Kulutusjuhla

Neljännes nuorista sinkkutalouksista on ilman televisiota

Tilastokeskuksen mukaan neljässosa alle 35-vuotiaista yksinasuvista ei omista televisiota:

”Suomen vajaasta 2,5 miljoonasta kotitaloudesta 10 prosenttia ei elokuussa omistanut ollenkaan televisiota. Alle 35-vuotiaista yksin asuvista 25 prosentilla ei ollut televisiota. Viime vuonna digiajan kynnyksellä ilman televisiota oli vain 6 prosenttia kaikista talouksista. Televisiosta on siten luopunut vuodessa noin 100 000 taloutta.”

Televisiottomuus on näkynyt omassakin tuttavapiirissä. Digiajan myötä ne, jotka olivat miettineet tv-lakkoa, saivat kunnon syyn hylätä töllön tuijottamisen. Kun nyt noin moni nuorista yksinasuvista aikuisista on ilman televisiota, niin ajankäyttö suuntautunee vähän toisenlaiseksi.

Toisaalta perinteinen tv-vastaanotin ei muutenkaan ole enää välttämätön, vaikka tv:n tarjontaa haluaisi seurata. Eero Holmila kertoi äskettäin TVkaistan kampanjoinnista Jaikussa, jonka myötä moni tuntuu innostuneen tästä suomalaisesta netti-tv:stä.

Minä olen elänyt televisiotanta elämää pian kolme vuotta. Hyvin olen pärjännyt. Jää enemmän aikaa netissä roikkumiseen, heh.

7 Comments

 1. Olen ollut reilun vuoden ilman televisiota enkä tunne menettäneeni mitään. Nyt asun väliaikaisesti porukoilla, niin TV on jatkuvasti tuossa vierellä. En pidä sitä kuitenkaan päällä, kun ei sieltä tunnu tulevan mitään mielenkiintoista. En suoraan sanottuna ymmärrä, ketä Big Brotherit ja muut kiinnostavat.

  Luontodokkarit ja parit muut voi katsoa, mutta en minä niiden takia ostaisi televisiota saati maksaisi tv-lupamaksua.

 2. Televisio poistui taloudestani (tai oikeammin, minä poistuin televisiollisesta taloudesta, enkä hankkinut omaa töllötintä) melkeinpä tarkalleen viisi vuotta sitten. Hyvin olen pärjännyt ilman, mitä nyt viime talvena koukutuin yhteen tv-sarjaan, joka piti sitten käydä kylässä katsomassa. Vapaa-ajan vietto onnistuu hyvin ilman telkkaria, sillä onhan minulla Internet. 😛

 3. Minulle televisio on työn puolesta pakollinen kapistus. Harvoin tulee kuitenkaan erityisesti seurattua mitään. Formulatkin voi katsoa netistä ja tuo mainittu TVkaista on tullut testattua ja erittäin loistavaksi todettua. Hinta vaan on kova verkkopalvelusta.

 4. Vaihdoin keväällä(kö) töllön peruskoneeseen, koska siinä on parempia ohjelmia. Ja jää aikaa nettailla enemmän… Ihan hyvin menee. Työkaverit ihmettelevät, tosin heiltä saa aina ensikäden tiedot mitä missäkin täpötuntemattomassa sarjassa tapahtuu ;D Se siitä TV:n sivistävästä vaikutuksesta. Myös lainaustilastoni ovat (vielä!) nousseet. Elämäkin on mukavampaa, kun se laatikko ei ole nurkassa viemässä tilaa.

 5. Anteeksi, peruskone -> PESUKONE, minulla on tänään kihä, kirjoitushäiriö, joka on näkynyt heti aamusta lähtien, anteeks, anteeks!

 6. ”Alle 35-vuotiaista yksin asuvista 25 prosentilla ei ollut televisiota.”

  Ei ollut televisiota vai ei maksanut televisiomaksua? 🙂

  Monella on digisovitin tietokoneessaan, ja onpa varmasti niitäkin, jotka katsovat vain maksukanavia, eivätkä katso tarvitsevansa siihen tv-lupaa. Netti-tv ja internet muutenkin on toki rajusti kasvattanut osuuttaan ajanvietteenä perinteisen tv:n katselun kustannuksella.

 7. Jkn, Tilastokeskus ei tilastoi tv-lupamaksuja, vaan tämä on toteutettu kyselyllä. Eli siis sinällään luku on verrannollinen esimerkiki viime vuoden vastaaviin kyselyihin. Ja kuten tuli todettua, niin toki erilaiset netti-tv:t ovat kasvattamassa suosiota. Ylipäätään ihmisten vapaa-ajasta kilpailee nykyisin niin sankka joukko kaikenlaista, että oma hommansa televisiolla on taistella paikastaan.