Kulutusjuhla

Soneran laajakaista maistuu huijaukselta

Kulutusjuhlan lukija jkn pisti mailia Soneran laajakaistaan liittyen: liittymänopeutta kasvatetaan, mutta samalla hinta nousee. Oma ensituntumani tästä jkn:n kertomasta tilanteesta on, että tässä muutetaan sopimusta hyvin epämääräisellä tavalla.

”ADSL-operaattorini TeliaSonera muisti minua kirjeellä, jossa ilmoitti että nykyinen 1M laajakaistaliittymäni muuttuu helmikuun alussa 2M-nopeusluokan liittymäksi. Asia ”ei vaadi minulta toimenpiteitä”, paitsi että maksan jatkossa 9 euroa enemmän kuukausimaksua! Perussurffaajana olisin ollut täysin tyytyväinen yhden megan nopeuteen, en millään usko että saisin nopeuden lisäämisen ansiosta yli sadan euron vuotuiselle lisämaksulle tarpeeksi vastinetta.

Tämä ”palvelujen selkeyttäminen” alkaa vähitellen mennä liian pitkälle. Kaikki lisäpalvelut on Soneran ADSL-liittymistä karsittu parin vuoden sisällä pois (ilmaiset tekstarit, sanakirja, Fonecta Finder jne). Jopa laskuista joutuu nykyään maksamaan euron kappaleelta, jos haluaa ne paperisena!

Koko hommassa on jo vahvasti huijauksen makua. Pitäisi varmaan olla tyytyväinen, että liittymä ylipäänsä vielä toimii, syrjäseuduiltahan Sonera haluaa sulkea kiinteät ADSL-yhteydet kokonaan.

Mieleen on noussut ajatus vaihtaa operaattoria… kun vain tietäisi mikä olisi hyvä ja edullinen! Vai onko sellaisia enää olemassakaan? Perus-ADSL taitaa olla ainoa vaihtoehto, kun kaapeli-tv:tä ei ole, ja langattomien mokkuloiden käytännön nopeus arveluttaa.

Ja miten operaattorin vaihto edes käytännössä onnistunee, joutuuko pahimmassa tapauksessa elämään viikkokausia netittömänä?”

24 Comments

 1. Todellakin kannattaa olla onnellinen kun säilyy lankaliittymä. Vanhempieni liittymä uhkaa muuttua @450-verkkoon ja hinta kaksinkertaistuu! Siis todellakin, hinta kasvaa reilusta 20 eurosta yli 40 euroon kuukaudessa! Kyseessä olevan verkon peittoalue on lisäksi huono, joten lisäantenni pitää olla. Huonompaa palvelua tuplasti kalliimmalla.

 2. Vaihda laajakaistaliittymäsi heti. Siirryin syksyllä Soneran kilpailijan asiakkaaksi, kun sain melkein tuplat nopeamman yhteyden vain euron lisämaksulla. Liittymän vaihtamisessa ei ollut mitään katkosta, kun (suosituksen mukaisesti) valitsin sopimuksen alkupäiväksi kuun ensimmäisen ja valtuutin kilpailijan irtisanomaan liittymän puolestani. Kaikki hoitui tietenkin netissä muutamassa minuutissa.

 3. Mä oon kokeillut Helsingissä mokkuloita nyt riittämiin, ensin kahden megan DNA:n langatonta ja nyt Saunalahden 2-megaista. DNA:n latausnopeus jäi todellisuudessa alle viidesosaan luvatusta enimmäisnopeudesta. Asiakaspalvelu totesi lopulta, että yhteyteni on ilmeisesti ruuhkan takia niin hidas, ja että alueelle ollaan rakentamassa uutta tolppaa alkuvuodesta, mikä auttanee asiaa. Myivät siis tuotteen jota eivät voineet silloin vielä toimittaa. Irtisanoin liittymän. Saunalahden kanssa en ole vielä tätä keskustelua käynyt, mutta heidänkin 2M liittymänsä näyttää pystyvän parhaimmillaan vain ~500 kbps nopeuksiin. Minusta se ei ole tarpeeksi jos max lupaus on 2 megaa.

