Kulutusjuhla

Soijasuikaleet sopivat moneen ruokaan

Soijasuikaleet ovat nykyisin ruokakaappini perusaines. Ne kelpaavat mainiosti lihaa vastaaviksi tuotteiksi esimerkiksi erilaisiin wokkeihin ja kastikkeisiin.

Soijasuikaleet ovat myös edullisia: tuollainen Soyappetitin pussi (josta myös kuva) maksaa n. 2,50 euroa S-marketissa tai Alepassa, mutta koska tuotteet turpoavat, niin 250 gramman pakkaus riittää useampaan kokkauskertaan. Suikaleet ovat siis myös varsin edullinen raaka-aine.

Lisäksi soijasuikaleita myydään kilotavarana esim. Punnitse ja Säästä -liikkeessä.

Soijasuikaleiden rakenne on mielestäni hyvä. Ja mainiota on, kun pakkauksen voi ostaa kaappiin ja se säilyy pari vuotta huoneenlämmössä. Eli soijasuikaleita voi ostaa ikään kuin varalle ihan huoletta.

Oleellista on tietysti maustaa soijasuikaleet mielensä mukaan ja hyvin, niin kuin muutkin vastaavat tuotteet (soijarouhe, -palat ja -hiutaleet), koska muutenhan ne eivät maistu miltään.

11 Comments

 1. Soija on vaarallisimpia tarjolla olevia elintarvikkeita monessakin mielessä.

  Ensiksi soija on syöpää lisäävä myrkky , jonka käyttö on kokonaan kielletty mm. rintasyöpätoipilailta.

  Toiseksi sen viljelyssä käytetään sen kaltaisia menetelmiä, jotka saattavat jättää ruokaan solujen jakaantumiseen vaikuttavia jäämiä, jotka pitkällä aikavälillä lisäävät syöpäriskiä.

  Soihan myynti elintarvikkeeksi tai rehuksi pitäis lainsäädännössä rinnastaa tapon yritykseen tai kepun rahoittamiseen.

  Oma elimistöni reagoi soijaan ihan kivasti; jos sitä on ruuassa, paska lentää seuraavat kaksi päivää niin että viisitoista askelta huussista on ehdoton maksimi matkailulle.

 2. Petja, eipä nyt viitsi liioitella soijan haitoista. Soijan terveysvaikutuksista on käsittääkseni ristiriitaista tietoa, mutta esim. tutkimuksia siitä, että soija vähentää tiettyjä syöpäriskejä, on julkaistu. Rintasyöpäpotilaita on kehotettu tarkkailemaan soijan käyttöä, mutta esim. tofun syömistä kerran viikossa ei nähdä mitenkään riskialttiina.

  Ja valtaosahan soijasta menee eläinten rehuksi, käsittääkseni Suomessa erityisesti kanoille ja sioille, joten kyllä sitä varmasti sitä kautta kertyy lihaisaan ruokavalioonkin.

  Aika moni ruoka-aine on sellainen, ettei sitä kannata liikaa popsia. Sama pätee soijaankin.

 3. Olikos se nyt niin että saatavilla ei ole kuin mahdollisesti geenimanipuloitua soijaa? Not for me, thanx…

 4. Soijaa ei voi oikein enää välttääkään. Vaikka kuinka haluaisi, niin erittäin monet valmisruuat ja einekset sisältävät soijaproteiinia jossain muodossa. Eikä siinä mitään, soijahan on varsin ravinteikasta ja hyvä proteenin lähde. Ja erittäin hyvää oikein kokattuna
  Geenimuunneltua soijaa ei periaatteessa saisi olla ihmisravinnoksi myynnissä, mutta mistäs sitä tietää. Tosin sama tilanne lienee kohta muidenkin viljeltyjen kasvien kohdalla.
  Ja tosiaan kuten Mari kirjoitti, niin 90 % soijasta menee rehuksi. Että kyllä siitä välillisesti saavat lihaakin mutustavat nauttia.

