Kulutusjuhla

Munaviidakossa ei voi saada kaikkea

Nykyistä kauppojen kanamunavalikoimaa katsellessa menee helposti sormi suuhun, kun haluaisi ostaa sekä terveellisimmän, järkevimmän että eettisen valinnan.

On tavallisia munia (olisivat halpoja), vapaan kanan munia (kanoilla kivempaa), luomumunia (kanoilla luomusapuska ja kivempaa), virkkumunia(kanoilla virikkeitä), omegamunia, camelinamunia(terveellisempiä) ja extratuoreita(tuoreus kuulostaa aina hyvältä, paremman makuisia?).

Kuten aika monella muullakin suomalaisella, sukurasitteena tulee korkea kolesteroli, joten omegat tai camelinat houkuttelisivat siinä mielessä, mutta toisaalta kanojen hyvinvointikin olisi hyvä, ja virikkeet, ja kuka sitä nyt vanhoja munia haluaisi. Koska tulee markkinoille vapaan luomukanan tuoreita omegamunia? Minä ainakin ostaisin.

13 Comments

 1. Mainituista muutamat on sentään helppo laittaa paremmuusjärjestykseen, sillä kanojen näkökulmasta järjestys on käsittääkseni tämä: 1. luomu, 2. vapaa, 3. virike, 4. tavallinen (=häkki). Luomukanathan ovat vapaita, ja virikekasvatus taas tapahtuu häkeissä, eli se tarkoittaa vain hieman ehostettuja häkkejä. Väittäisin, että eniten virikkeitä saavat luomukanat, joilla on aika paljon oikeuksia (mm. ulkoilu). Ei luulisi olevan kovin vaikeaa saada extratuoreita luomumunia, mutta noista ravintoainelisistä en tiedä?

 2. Oma napa on kuitenkin kaikkein lähin. Siispä terveellisin vaihtoehto tulee ykkösenä. Vasta sen jälkeen alan tarkistella, kuinka kivaa kanoilla on ollut munia pyöräytellessä.

 3. Oletteko nyt aivan varmoja, että luomumuna on myös vapaan kanan muna? Minulla kun on sellainen kuva, että luomumuna-tittelin saamiseen riittää pelkkä luomurehulla ruokkiminen, eikä sillä oteta mitään kantaa siihen, onko kana häkissä koko ikänsä, vai pääseekö se kanalan lattialle vapaasti tepastelemaan.

  Korostan että itselläni ei ole tarkkaa vedenpitävää tietoa asiasta. Siksi olisikin mukavaa kuulla jonkun asiasta oikeasti tietävän näkemys.

 4. Faktaa löytyy melko nopeasti vaikka googlaamalla.
  Luomutuotannolle on tarkat säädökset. Eviran sivuilta löytyy luomutuotannon ohjeet, sivulla 34 eläinsuojien rakenteista ja ulkoilusta. Häkkikasvatus on luomussa kielletty. Ja on siellä rehun lisäksi määräilty paljon muutakin: tilaa, ulkoilua, virikkeitä, orsia, ikkunoita, valoisuutta, ymsymsyms.

  Vaatimukset on kovat, mutta silti. Mun omassa päässäni päivittäinen peruskysymys ei ole eläintuotannon olosuhteiden taso, vaan itse eläintuotanto. Onko OK että eläimiä kasvatetaan ja tapetaan jotta mä saan masun täyteen?

  http://www.evira.fi/attachments/kasvintuotanto_ja_rehut/luomu/luomu_ohjeita/eviran_ohje_18217_fi.pdf

 5. Kananmunan tunnisteleima nolla (eli luomu) tarkoittaa: ”Tuotetaan luomukanaloissa, joissa kanat elävät vapaina, kuten lattiakanaloissa eli kuopivat, kylpevät, munivat pesiin, nukkuvat orsilla ja ulkoilevat sään ja olosuhteiden salliessa. Kanat ruokitaan pääosin luomurehulla.”
  (Lähde: http://www.finfood.fi/finfood/kananmuna.nsf/0/0B6F87C9C261174EC225710A004A8328?opendocument&lng=Suomi&sh=Kaikille&cat1=Tietoa%20kananmunasta&cat2=Tuotetietoa )

  Tässä puolestaan tietoa luomusta ja kotieläintuotannosta: http://www.ruokatieto.fi/finfood/luomu.nsf/0/ADAD9D4B62F140B3C2256BA5004ADDB4?opendocument&lng=Suomi&sh=Kaikille&cat1=Luomutietoa&cat2=Kotiel%E4intuotanto

  Eläintuotannossa luomuun kuuluu olennaisena osana eläinten hyvinvointi, ei pelkkä ruokinta. Lähtökohtana on mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen. Luomukanat eivät pelkästään pääse lattialle, vaan myös ulos. Ymmärtääkseni myös eläintiheys on pienempi kuin lattiakanalassa, mutta siihen en löytänyt viitettä tähän hätään.