  Nyt oon tutkinut ADSL-mahdollisuuksia osoitteeseeni, mutta tuntuu tolkuttomalta maksaa avausmaksu (useimmilla 78 €) ja joutua ottamaan määräaikainen sopimus. Tahtoisin jatkuvan, sopuhintaisen liittymän! Ilmeisesti ei vain ole ostajan markkina tällä hetkellä.

  Käytännössä taidan valita jonkun 24 Onlinen laajakaistan. Niillä on asiallisin hinta ja palvelua ei ole haukuttu foorumeilla tai blogeissa.

  • Mä olen käyttänyt Saunalahden mobiililaajakaistaa ainoana nettiyhteytenä nyt elo-syyskuun vaihteesta alkaen ja pärjännyt tällä, käyttöpaikka on sijainnut enimmäkseen Etu-Töölössä. Tosin nopeus on kyllä varsin vaihteleva, viimeksi eilen tuli ihmeteltyä tätä kun latasin yhtä isompaa tiedostoa. Välillä siirto katkesi hetkeksi kokonaan ja välillä data kulki 1,5 megan laajakaistanopeudella, otin tästä latausnopeuden aaltoilusta kuvan Flickriinkin ( http://flickr.com/photos/viima/3173456881/ ). Yleensä tiedostot ovat kyllä latautuneet tuolla puolentoista megan nopeudella melko vakaasti, varsinkin myöhään illalla. Tänään päivällä meno oli taas tuollaista aaltoilua ja tiedosto latautui ehkä puolen megan – megan nopeudella.

   Nopeuden pitäisi tietääkseni olla niin iso kuin teknisesti vain mahdollista on, koneessa on sisäinen 3G-HSDPA ja liittymänä onnekkaasti pari vuotta sitten Saunalahdelta hankittu Megadataetu, jossa nopeus on (foorumeilta lukemani perusteella) rajoittamaton ja hintaa 9.90 euroa kuussa. Tällä hinnalla ei kauheasti viitsikään rutista, jos verkossa on toisinaan ruuhkaa.

   Käytin aiemmin Kalliossa vuoden Welhon kaapeliliittymää enkä ollut kovin tyytyväinen: yhteys katkeili toisinaan jopa viikoittain niin, että se oli pari tuntia poikki eivätkä mitkään sammuttamiset ja uudelleenkäynnistämiset auttaneet. Katkojen takia nettiä piti usein käyttää kännykän 3G-yhteyden kautta. Welhollekin valitin, mutta vastaus oli lähinnä ympäripyöreää pohdiskelua miten jossain päin verkkoa on ehkä jotain vikaa. Vaikka mobiililaajakaistassa nopeus heittelee, on tämä muuten ollut varmatoiminen: katkokset ovat ainakin tähän asti aina korjaantuneet uudelleenkäynnistämisellä.

 4. UUH, onneksi joku jo ehti. Sain saman kirjeen ja sitä ennen lukuisia ”tarjoussoittoja” vaihtaa 1 Mt:sta 2 Mt:n vapaaehtoisesti. Näin vaan yksipuolisesti nyt tehtiin – ei vaadi Sinulta mitään toimenpiteitä!
  Kertokaa suoraan se edukas vaihtoehto Tsadissa ADSL:ää modeemin kautta käyttävälle, tarjoan kaffet heti ,D ”Parempi tarjous, parempi olo!”

 5. Kannattaa ihmiset tsekata myös kaapelimodeemivaihtoehdot, varsinkin tsadissa welhon palveluita on kehuttu.

  Nebula toimii tosi laadukkaasti, mutta on vähän kallis ja huono saatavuus kaupunkien ulkopuolella. ’Elisa/Sonera/Saunalahti -asetelman parhaus riippuu ihan kylästä missä sattuu asumaan.

 6. Kuopiossa DNA (ent KPY) teki saman homman varmaan reilu vuosi sitten. Vaihto tosin oli 512kbps –> 1Mbps. Hinta nousi 25 eurosta 30 euroon. Määräaikaisella sopimuksella tosin jonkun aikaa olisi voinut pysytellä tuossa 25 eurossa. Kilpailua ei juuri ole, Elisalla, DNA:lla ja Soneralla 1M ADSL on 30 euroa ja 2M 42 euroa (DNA 2M kaapelissa tosin vain 35 euroa). Kuopion energialla on tosin hiukan edullisemmat hinnat, mutta jakelualue ei ole kovin laaja.

