Kulutusjuhla

Asunnonosto ja aikuisuus

Kirsimarialla on edessä isoja päätöksiä: ”Olen kiertänyt pankkeja ja asuntoilmoituksia hakien niistä yhteensopivuutta. Siis sellaista yhteensopivuutta, jossa minä olisin kans kuviossa mukana. Opettelen puhumaan koroista (muistakin kuin kenkien) ja lyhennyksistä (muistakin kuin farkunlahkeiden) ja talojen remonteista ja voi jestas, tänään sain käteeni taloyhtiön tilinpäätöksen ja koetin kovasti olla sen näköinen kuin tietäisin, mitä sillä tehdään.

Mistä voi tietää, onko koti unelmaa vastaava? Mistä voi tietää, voisiko siinä viihtyä seuraavat 15 vuotta tai ylikin? Ja ennen kaikkea: mistä voi tietää, tekeekö järkevän hankinnan?

Nämä jutut on oikeasti tosi vaikeita, kun aiemmin ei ole tarvinnut tehdä mitään läheskään yhtä suurisuuntaista tai sitovaa. Vaikka ihan oikeasti olen sitä mieltä, että nyt on tullut aika ryhtyä asuntosäästäjäksi, iskee välillä myös hätä: nytkö se tapahtuu, nytkö minusta tulee aikuinen? Tähänkö loppuu elämä ja alkaa jatkuva rahan säästäminen, loppuvat seikkailut, mahdollisuus paeta?” (Mari Koo)

3 Comments

 1. Vastaukset kysymyksiin:
  1. Ei mistään
  2. Ei mistään. Tuskin asut ensiasunnossasi edes 15 vuotta.
  3. Ei mistään.
  4. Kenties. Jopa todennäköisesti
  5. Ei lopu ja kyllä, kyllä, kyllä

 2. Paas kirjoittaen Kuukkeliin hakutermi ”asunnonostajan opas”, niin infoa löytyy!

 3. Samaa mieltä kuin Opa – ei sitä tiedäkään 🙂
  Itse ostin ensiasunnon ihan fiilispohjalta = toisen niistä, joita kävin katsomassa. Olen ”kun jotain haluan, se pitää saada heti” -tyyppi, joten asuntojakaan en viitsinyt liiemmin kierrellä, vaan ostin ekan hyvän joka kohdalle sattui. Mitäpä tuota jahkaamaan. Enkä minäkään osaaa liiemmin vertailla asuntolainoja, joten en vertaillut. Näitä asioita ei pidä ottaa liian vakavasti.