Kulutusjuhla

Tungettelevat kojumyyjät Kampissa

Heleniä ärsyttää Kampin keskus: ”Ärsyttää se, että kaikki kellot ovat eri ajassa, joten bussiin on aika turha juosta. Ärsyttää myös ne joka puolella ”excuse me’tä” huutelevat kojujen pitäjät, jotka tarjoavat käsihoitoja, mineraalimeikkejä ja ties mitä. Joka päivä, useammankin kerran. Eikö ne jo usko, ettei kiinnosta? Mikä oikeus niillä on häiritä bussiasemalla liikkuvia, eikö ne voisi tarjota palvelujaan liiketiloissa kuten muutkin kauppiaat?” (Mari Koo)

8 Comments

 1. Kampin keskus on kyllä kummallinen paikka bussi- ja metroasemalle. Ei varmasti missään tässä maassa tarvitse mennä niin läpikaupallisen alueen läpi päästäkseen julkiseen kulkuvälineeseen.

 2. Ensin kritisoidaan sitä että kauppakeskuksia rakennetaan ihmisten kannalta sellaisiin hankaliin paikkoihin mihin ei pääse kuin omalla autolla.

  Sitten kun kaupat tuodaan mahdollisimman lähelle julkisen liikenteen solmukohtaa ja saavutettaviksi suoraan yhdellä yhteydellä kilometrien säteeltä 3 ilmansuunnasta kritisoidaan sitäkin..

  Yritä tätä nyt ymmärtää… 😉

 3. Entä jos ei halua käydä kauppakeskuksissa, mutta haluaa käyttää julkisia? Ymmärrän hyvin jos joutuu joka päivä menemään Kampin kautta vaikkapa töihin, niin kyllähän se kaupustelu ottaa päähän. Minä en henkilökohtaisesti halua ylipäätään käydä kauppakeskuksissa. Mitä isompi kauppa, niin sitä ahdistavampi se minusta on. Mieluummin hoidan ostokseni kaupungilta eri kaupoista.

 4. ”Entä jos ei halua käydä kauppakeskuksissa, mutta haluaa käyttää julkisia?”

  Sitten voi vaikka jäädä pois kyydistä yhtä pysäkkiä aikaisemmin (tai tulla kyytiin yhtä myöhemmin). Niin helppoa se on. Ei niillä busseilla ole pakko sinne Kampin keskukseen asti mennä, jos ei halua.

 5. Niko L.: toki noin voi tehdä. Mutta minusta tässä on enemmänkin kyse siitä periaatteesta, että mitkä julkiset tilat saavat olla äärimmäisen kaupallisia. Terveyskeskus? Kirjasto? Bussi- tai metroasema? Puisto? Kadut? Toki kaupallisuutta tunkee nykyään joka paikassa mainosten muodossa, mutta ne on huomattavan paljon helpompi ohittaa kuin tyrkyttävät myyjät.

 6. Kuka häiriintyy mistäkin. Minua häiritsee paljon enemmän se, että iso osa Helsingin keskustan arvorakennuksista on kaupungin ja valtion hallintobyrokraattien valtakuntaa. Siten ne ovat kuolleita julkisivuja, joiden taakse tavallisella kaupunkilaisella on vain harvoin asiaa. Nekin korttelit olisivat paljon elävämpiä, jos ne olisivat kaupallisten toimijoiden käytössä. Haluan mieluummin kaupallisuutta kuin byrokraatteja.

 7. Niko L., kai sitä nyt blogissaan saa valittaa just siitä mikä milloinkin päähän ottaa? En mitenkään ole henkeen ja vereen kauppakeskuksia vastaan, mutta kyllä nyt kaupungin keskustaan sopisi paremmin kivijalkakaupat ja tavaratalot. Kampin keskuksen brändissä ja suunnittelussa on muutenkin jotain kummallista, asiakkaatkaan eivät ilmeisesti ole löytäneet kuin alimmat kerrokset. Anyway, suurin ärsytys on kuitenkin se että päivittäin joutuu niiden eksjuusmii’henkilöiden vainoamaksi, tavalliset kaupat sen sijaan on helppo ohittaa. Ja sattumoisin työpaikkani (kummatkin niistä) ovat aivan ko. keskuksen vieressä, joten yhtä aikaisemmalla pysäkillä pysäkillä poisjäänti olisi aika hassua (ja sitten olisin vielä nykyistä enemmän myöhässä). No, seuraavan ”hyvä” neuvosi varmaan on lähetä kotoa aikaisemmin ja olla muutenkin reippaampi 😉

  Ja jos minä saisin valita, kauniiissa taloissa olisi julkisia ja avoimia tiloja, ehkä viihtyisiä kahviloitakin, ja vaikka sitten byrokraattejakin mielummin kuin kaikkialla samanlaisia kaupallisia ketjumyymälöitä ja -ravintoloita.

 8. Vastaukseni oli enemmän Eko-Matin kommentteihin kuin sinulle, Helen. Blogikirjoituksia minulla on tapana kommentoida ennemmin kyseisessä blogissa kuin täällä Kulutusjuhlassa. Mutta tietysti jokainen saa valittaa ihan mistä haluaa – aivan yhtä paljon kuin asiasta saa olla toistakin mieltä.

  Kampin keskukseen tulevat Espoon suunnan paikallisbussit ja kaukobussit. Jos tuolta Espoon suunnasta tulee, niin edellinen pysäkki on Lapinrinteessä. Riippuu tietysti vähän siitä, millä puolella kauppakeskusta se työpaikka on, mutta ei tuosta nyt kovin paljon pidempi kävelymatka pitäisi tulla. Jos tulet kaukoliikenteen busseilla, niin sitten voi olla hankalampaa. Lapinrinteessä on bussipysäkkien vieressä niitä kivoja kivijalkaliikkeitäkin, kuten vaikkapa se virolainen herkkukauppa.

  Minua ne ständiensä luona parveilevat myyjät eivät häiritse, vaikka itsekin siitä useasti ohi kuljen. Siinä on sellaista torimeininkiä, joka on ihan tervetullutta. En minä jaksa kauheasti häiriintyä edes feissareista, mutta ehkä minulla ylipäänsä on häiriintymiskynnys aika korkealla. Ja eihän niitä myyntiständejä taida yleensä olla kuin siinä Narinkka-torin puoleisen oven luona. Onhan siellä monta sisäänkäyntiä, jos haluaa nuo myyjät välttää (kakkoskerroksen satunnaiset tuote-esittelijät eivät ole ainakaan minua kohtaan olleet kovin tungettelevia).

  Ja jos minä saisin valita, kauniiissa taloissa olisi julkisia ja avoimia tiloja, ehkä viihtyisiä kahviloitakin, ja vaikka sitten byrokraattejakin mielummin kuin kaikkialla samanlaisia kaupallisia ketjumyymälöitä ja -ravintoloita.

  Mitä niissä julkisissa ja avoimissa tiloissa olisi, paitsi ne (kaupalliset?) kahvilat, ja mistä varoista tilojen ylläpito ja toiminta kustannettaisiin?