 5. Ostin kokeeksi soijasuikaleta. Liekö vika kokissa vai tuotteessa, mutta vaikka valmistin niitä useaan otteeseen mm marinoimalla wokkiin, liha korvikkeena lihapataan jne niin kamala syötävää ne oli, sitkeää kuin kumi. Ei kelvannut mielle, lapsille, eikä edes naapurin koiralle… tulin siihen tulokseen, ettei ole ravinnoksi kelpaavaa tämä soija. Tofuakin kokeiltiin, mauku oli tympeä.

  Siihe loppui meidän perheen testailut kasisruoan parissa, hyvällä omalla tunnolla syödään nautaa ja sikaa. Ihminen on sekaravinnon syöjä, viherpiperrys ei kaikille sovi. Minusta ruoan tulee olla nautinto, en ala kuminpaloja popsimaan pelastaakseni maailman.

  Ja kyllä soijaa voi välttää, ei einekset kuulu tämän perheen ruokavalioon nyt eikä tulevaisuudessa.

 6. Ilena, sepä harmillista, jos olivat sitkeitä. Itse olen tarjonnut suikaleista valmistettuja ruokia muillekin ja ovat kyllä syöneet. Totta kai ruuan pitää olla nautinto, ja minä olen kyllä soijasuikaleista aidosti tykännyt.

  Jos nyt vielä ei mennyt ihan kokonaan into soijatuoteisiin, niin kannattaa kokeilla tummaa soijarouhetta vaikka niin, että korvaa aluksi puolet jauhelihasta sillä vaikka makaronilaatikosta (rouhe ensin liotettu ja maustettu). Ihminen tulee kyllä varsin mainiosti toimeen ilman lihaakin (vaikka itse satunnaisesti syön myös lihaa).

  Ja kuten Eko-Matti mainitsi, niin soijan välillistä saantia ei oikein voi välttää, jos syö lihaa, kun eläinten ruokinnassa soija on perustavaraa. Ei kyse ole vain siitä, syökö eineksiä vai ei. Ja vaikkei kotona söisikään eineksiä, niin niihin törmää kyllä kouluruokailuissa ja muissa vastaavissa tilanteissa.

 7. Ah, einekset! Kirotut, ravinnoksi kelpaamattomat einekset! Niitä ei pitäisi saada valmistaa, saati edes myydä.

  Mutta soijassa, ainakaan jos sen olomuotona on tofu, ei sinällään ole kyllä mitään vikaa. Noista rouheista ja suikaleista en nyt niin välitä, että kotiin ostaisin, vaikka olen ihan kelvollisesti valmistettuna niitäkin syönyt.

  Tofu. Se on kyllä hyvää, jos sattuu löytämään kunnollista japanilaista sellaista. Sääli että marketeissa myydään kaiken maailman kumipötkylöitä. Työpaikan kautta sen sijaan olen hankkinut oikein oivallista kilotavaraa.

 8. Turisti, tofu oliskin jo oman tekstintä arvoinen aihe 🙂 Minä olen ostanut tofua lähinnä Vii Voanista Hämeentieltä, koska se on mielestäni kelvollista kamaa edulliseen hintaan (1,50 e/500 gr). Voisit joskus Hellapoliisiin heittää jonkun suosikkitofureseptin, vink vink!

  Tofussa on se mielestäni hyvä puoli, että sen voi pakastaa ja sitten pakastamisen jälkeen puristella vesiä pois ja sitten marinadikin imeytyy tehokkaammin. Ainakin näin olen tuumaillut 🙂

  Viime viikonloppuna ostin Hesarin ja Kaarlenkadun kulman lippakioskilla yöpalaksi leivän, jossa oli täytteenä oikein mallikkaasti maustettua tofua, tais olla joku tandoori-systeemi.

 9. Soijasuikaleet saa menemään vaikka kanasta, jos kokki viitsii edes vähän nähdä vaivaa..

 10. Tofu on herkkua ja tummasta soijarouheestakin saa irti vaikka mitä. Soijasuikaleet on mullakin vielä vähän hakusessa, rouhe on parempaa ,D

 11. Äh.. keittäkää suikaleita 5 minuuttia(ei kymmentä) kiehuvassa vedessä, jonne ootte lisännyt kasvisliemikuution. Sen jälkeen puristakaa liika vesi suikaleista pois ja maustakaa ne. Esim. valmis marinointikastikekin ajaa asian.. koostumus ja maku on varmasti hyvät.