Jos torilla on kyltti, jossa mainostetaan kantarellien olevan Saarenmaalta, niin kyseessä on todennäköisesti valheellinen väite. Näin ainakin päivän Hesarin taloussivujen (B 7) mukaan:

”Ensinnäkin, Saarenmaalla ei ole juuri laikaan kantarelleja, ja toiseksi, vaikka olisikin, siellä ei olisi poimijoita niille. Etelä-Viro on ainoa alue, josta tulee virolaisia kantarelleja”, sanoo Virossa sienibisnestä pyörittävä mies.

Suomessa ei ole mitään mahdollisuutta tilastoida, miltä paikkakunnalta marjat tai sienet ovat peräisin. Suomalaiset tukkurin mukaan alkuperän keksivät torikauppiaat, ja vastaavasti torikauppias vierittää vastuun alkuperästä tukkurille.

Eli siis ilmeisesti Saarenmaata käytetään usein mainoskikkana, kun ei jostain syystä haluta pistää esille, että sienet ovat Virosta.

Tullilaboratorion kokeiden mukaan virolaiset sienet ovat suomalaisia puhtaampia. Niissä on vähemmän sekä raskasmetalleja että radioaktiivista cesiumia.

Siis herkutelkaa kantarelleilla, mutta painostakaa myyjää kysymällä, että mistä hän tietää sienien alkuperän. Tietysti kaikkein kivointa ja hienointa on ottaa fillari alle ja polkea metsään, jossa voi tehdä omat löytönsä.