Kulutusjuhla

Lisäaineeton leipä ilahduttaa

Nana Q. osti sämpyläpussin ja tutkaili pettyneenä ainesosaluettelon E-koodien määrää: ”Lisäaineita täyteen pumpattu leipä tuntuu masentavalta. Leipä on tuote, jonka toivoo olevan mahdollisimman tuore, vasta uunista pullahtanut, tuoksuva ja lämmin. Leipään liittyy ajatus käsityöstä: siitä, kuinka leipuri kastaa kätensä jauhoon ja pyörittelee tottunein liikkein limppuja pellille. Leipä on arkipäivää. Leipä on rakkautta. Leipä on pyhää!

Jäljelläolevat Muhkut alkoivat ellottaa.

Onneksi pakastimesta löytyi pussi Perheleipureiden Luomuruislimppua. Leivontaan käytetty: luomuruisjauhoja, vettä ja suolaa (0,7 %). Siinä kaikki. Taikinajuureen leivotussa limpussa on kuitua tomerat 14,6 %.” (Mari Koo)

7 Comments

 1. Aika surkeassa jamassa on suomalainen leipomokulttuuri. Menitpä ostoksille missä päin maata tahansa, aina on tarjolla samoja parin ison leipomoketjun muovipussisämpylöitä ja aina samoja ruispalaleipiä, joista monessa on niin vähän ruista, ettei niitä edes saisi nimittää ruisleiväksi. Mutta sitä myydään mitä kansa haluaa ostaa. Vaihtoehtoisia tuotteita saa monesti oikein etsimällä etsiä. Pienet leipomot on sulautettu isoihin ja monet lakkautettu kustannussyistä.

  Esim. Saksassa käydessä leuka loksahtaa auki joka kerta kun katselee leipomotuotteiden tarjontaa. Satoja ja taas satoja pieniä leipomoita, jotka leipovat usein käsityönä toinen toistaan herkullisempia uunituoreita leipomuksia. Ja mikä ihmeellisintä, hinta on ehkä puolet Suomen muovipussi-lisäainesämpylöiden hinnasta!

  Mistä ihmeestä hintaero johtuu? Raaka-aineiden hinnassa ei ole kovin suurta eroa. Voiko leipomotyö olla Suomessa niin paljon kalliimpaa kuin Saksassa? Vai kuka vetää välistä?

 2. Stockan leivät taitavat nykyään olla pahimpia leivän irvikuvia – neljä euroa isosta ilmakuplasta, joka on muovailtu ties mistä materiaaleista. Hyviä leipiä ei taida enää saada kuin kauppahalleista.

 3. Kokeile etsiä täältä sopivaa: http://www.lahileipa.fi/
  Josko löytyisi parempaa vaihtoehtoa ,D

 4. Meillä leivotaan pääsääntöisesti itse. Ruistaikinajuuresta ja ruisjauhoista sekä rouheista tehdään hapattamalla reikäleipiä (juurta säilytetään pakkasessa silloin kun ei leivota) ja vaaleaan leipätaikinaan saa helposti upotettua esim.puuronjämät. Vaihtelussa on vain mielikuvitus rajana ja tietää tasan tarkkaan, mitä leivässä on ja kuinka tuoretta se on. Kun leipoo kerralla enemmän ja laittaa osan pakkaseen, ei tarvitse edes jatkuvasti leipoa. Tulee kaiken lisäksi huomattavasti edullisemmaksi kuin ostoleipä, ja bonuksena tuorean leivän tuoksu kotiin. Suosittelen!

 5. Polga, nuo saisivat vielä ruokota Myymälät-osionsa luettavaan kuntoon ja oikeasti läänijaon mukaiseksi, jos sellaista pitää käyttää… mutta näköjään noiden tuotteita myydään vähän siellä sun täällä. Täytyypä tutkia leipähyllyjä tarkemmin seuraavalla kauppareissulla.

 6. Leivästä on lehdissäkin viime aikoina kirjoitettu paljon juuri em. näkökulmasta-siis toiveista saada lisäaineetonta, kunnon jauhoista leivottua leipää. Tässä voi kuluttajilla olla vaikutusvaltaa-kun ostaa ruisleipää, joka on leivottu 100% ruisjauhoista ja valitsee E-koodittomia vaaleitaleipiä (joita on, vaatii vain perehtymistä) vaikuttaa myös siihen mitä ja keneltä kauppa tilaa. Kauppiaalle voi esittää toiveita esimerkiski lähileipomoiden tuotteiden saatavuudesta.

  Muutama isokin on jo herännyt mm. tuon ruisleivän jauhokoostumuksen suhteen. Luomulaattua on tarjolla, sitä kannattaa suosia tietenkin (esim. Samsara mutta muitakin) ja jos mahdollista valita pienemmän tuottajan tuotteita.

  Ja itse leipominen on hyvä ratkaisu….

 7. ”Stockan leivät taitavat nykyään olla pahimpia leivän irvikuvia – neljä euroa isosta ilmakuplasta, joka on muovailtu ties mistä materiaaleista. Hyviä leipiä ei taida enää saada kuin kauppahalleista.”

  tää on vaan siitä hassu kommentti että kauppahallissa myydään samojen firmojen leipiä kun stokkallakin 🙂

  helsingissä ainakin cochon, frambois, eromanga, good pie, helsinginleipä ja kannisto tekevät lisäaineetonta(
  varmasti unohtui listasta monta leipomoa), ei niitä välttämättä lähi alepasta löydä mutta sieltä stokkalta ja omista myymälöista, isoissa kaupoissa on muidenkin oikeita leipiä. Vähän yrittää niin leipää löytyy.