 7. Nyt tästä esiin nostamastani aiheesta kerrottiin YLE:n uutisissakin:
  http://tinyurl.com/996etd
  Ja löytyihän se korotuksen syykin: Sonera ainakin väittää, että mm. verkon omistaja Elisa kiskoo niin kovaa verkkovuokraa, että halvemmat yhteydet tuottavat Soneralle vuokralaisena tappiota.

  Mistään en vain vielä toistaiseksi ole löytänyt Soneralle hyvää vaihtoehtoa. Eli sellaista liittymää, jonka saisi auki ilman avausmaksua ja niin ettei tarvitsisi sitoutua määräaikaiseen sopimukseen. Ennen vanhaan oli kaikilla operaattoreilla hyviä liittymistarjouksia, ilmaisen kytkennän lisäksi sai vieläpä kylkiäisiä, mutta ajat ovat totisesti muuttuneet 🙁

 8. Eipä näyttänyt Elisallakaan olevan kilpailukykyä, sentään tarjolla oli 1 Mt, mutta kuinka kauan? Talomme on Soneran ns. korvamerkkaama talo!

 9. Kirjeen saatuani (ja naapurin kokemuksista rohkaistuneena) vaihdoin Welhon ADSL-liittymään (Hki, ei kaapeliyhteyttä). Ei avausmaksua, kolme ensimmäistä kuukautta ilmaiseksi ja sen jälkeen 12 kk sopimus 24,90 / kk. Iso säästö!

 10. Meillä on ollut monta vuotta Saunalahden adsl-liittymä, ja ollaan kyllä tyytyväisiä siihen vaikka harmittikin tuhottomasti, kun firma meni Elisalle. Edullisin liittymä on 23,90 e kuussa, mikä on mielestäni tosi asiallinen ja megan nopeus riittää ainakin meille tosi hyvin, eikä ongelmia ole juuri ollut. Näyttää kuitenkin olevan nykyisin 78 euroa toi liittymän avausmaksu, mikä on aika hemmetin paljon… (En ole varma pitääkö avausmaksua maksaa, jos liittymän tilaa vaihtotilauksena – esim. Nebulalla säästyy avausmaksulta, jos kyseessä on vaihtotilaus, mutta itse kk-hinta on sitten paljon kalliimpi kyllä, koska tota megan yhteyttä ei ole tarjolla).

  Saunalahden asiakaspalvelu muuttui tosin äskettäin maksulliseksi, mikä on ihan p:stä, mutta sähköpostilla vastaukset tulee yleensä nopeasti. Eli suosittelen, en ehkä ihan varauksetta mutta kuitenkin.

 11. Meillekin tuli tuo Soneran tyly nopeuden- ja hinnannostokirje, joka sai sapen kiehumaan. Yhden megan yhteydellä ollaan tultu hyvin toimeen ja hinta on ollut kohtuullinen. Huomasin juuri, että Saunalahdelta saa nyt laajakaistan avauksen ilmaiseksi ja Wippies-modeeminkin kaupan päälle, tämä tarjous tuli todellakin oikeaan saumaan (Totta kai Saunalahdenkin kannattaa tehdä bisnestä Soneran synnyttämällä markkinaraolla!) ja sinetöi päätöksen siirtyä Saunalahden asiakkaaksi.

  • Kiitos, Tiina! Tuo oli tosi hyvä vinkki, juuri sellainen tarjous jota etsin! Sopimus Saunalahden kanssa tuli tehtyä heti saman tien 🙂

   Nyt vain jännitetään miten sutjakasti tuo siirtymä sujuu. Helmikuun alku on nyt jo niin lähellä, että varmaan joudun vähän aikaa makselemaan korotettua maksua Soneralle ennen kuin liittymän siirto Saunikselle järjestyy.

