Kulutusjuhla

Kun nauhat eivät pysy kiinni

Huonot nauhat pilaavat hyvät kengät, kommentoi Benrope: ”Niin, se nauhoitus. Siinä onkin huonoimman ostokseni, viime vuonna hankittujen Salomonin talvikenkien suurin kompastuskivi. Kengät näyttävät kaupan hyllyllä hyvältä ja tuntuvat mukavalta jalassa liikkeessä taaperretun kymmenen askeleen verran. Lämpimyyskin hivelee. Jos kävelyä jatkaisi viisikymmentä metriä, huomaisi kengänauhojen auenneen. Ensitestissä nauhat aukesivat kahden kerroksen jälkeen pomppiessani rappusia alas. Seuraavan kerran laitoin ne kiinni alhaalla. Kolmannen kerran päästessäni talon pihalta pois. Neljännellä kerralla ensimmäisessä risteyksessä laitoin umpisolmun. Sekin aukesi kahdessa minuutissa. Jättämällä ainoat oikeat lenkit nauhoimatta ja pysymällä alempien kangaslenkkien varassa pääsi kengillä varovasti astellen parin kilometrin päähän määränpäähän. Paluumatkalla jo aukesivat.” (Mari Koo)

6 Comments

 1. Joo, sama vika meikäläisenkin kengissä. Sadan metrin uusi ennätykseni on neljä kertaa auenneet kengännauhat. Pitäisi varmaan hankka jostain karheampaa nauhaa tai sitten iskeä jotain liimaa solmuihin.

 2. Salomon-merkkiset kengät on minullakin, mutta ei ole ollut tuollaista ongelmaa. Teettehän kai kengännauhoihin kaksinkertaisen rusettisolmun? Yksinkertainen perusrusettihan löystyy ja aukeaa turhan helposti, mutta kun rusettilenkin pujottaakin kahteen kertaan ennen kuin kiristää nauhat, niin eipä ainakaan itselläni ole koskaan auennut vahingossa.

 3. Minulla oli samat ongelmat Merrillin kengissä. Tällaisella pysyi: .

 4. Kiitti Pekka, tuo olikin kattava kengännauhasolmusivusto!
  Eli se solmu jota itse käytän on näköjään ”kirurgin solmu”:
  http://www.shoe-lacing.com/shoelace/surgeonknot.htm
  Täytynee opetella tuo edellisen linkin Ian’s Secure knot 🙂

 5. Mun käyttämä solmu on kai Two Loop, jonka Pelle Hermanni opetti joskus telkkarissa.

  Noissa ongelmakengissä mikä tahansa solmu lipsahtaa kengän kielen yli, joten oikeastaan mikään ei toimi. Mutta jospa vielä yritän tuolla kirurgin solmulla. Jos sekään ei auta, poltan kengät juhannuskokossa.