Kulutusjuhla

”Joulun pitää olla kaupallinen!”

Jääskeläisen Pasi on saanut tarpeekseen joulun kaupallisuudesta valittavista: ”Ja lopettakaa se  jatkuva länkytys joulun kaupallisuudesta! Ei, en todellakaan liity teidän Facebook-porukoihinne, joissa vastustetaan joulun kaupallisuutta! Joulun pitää olla kaupallinen! Ei aikuisten toisiaan tarvitse lahjoa, paitsi ehkä saman ruokakunnan sisällä (mielestäni jokaisen naisen pitää saada mieheltään ainakin yksi hyvin valittu joululahja – nainen, joka kieltää miestä ostamasta joululahjoja, ei todella tarkoita sitä, ei sisimmässään), mutta lapselle joulu on toiveiden täyttymyksen hetki, josta hän saa voimaa (tai traumoja) koko loppuelämäkseen. Kalliit, kaupalliset ja turhiksi väitetyt lelut symboloivat sitä, että joskus elämä ihan oikeasti on muutakin kuin pettymyksiä ja hirvittävällä raadannalla saavutettuja onnenpipanoita – joskus toiveet toteutuvat ja mannaa sataa taivaasta! Jos aikuinen luulee tekevänsä lapselle palveluksen sillä, että lahjojen sijasta alkaa höperehtiä jotain joulun hengestä ja epäkaupallisuuden autuudesta, hän voisi yhtä hyvin sulkea lapsen koko jouluksi kellariin ilman ruokaa ja vaatteita. (Luultavasti Fritzlien perheessä vietettiin epäkaupallista ja epämaterialistista joulua.)” (Mari Koo)

5 Comments

  1. Onhan tämä provo? Onhan!

  2. Totta kai se on provoa. Mutta myös taivahan tosi.

  3. Tämähän on tieteellisesti jo todistettu.

    Independent-lehdessä oli juttu ( http://www.independent.co.uk/news/science/why-presents-become-less-exciting-as-you-get-older-931985.html ) tutkimuksesta, jonka lopputulos pääpiirteissään on, että mitä vanhemmat aivot, sitä enemmän ne ovat muuttuneet fyysisesti.
    Tästä johtuen lahjan antamiseen ja saamiseen liittyvät reaktiot aivoissa muuttuvat iän myötä, ja jouluaatto ei ole niiiiin odotettu tapaus lahjojen vuoksi.

    On tästä tutkimuksesta muuten lääketieteellistäkin hyötyä; saatuja tuloksia voidaan käyttää erilaisia addiktioita tai Parkinsonin tautia tutkittaessa, sillä molemmat liittyvät aivojen ”palkitsemisjärjestelmään”.

  4. Kyllä joulu on lapsille iso juttu, kaikkein hienoimmat joulut olen kokenut lasten ja kehitysvammaisten piirissä – kyllä mielelläni lapsille ja lastenmielisille joulun ja lahjat suon. Voi sitä silmien loistoa! Eri asia sitten on, kuinka monta ja mitä lahjoja hankkii. Ei lapsillekaan koko lelukuvaston valikoimaa tarvii hankkia.