Kulutusjuhla

Metallican cd:n huono äänenlaatu särkee musakokemuksen

Kartanon Matti osti Metallican uusimman cd-levyn ja pettyi äänenlaatuun: ”Äänenlaatu on ilman vertailukohdettakin perustasoisilla tietokonekaiuttimilla kuunneltuna hirveää puuroa. Kuulokkeet päässä levyä ei voinut kuunnella voimatta pahoin. Ongelmana on äänen kompressointi mahdollisimman kovan äänenvoimakkuuden saavuttamiseksi. Kyseessä on sama efekti, jonka vuoksi televisiossa mainokset kuuluvat aina huomattavasti varsinaista ohjelmaa kovempaa. Äänen hiljaisimmat ja kovimmat kohdat rutistetaan lähemmäs toisiaan, jolloin dynamiikka kärsii ja ääni muuttuu auraaliseksi jauhomakkaraksi. Tämä kovan soittovoimakkuden metsästäminen on tehnyt muuten hyvästä Death Magneticista kammottavaa roskaa.” (Mari Koo)

5 Comments

  1. Joo, mutta tässä nimenomaisessa tapauksessa ei ole kyseessä pelkästään kompressoinnista, vaan myös tahallisesta klippaamisesta (huiput on vedetty runsaasti yli sen mitä tallentava media kykenee käsittelemään).

  2. Omaa kokemusta ko. levystä ei ole, mutta Roklinnun Henkka Lehto kirjoitteli aiheesta vime lokakuussa: http://www.roklintu.com/2008/09/16/death-magnetic-saro-vaarassa-paikassa/

  3. Laittomuuksiin taipuvat tyypit ovat tehneet noista Guitar Hero -versioista uudelleenmasteroidut versiot imuroitavaksi, jotka eivät clippaa niin pahasti kuin nuo.

  4. Onko kukaan verrannut tuota CD-versiota vinyyli-versioon? Saattaisi vinyylillä olla parempi masterointi ja saattaisi olla vähemmän kompressoitukin.