Kulutusjuhla

Onko vitamiinilla ja vitamiinilla eroa?

Haloefekti miettii vitamiinivalmisteita: ”Ostin tässä ruokakaupasta monivitamiineja ja omega-3-nappuloita itselleni. Onko jollakin tutkittua tietoa noista verrattuna ns. apteekin merkkituotteisiin. Hinta on ainakin edullisempi… Vitamiini kuin vitamiini? Ainakin mun olo on pirteempi, kynnet kasvaa paremmin ja iho on terveempi.

En yleensäkään suosi brändejä (ja maksa ylettömästä mainonnasta nimilisää), vaan ostan edullisempia kaupan omia merkkejä. Mikä ero noissa yleensä voisi olla, jos vitamiinisisällöt on luettavissa purkin kyljestä?” (Mari Koo)

5 Comments

  1. Vitamiineissa on eroja. Biologiset vitamiinit imeytyvät jopa 80%:sesti, kun taas kemiallisesti valmistetut vitamiinit vain n.20%:sesti. Hinnassa huomaa kyllä eroa, biologiset maksavat enemmän. Eli kuka mitäkin haluaa…

  2. Missähän tätä on tutkittu? Ja mitä eroa on kemiallisesti ja biologisesti valmistetulla vitamiinilla? Jos molemmat ovat samoja molekyylejä (kemiallisia yhdisteitä) ei imeytymisellä itsessään pitäisi olla mitään eroa. Eroa saattaa tulla siitä minkälaisessa tabletissa/kapselissa yms. vitamiinit ottaa. Tämä riippuu ihan minkälaisia apuaineita niiden valmistuksessa on käytetty, sekä muusta valmistustekniikasta. En tiedä onko eri valmisteiden imeytymiseroja tutkittu.

  3. Raisa, samoin minua kiinnostaisi vähän tarkemmat faktat aiheesta.

  4. Tässä hieman biologisten ja synteettisten vitamiinien eroista molekyylitasolla: http://www.comehometojoy.com/articles/SyntheticVsRealVitamins.pdf Valitettavasti en jaksanut kahlata kaikkea netistä löytyvää aiheesta, näin kun kemian tuntemusta on peruskoulun verran takana, mutta koitin katsella jotain. E-vitamiini oli näköjään tutkituin tämän asian suhteen. Jätin sekä lääkevalmistajien että ”hihhulien” artikkelit väliin ja mm. tällaista tuli vastaan: http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/67/4/669 ja http://www.squidoo.com/vitamin_e

  5. Kiitokset kommentoijille, kysyjä ilmoittautuu.

    Teksti (Raisan linkit) sai minut vakuuttuneeksi että biologinen vitamiini on parempi kuin synteettinen. Ongelmaksi jäi se että tutkiessani uudestaan purkin merkintöjä minulle jäi edelleen epäselväksi kumpaako purkissa lopulta oli 🙁