  Koska tulisin vallan hyvin toimeen ilmankin munia, ja arvostan kanoja jotka meille niitä pyöräyttelevät, ostan luomumunia aina kun mahdollista.

 6. Tuoreus ei muuten munissa ole välttämättä hyvä asia. Vanhemmillani oli aiemmin kanoja, joten kotona oli tarjolla tosi tuoreita munia. Ongelma niiden käyttämisessä leivonnassa oli vain se, ettei ne kuohkeudu samalla tavalla kuin useamman päivän tai viikon vanhat munat.
  Eikös nuo omegat ja muut voi saada muutakin kautta jos haluaa? Eli luomua vaan ostoskoriin…

 7. Tuoreus ei tosiaan ole munissa aina hyvä.

  Luomu ei välttämättä ole paras kanojen itsensä kannalta, Luomukanaloita kun ei saa desinfioida niin tehokkaasti kuin tavallisia, joten kanoja kuolee enemmän kuin tavallisissa lattiakanaloissa.

  Tutkimusten mukaan suurhäkki olisi paras tapa kasvattaa kanoja, niissä laumakoko pysyy sopivana. Lattiakanaloissa (luomu ja vapaa) kanoja on pari kertaluokkaa enemmän kuin kanat pystyvät hanskaamaan.

  • Tuon Eviran suosituksen mukaan samassa rakennuksessa saa luomutuotannossa olla 3000 munivaa kanaa. Kyllä siinä varmaan kanan jos toisenkin pää on vähän pyörällä jos porukkaa on noin paljon ympärillä.
   Onkin hieman surullista eettisestä näkökulmasta, että kananmunien myynnin vaatimukset on todella tiukat. Naapurille kun ei munia tuosta vaan saisi nykyään myydä tai antaa salmonellan jne. pelossa. Eri asia on sitten onko 10-40 kanan kanala kauhean ekotehokas (esim. lämmitykseen voi kulua aika tolkuttomasti energiaa), mutta kanan kannalta varmaan tuollainen olisi aika mukava paikka. Minusta näytti, että ne meidän vanhempien 15 kanaa viihtyivät suhteellisen hyvin, vaikka toki välillä jotain yksilöä nokittiin enemmän. Mutta se on vain kanalauman normaalia käyttäytymistä.

 8. Osaltani melko ongelmatonta: ostan vapaan kanan munia, koska niitä saa neljän paketissa. Meillä on munien käyttö niin vähäistä, että neljästäkin yleensä kaksi jää vanhenemaan itsekseen jääkaappiin. On varmaan alle viisi kertaa vuodessa kun ylipäätään tulee ostettua munia…

 9. Itse asiassa munien syönnin vaikutus kolesterooliin on menneen talven lumia: ei vaikuta pätkääkään. Munien syömiselle on taas monta hyvää puolta: täynnä vitamiineja ja hivenaineita,proteiinia (tarkoitus kasvattaa elävä olento), helppo ja nopea valmistaa ja jos uskaltaa voi syödä vaikka raakana. Maku muuttuu moneksi, kun maustaa. Munat säilyvät lämpimässä, jopa viikkoja. keitetty muna on valmiissa kuljetuspaketissa, joten kelpaa evääksi Hinta ei ole paha, edes luomussa. Minä valitsen luomu, koska maku on ehdottomasti paras, ja lienee suht. ok kanallekin.

 10. Luomu on helppo valinta, koska se on ainoa tuotantotapa, joka tarjoaa kanoille pehkun, pesien ja orsien (vapaa kana) lisäksi ulkoilumahdollisuuden (kesällä), hiekkakylvyt ja ikkunan.

 11. Luomu on siis kanalle paras, mutta entäs syöjälle? Onko jollain jotain konkreettista tietoa, että nämä omegat ja camelinat sun muut olisivat ihan samanlaisia ravintoarvoiltaan kuin muut munat? Eli myydäänkö tässä kuluttajalle höpöhöpöä, vai onko ne parempia ? Uskoako kananmunatiedotusta vai ei?

 12. Niin…olisiko tässä nyt kuitenkin yksinkertaisesti kyse siitä että onko eläintä rääkätty koko ikä rankasti, vai vähemmän kovasti vai ei juuri ollenkaan (eläimen kannalta ;-))?
  Munia aijon kyllä vastaisuudessakin ostaa ja syödä mutta se on alkanut pikkuhiljaa mietityttää että on halvempaa ostaa kiusatun eläimen munia kuin vähemmän kiusatun. Jos on vähän rahaa niin ei voi olla eettinen vaan osa sortoa.