Kulutusjuhla

Sähkömies hoiti hommansa

Mea sopi sähkömiehen kanssa, että hän saapuu kahdeksalta. Aiempien kokemusten valossa Mealla oli epäilyksensä, kuinka hyvin hommassa käy, mutta nyt hän on tyytyväinen: ”Tasan kello kahdeksan soi ovikello ja Terolla oli kaikki hallinnassa ja hommat hoidettu ja paikat siivottuna kymmeneltä. Ja kaikki tämä vain netittämällä ja parilla puhelinsoitolla käymättä yhdenkään koo-raudan tai starkin kautta.

Ihmeiden aika ei ole ohi.” (Mari Koo)

4 Comments

 1. Tuollaisen sähkärin tiedot kelpaisivat minullekin. Kun firman ekaan toimitilaan piti saada asennettua lamppu, ensinnäkin oli kamala vaiva löytää sähköliike jota kiinnosti myydä monen sadan euron lamppua ja asentaa se ja kun sellainen löytyi, asennusta odotellessa taisi mennä 2-3 viikkoa. Totesin tuolloin että jos koulunpenkki houkuttaisi, Helsingin seudulla sähkärinä näköjään pystyy oikein valitsemaan mitä hommia jaksaa tehdä ja silti töitä riittää..

 2. Niin sähkömies, sähkötekkniko,sähköinsinöri,sähkö diplomi insinöri, ja sinä saate tehdä aivan samoja töitä eli käyttänössä ette mitään!

  jota saa tehdää sähkö töitä vaaditaan urakkointi oikeudet omava yrittäjä. yrittäjä taas valitse itse asiakaansa niin kuin varmaan yritäjänä tiedäät ja 1 lamppun asennus tinkimällä ei taida ketään paljon kiinostaa.

  eli niin kuin sinä kuvitelet tavalinen ammatikoulun käynnyt sähkömies ei saa tehdä mitään asennusta ilman urakkointi oikeuksi joita tavalisen sähkärin on aika mahdoton saada.

 3. Aihe on selkeästi kovin arka ja ilmeisen läheinen nimimerkille ”sähköä”, mutta eipä ainakaan voimassaoleva lainsäädäntö mitenkään pikaisella vilkaisulla tuntuisi estävän tuota.

  Totta kai sen tekijän on oltava pätevä (pätevyystodistus) ja tehtävä ilmoitus Tukesille, mutta ei tuo ainakaan lukemani perusteella ole ”aika mahdoton” tavoite jos vain lukupäätä löytyy – mikään ei siis estä tarvittavan koulutuksen omaavan henkilön toimimista sähköurakoitsijana vaikka yksin.

  Muuten tuo kommentti kuvastaa kyllä erinomaisen hyvin nykyistä markkinatilannetta, jossa tosiaan on täysin tekijöiden markkinat. Vaikka meilläkään ongelma ei oikeasti ollut se asennus (muuten kuin ajallisesti, kaikki firmat joihin soitin olisivat kyllä asentaneet kuukauden-parin kuluttua), vaan puhtaasti siinä että monet firmat eivät olleet kiinnostuneita vastailemaan hintatiedusteluihin edes pelkän valaisimen osalta.

 4. Niin, sähköala on erittäin vaikea asia ymmärtää ammattipiireissäkin, silloin kun puhutaan niinsanotuista ”urakkaoikeuksista”.

  Pätevyys koostuu seuraavista osista. Tutkinto (suoritetaan standardi ja lakitekstit ym.) ja koulutus pitää toki olla, ja siihen on laissa määrätyt vaatimukset, ja koulutuksen jälkeen (vaikkakin olisikin di-insinööri) on oltava lain määräämä työkokemus( Huom! laaja-alainen työkokemus) siis pelkkä koulutus ei riitä. Laaja-alainen työkokemus on hankittava koulutuksen jälkeen. Laaja-alainen työkokemus ei voi olla nimikkeellä ”sähköasentaja” vaan kokemusta on oltava mieluusti voimalaitoksistakin ja ainakin työnjohtotehtäviä tai sähköyliasentajan työtehtäviä eli sähkö ja teleasennukset laajuudessaan kokonaisuuksien työkokemus.

  Pätevyys haetaan edellämainituilla todistuksilla henkilöarviointikeskuksesta joka sen myöntää jos myöntää. Siis 20vuotta sähköasentajana ei välttämättä muodosta edellytyksiä pätevyyskirjan saantiin. Pätevyyskirja taas antaa oikeuden johtaa (ja myös laki vaatii) yrityksen sähkötöitä tai hän voi olla yrittäjä itse, tai olla henkilökohtaisella ilmoituksella Tukesille, olla töissä henkilökohtaisesti. Pätevyydenomaava henkilö siis vastaa siitä muun muassa, onko asentajat riittävän ammattitaitoisia yrityksessä toimimaan itsenäisesti työmaalla ja tällaisesta asentajasta jonka sähkötöiden johtaja (pätevyskirja) hyväksyy, tulee valtuutettu sähköasentaja siihen saakka kun yrityksessä on vastaava sähkötöiden johtaja hänestä vastaamassa. muutoin ei sähköasentajalla ole oikeutta tehdä sähköalan töitä ilman edellämainittua toimimista. Jos sait jotain selvää niin nostan hattua, ja tämä on muuten tässä selitetty siten tosi lyhyesti. Lisätietoja annan mielelläni jos nyt joku todellakin on niin kiinnostunut (alaa opiskeleva ehkä??)

  Siis sähköurakointiliike voi toimia alalla niin kauan, kun liikkeen omistaja tai osakas tai työsuhteessa on sähkötöiden johtaja ja yritys on antanut kirjallisen oikeuden hänelle johtaa sähkötöitä, sekä nämä asiat on Tukesille ilmoitettu.