 12. Kyllähän tuo @450 ainakin vaikuttais olevan täyttä kusetusta, ainakin jos meinaat verkkopelejä pelata.

  5gb rajan (Naurettavan matala nykyään) tultua täyteen tipahdat alemmalle prioriteetille ja netti ”toimii” … sen verranloistavasti että otan toisen liittymän ihan just, jos vaan tänne korpeen jotain sais. Pitää etsiä kyl.

  Pysykää hyvät ihmiset kaukana näistä määräaikais sopimuksista ja @450 liittymistä jos teette netissä muutaki ku luette sähköpostinne. Liittymää et saa irtisanottua vaikka henkesi heittäisit.

 13. Minulla ongelma on, että olen käyttänyt ja jopa on toiminutkin 8/1 nopeuksista laajakaistaliittymää, mutta nyt useammalla mittarilla mitattuna tunnen
  itsenin melkein huijatuksi. 2,9 -4,0/0,5-0,63 on se mitä saan. Ja tämä vaikuttaa nimenomaan siltä, että se Soneran liittymä ei anna sitä mitä lupaa paikallisesti, koska
  mittaustulokset eri puolilla Eurooppaa oleville ”speedtest” -servereille antavat suurinpiirtein saman tuloksen. Positiivista on se, että ulkomaankaista on ilmeisen hyvä, koska eroa ei tule, mutta paikallisyhteyksissä on jotain vikaa, toivottavasti ei ole toimittajalähtöisestä ”optimonnista” kysymys.
  Kyllä tuolla 4/0,5 tavanomaisesti myös pärjäisi, mutta sitten pitäisi saada hinta puolitettua.

  Katsotaan nyt sitten miten Sonera hoitaa asian kuntoon. Suositus kaikille ADSL – ja mobiiliyhteyskäyttäjille – valvokaa että saatte sitä mitä olette tilanneet,
  joskus on teknisiä virhetilanteita ja jos ne korjataan tehokkaasti, niin se on normaalia. Mutta jos PALVELU siis se miten korjausprosessi ei pelaa, niin sitten
  vaihtakaa.

 14. Toinen työpäivä soneralta kulunut ilman yhteydenottoa…eli kiinnostus omaan laatuun samaa luokkaa kuin GM:llä taannoin..

  Liekö loma-ajan vähäisempi liikenne, kun testi näytti nyt hiukan parempia tuloksia 5,3 / 0,7 eli kaukana kaukana siitä mitä tilatun yhteyden pitäisi lain mukaan olla, mutta parempi kuin pitkään aikaan.

  Ulkomaanyhteyksillä tulokset samaa tasoa, eli edelleen vika/ylimääräinen kuristus selvästi on jossain alueellisella tai paikallisella tasolla.

 15. Yhteydenotto tuli ja minulle varmistettiin että ollaan ehtojen sallimissa rajoissa, varsinaista vikaa ei läytynyt.
  Sain myös mahdollisuuden aktivoida vikakäynti jos vielä haluan, mutta en viitsi kiusata tekniikkaa turhaan, koska katson että kysymys on puhtaasti nykypäivän kaupallisesta tyylistä

  Asiantuntijalta sain lisäksi erilaisia neuvoja, joita voin kokeilla varmistuakseni siitä että käyttäjäpäässä tekniikka (DSLboxi, häiriösuodatin, wlan) on mahdollisimman hyvässä kunnossa. Kokeilen tulevina lomapäivinä, josko niistä on apua, J

  Minua hiukan jäi häiritsemään se, että täällä on aiemmin saanut yli 8M nopeuksiakin, ja nyt ei puhelun perusteella voi yli 6 M saada millään. Noilla kotineuvoilla ei kuitenkaan vaikuteta siihen mikä on kättelynopeus DSL-boxin ja DSLAMin välissä.

  Yksi epätieteelinen väittämä tuli kuitenkin tässä itse luotua :

  Jos et saa 8 M nopeutta ostettuasi sellaisen, älä missään osta 24 M nopeutta.

 16. Ari, toivottavati homma selviää kohdallasi! Näissä yhteyksissä näyttää olevan paljon kaikenlaista ongelmaa.

  • Kiitos Mari,

   Yritin jokin aika sitten saada hankituksi SoneraPiste -liikkeestä korjauksia hintoihin, jotta olisin linjassa heidän oman markkinointinsa kanssa, mutta koska olin vanha asiakas, niin ei niitä tullut. Tosin liikeen myyjä sanoi, että mun ei kannata vaihtaa siihen tarjoustyyppiseen yhteyteen, koska nyt mulla on nopeampi asiakaspalvelu.

