Kulutusjuhla

Wasabi ja muut vuosikymmenen mittaan arkisiksi muuttuneet

Innostuin joku aika sitten ostamaan Punnitse & Säästä -liikkeestä wasabiherneitä, joista pieneksi yllätyksekseni pidin, vaikken erityisemmin wasabista välitä. Sittemmin pussiin on tipahdellut myös wasabimaapähkinöitä.

Tänään kyseisiä herneitä rouskutellessa mietin, milloin olen ensimmäisen kerran maistanut wasabia. Ei siitä nyt kovin montaa vuotta voi olla, vaan luulen, että ensikontakti on tapahtunut tällä vuosikymmenellä. Enhän sushiakaan sen pidempään ole omakohtaisesti tuntenut.

Samalla pohdin, mitä muita ruoka-aineita on tullut arkeen viimeisen kymmenen vuoden aikana. Nykyisin kaapissani on lähes aina esimerkiksi pestokastiketta, aurinkokuivattuja tomaatteja, soijarouhetta, inkivääritahnaa, chai latte -pusseja ja spelttihiutaleita. En muista, että ennen Helsinkiin muuttoa (tapahtui vuonna 2000) olisin näitä hankkinut.

Valikoimat tunnetusti kasvavat koko ajan, maut muuttuvat ja eksoottisia vaihtoehtoja saapuu lisää. Mitäköhän kymmenen vuoden päästä ruokakaapeissa on vakiona sellaista, jota en vielä edes osaa ostaa tai ehkä edes kuvitella?

5 Comments

  1. Oma ensimmäinen wasabi-kokemukseni ajoittuu niin ikään muutaman vuoden päähän. Tosin kyseessä oli ranskalainen elokuva (http://www.imdb.com/title/tt0281364/). Suuhuni en ole sellaista pistänyt, mutta elokuvan mukaan kyse on kohtalaisen tulisesta aineesta.

  2. Tulistahan se on, ja noissa herneissä voi joukossa olla tosi vahvoja yksilöitä. Itse tykkään enemmän niistä miedostani. Wasabitahna, jota siis esimerkiksi sushin rinnalla tarjoillaan (sekoitetaan soijakastikkeeseen), muistuttaa mielestäni lähinnä vahvaa vihreää sinappia.

  3. Punnarin wasabiherneet oli vielä puoli vuotta sitten kirkkaanvihreitä, joten ne pystyi tunnistamaan jo kaukaa 🙂 Tämänkertainen erä on aika nuivan väristä, mutta hyvinhän nuo maistuu. Ja ne pähkinät kans!

  4. Veikkaan että 10 vuoden sisään merguez-makkarat, tagine ja kimchi tulevat paremmin tutuiksi suomalaisille.

  5. Zepa, hyvä noita on rouskutella 🙂

    Paitsio, hyviä veikkauksia. Eteläamerikkalaisten ja afrikkalaisten ruokien tuloa trendikkääksi olen odotellut. Toisaalta varmaan kaivellaan vielä lähiseutujen ruokia lisää tänne, eli Balttiaa ja muuta itäisempää Eurooppaa.