt myös Sveitsissä useammassa Lushissa (Zürich Altstadt, Luzern ja Bern). Siellä sai joka kerta perusteellisen tuote-esittelyn jostain kiinnostavasta tuotteesta (myös hochdeutschiksi :P), muuten niitä ei olisi vaan osannut lähestyä, koska niitä on niin vaikea jäsentää mihinkään kategoriaan. Ellei koskaan ole nähnyt palashampoota, ei sitä myöskään jotenkin osaa ostaa. Kunnolliset vegaanisuusmerkinnät oli mun mielestä tosi siisti juttu myös.

  Iso Omena on kyllä tosiaan paikka, missä ei tule käytyä koskaan, se on henkisesti niin paljon kauempana kuin Tukholma tai Tallinna.

 2. Oisko Lush samantapainen kuin Stenders Helsingissä?
  http://www.aukioloajat.com/view.php?id=851699394

  Jos tuo on sama kauppa kuin mikä aloitti Kampin ostoskeskuskessa ja sitten katosi sieltä, kuulostaa vastaavanlaiselta. Juu, olen syytänyt sinne rahaa paljon enemmän kuin ois järkevää 😀

 3. Qtea, ylipäätään Lushin tuotteiden tuoteselostukset ovat varsin kattavat ja selkeät. Ja joo, kyl tuolla pitää itse katsella ja tutustua: en minä varmaan olisi tohtinut netin kautta mitään tilata, mutta nyt sitäkin voisin tehdä, kun olen fyysisestikin tutustunut tuotteisiin.

  Zepa, pitää käydä katsomassa joskus toi Stenders ja vertailla sitten 🙂

 4. Viimeksi ostin Ompun Lushista ison kylpysuolapallon (väittivät avocadoksi, mutta tuoksuu minusta sitruunaruoholta). Vielä en ole raaskinut käyttää, liki 5 euroa/kylpy on sentään aika hirmuinen hinta. Olen antanut pallon majailla kylppärin kaapissa levittämässä huumaavaa tuoksuaan koko fasiliteettiin.

  Lushin palasaippuat ovat todella jänniä, niin pehmeitä ja rasvaisia, että kädet jäävät tahmeiksi, kun niitä nuuhkuttelee miettiessään, mitä valitsisi. Entisessä työpaikassani oli hajustekielto (koska Hengitysliiton ylläpitämä oppilaitos). Tulkitsin sen niin, että hajuvedet oli kielletty, muttei henkilökohtaisen hygienian hoitaminen, joten minusta tuli erilaisten hyvältä tuoksuvien saippuoiden, kylpyvaahtojen ja vartalovoiteiden suurkuluttaja.

 5. Ei pidä myöskään unohtaa Lushin ihania ja kaikesta perus-”Sunset in Sahara” -massasta erottuvia tuotenimiä! Vai mitä sanotte esimerkiksi näistä: Sympathy for the Skin (kosteusvoide), Honey I Washed the Kids (saippua), Demon in the Dark (saippua) ja Sonic Death Monkey (suihkugeeli). Kyllä kelpaa. 🙂