   Tämä jäi tältä erää pelkistetyst siihen, että voin yrittää ”kotiosan” eli dsl/puhelin suotimen, verkkopiuhan ja dsl-boxin vaihdolla tarkastuksella vaikuttaa siihen että 5,3 M:stä pääsisi lähemmäs 6Mm mutta tuo ero on normaalikäytössä huomaamaton.
   8 ei ilmeisesti operaattorin asetusten myötä ole edes mahdollista saada (ja sillon siis hinnan pitäisi olla halvempi kuin niissä paikoissa joissa onnistuu tilatun mukainen yhteys). Hiukan huvittikin, että minulle todettiin että yhteys on sopimusehtojen sallimissa rajoissa– ehkä ne pienet tekstit Soneran olisi syytä jo laittaa mainostensa alalaitaan ;-).

   No, ehkä sopivassa välissä selvitän teknisesti oikeasti tietoliikennettä osaavilta muutaman asian DSL -boxin ja niitä kokoavan DSLAMin välillä jotta asiaa voi käsitellä eteenpäin faktojen pohjalta ja kunnes toisin osoitetaan vaikuttaa siltä, ettät tässäkään tapauksessa tietoliikennettä ei enää ole tapana tehdä ja/tai hinnoitella rehellisesti.

   DNA:n mainoksessa Virtasen bändi vaihtoi manageria, Ehkä se on parempi tapa kuin pyytää korjausta epäkohtiin suoraan. Mutta DSLAM maailman tekniikka pitänee selvittää itselleen vähän tarkemmin jotta tietää huijataanko nyt vai ei. Oleellisempaa kuin maksiminopeus on kuitenkn se, että yhteys toimii tavallisesti riittävällä nopeudella.

   Mittansin taas, Liekö tämän kirjoittelun tuloksena tai sitten muuten vaan asiakaslähtöisesti Sonera on nyt pudottanut nopeuden 3,56:een/0,5een, eli kaipa se vikakeikka täytyy kuitenkin laittaa liikkeelle

 17. Maaseudun puhelinlinjat ja laajakaistat.

  Hiukan taustatietoa edellä mainituista asioista: Olen kolmentoista vuoden ajan toiminut maaseudulla atk. neuvojana ja käynyt noin tuhannessa maaseudun yrityksessä. Olen toimittanut asiakkaille tietokoneet, ohjelmat ja opettanut niiden käytön, samoin pankkiyhteydet sähköpostin ym.
  Monille kylille saatiin laajakaistayhteydet puhelinlinjaa tai valokaapelia pitkin.
  Niihin käytettiin myös runsaasti yhteiskunnan varoja, hyvä niin. Nyt tuo kaikki työ ja yhteydet ovat valumassa hukkaan. Yhteyksiä ollaan korvaamassa @450 verkon palveluilla. Tämä on jonkinlainen palvelu niille joilla ei ole mahdollisuutta muuta kautta saada laajakaistayhteyttä. Valitettavasti vain sillä ei voida korvata jo olemassa olevia yhteyksiä niin, että taattaisiin samat palvelut ja toimintavarmuus kuin nykyisellä verkolla. Monella irtisanotulla on myös nopeampi liittymä kuin mitä tilalle tarjotaan. Myös puhelinten osalta mennään huonompaan suuntaan.
  Nykyisillä tekniikoilla ei voida taata puhelinyhteyksiä sähkökatkostilanteessa, tukiasemia on ilman kunnollista varavoimaa vailla tuhansia ne olisi varustettava ehdottomasti diesel agrekaateilla jotta toiminta voitaisiin taata. Myöskin TeliaSoneran minullekin ilmoittama kuuluvuus vain katolle asennettavalla lisä antennilla ei voi olla riittävä. Minulla on Soneran liitymä jolla olen saanut vain yhden puhelun soitettua piipun päältä, tällä pitäisi korvata hyvin toimiva lankapuhelin. Meillä on myös leirintäalue on mukavaa ollut jo 20 vuoden ajan ilmoitaa asiakkaille, että täällä ei Soneran yhteydet toimi, saatte olla aivan rauhassa !
  Olen hankkinut viime helmikuussa 2008 @450 yhteydellä toimivan laajakaistayhteyden minua sen toiminta ei vakuuta. Verkko on tehty niin harvaksi, että kunnollista yhteyttä ei saada kuin korkealle asennettavalla suunta-antennilla, tukiasemia on noin 100 km välein ja niiden yhteyksien määrä vain muutamia kymmeniä. Tuolle sadan kilometrin ympyrälle sopii tuhansia käyttäjiä joille kaistaa riittää vain rajoitetusti jos ollenkaan! On myös huomioitava, että kenttä on oltava moitteeton megan yhteysnopeudella jos kaistaa riittää. Sitä löytyy vain ani harvoin toistaiseksi. Tukiasemien määrä pitäisi nostaa moninkertaiseksi nykyiseen nähden. Tukiasemat on myös sijoittettu vääriin paikkoihin eli asutuskeskuksiin siellä nillä ei ole muuta tarvetta kuin saada mahdollisimman suuri väestöpeitto nyt se vain  teoreettinen. Kaistan rajoittamin myös tulisi kieltää koska se sallimalla annetaan operaattorille rajaton valta tarjota yhteyttä jolla ei todellisuudessa tee mitään mm. mokkulat 3g verkon ulkopuolella.
  Myös Prioriteettin rajoittaminen 5gt jälkeen on järjetön, mahdollistaa vain hyvin rajoitetun netin käytön, yksi ohjelmistopäivitys on jo 3gt joten prioriteetin ylitys estää netin käytön pahimmillaan kuukausiksi. Operaattori voi myös kohtuuttomien ehtojen perusteella katkaista yhteyden kokonaan. Palvelun tarjoajat on pakotettava tarjoamaan joka tilanteessa sitä nopeutta mistä maksetaan muussa tapauksessa operaatorin tulee olla korvasvelvollinen eikä mitään nimelliskorvauksia vaan todellisesta haitasta, voi olla tuhansia euroja.
  Myöskään tuo megan yhteys mitä ollaan kaavailemassa miniminopeudeksi ei ole riittävä, toki sillä voidaan maksaa laskuja ja rajoitetusti surffailla netissä mutta kunnolliseen liikkuvaan kuvaan se ei riitä. Myöskin tulevaisuuden tarpeet olisi otettava huomioon.
  Kaavailut uusista nopeista yhteyksistä ovat hyviä ja kannatettavia mutta niistä ei ole apua tahän tilanteeseen. Rakentamisaikakin veisi useita vuosia eikä sitovia päätöksiä ole tehty,

  Myös täysin huomiotta on jäänyt mahdollinen kriisitilanne missä langattomat verkot ovat käyttökelvottomia esim: ydinasella ilmakehässä aiheutettu sähkömagneetinen pulssi mikä tuhoaisi kaiken nykytekniikan ja tiedon välityksen. Silloin olisi mahdollista ottaa käyttöön lankalinjat ja vanha puhelintekniikka millä vielä voitaisiin yhteyksiä hoitaa. Mikäli linjat hävitetään ei tätäkään mahdollisuutta voida käyttää. Meidän tulee myös varautua näiden tilanteiden hoitoon parhaalla mahdollisella tavalla ja säilyttää hyvä ja toimiva lankaverkko.

  Katson tietämykseni ja kokemukseni perusteella, että nyt ollaan tekemässä korvaamaton virhe jos annetaan operaattorin rajattomalle ahneudelle valta tehdä mitä haluaa.
  Oli myös virheratkaisu myydä operaattoritoiminnot ulkomaalaisille, nyt kaikki viestiliikenne on Ruotsin kontrolloitavissa, kenen ulkovallan lie tulevaisuudessa ?
   

 18. Puolustuksellisesta näkökulmasta on hiukan ikävä katsoa, kun yhteiskunnallista viestintätehtävääkin varten olevat tiedon jakoverkot ovat
  kv. yritysten mahdollisesti pohjattoman ahneuden hallussa, ja voimakkan kustannustehostuksen myötä rapautumassa kovaa kyytiä tai jääkö uusi tekniikka rakentamattakin.

  TV ohjelmamme välittävä Digitan (digi-tv verkon ja tuon @450:n rakentaja) ja TeliaSonera lähtökohtaisena tehtävänä on maksimoida taloudellisen tuloksensa kv omistajilleen – viis muusta?

  Sellainen mielikuva minulle kuitenkin on jäänyt, että DIgitalla on velvoite tehdä tuosta @450:stä sellainen että se kattaa koko maan ja myös
  niin, että se toimisi tuvan pöydällä ilman erillistä kattoantenniakin. Onkohan tuosta lipsuttu miten pahasti?

 19. @450 laajakaisa on vammainen.

  Verkosta ei ole tarkoitustakaan tehdä koko maata kattava kuin paperilla. Tukiasemia on niin harvassa ettei yhteyttä saa kuin korkealle asennettavalla suunta-antennilla.
  Suurin osa verkon kattavuudesta on tietokoneanimaatiota eikä sillä ole mitään tekemistä totuuden kanssa.
  Kaistaa on niin vähän ettei sitä riitä käyttöön kuin ainiharvoin jos ollenkaan.
  Verkko täysi susi ja tälläisellä päättäjät ovat hyväksymässä maaseudun ADSL verkon purkamisen.
  Itse en ole 1,5 vuoden käytön jälkeen saanut laitteella ainoatakaan yhteyttä verkkoon kotiosoitteesta.
  Suomea kiertäessäni olen saanut yhteyden satunnaisesti verkkoon. Ainoastaan Viitasaaren keskustassa pääsin tuohon megan yhteysnopeuteen satunnaisesti.

  • Viestimies Piikki

   @450:n eli vanhan matkapuhelintaajuuden saamisen lupaehtona on alunperin ollut nimenomaan se, että
   maanlaajuinen verkko rakennetaan ja suunnitelmissa oli myös aikataulut (ainakin esimarkkinoinnissa niitä käytettiin)

   a) ensin rakennetaan muistaakseni 5 m kattavuus (eli pitää toimia kaikkialla lisäantenilla katolla)
   b) sitten rakennetaan muistaakeni 1 m kattavuus (eli pitää toimia kaikkialla ”tuvan pöydällä”)

   Kannattaa ehkä tarkistaa Vistintäviraston kanssa lupaehdot – onko niistä lipsuttu ja pyytää heitä toimimaan sen
   mukaisesti, he kuitenkinovat järjestelmässämme virallinen valvoja viestintäinfrallemme.

   Huomattavaa tässä on se, että tuo kentän kattavuusvelvoite lupaa vastaan ei ole talousperusteisesti joustava.Mutta
   aikamyönnytyksiä on varmaan pitänyt tehdä – kuten ydinvoimalaprojektissa

   Periaatteess @450:n teknologia on kai hyvää ja sillä on speksien mukaan rakennettuna etunsaa esim Wimaxiin nähden ja myös 3G:hen nähden. Mutta sen käyttö maailmassa on pientä, johtuen ilmeisesti teknologian lisenssoinin hinnasta. Slovakiassa taitaa olla kattavin tällä teknologialla toteutettu verkko.

   Myös DigiTV verkkomme on myös surkealaatuinen – antennipuolella ainakin. Enpä ole itse kokeilun jälkeen ostanut maksuTV:tä kun ei antenniverkko ole riittävän hyvä, Vaihdatin antennijohdot, uusin ja siirrätin Antennin mutta
   ei auttanut, naapurilla sama tilanne. Mutta onpahan vähentänyt reilusti TV:n katselua. Meillä oli ennen 5 vastaanotinta
   yhteensä kotona ja mökillä, mutta enää 2 joita yhä vähemmän katsotaan.

   Liekö Digitan omistusrakenne rapauttanut ennen niin kunniakkaan kansallisen teknologiatehtävän yrityksen omistaman varsinaisen liiketoiminnan infrastruktuurin kehityksen.

   Areva ja Digita
   C’est la vie