Kulutusjuhla

Lapsesta kasvissyöjä – kuka sen päättää?

Hukkajukka on kohdannut käännytystä, jotta tekisi lapsestaan lihansyöjän: ”Jos ihmiset syövät lihaa, pysyy hampaatkin paremmassa kunnossa. Katsos, ihminen on kehittynyt lihansyöjäksi.”

Vastaansanomaton argumentti, varsinkin makkaranpurijalta. Voin jo nähdä silmissäni mainostekstin lauantaimakkarapaketissa: ”Hammaslääkäriliitto suosittaa!”

* * *

Joku toinen vanhempi oli huolissaan siitä, voiko lapsen puolesta tehdä noin vain sellaisen valinnan kuin kasvissyönti. Ikään kuin lihansyönti ei olisi valinta, tai ikään kuin lasten puolesta ei valittaisi muitakin asioita (alkaen hammasharjan väristä, mukaan lukien uskomukset, sukupuoliroolit, tapakulttuuri, ihanteet; se, toteuttaako lapsi näitä myöhemmin omassa elämässään, on tietysti eri asia).

Ja vielä lähes samaan hengenvetoon puolustetaan valinnanvapautta. Onko normiin sopeutuminen valinnanvapauden käyttämistä?” (Mari Koo)

3 Comments

 1. Vanhemmilla on oikeus ja velvollisuus valita lapsensa puolesta se ”paras vaihtoehto”, mutta myäs ymmärtää silloin kun se rakas Raimopetteri tuo aamiaispyötään homon/neekerin/makkaran

 2. Äiti kasvatti minut ja kolme veljeäni kasvisruoalla. Kaksi veljistä alkoi syödä lihaa teini-iässä, kolmas veli ja minä olemme edelleen äidin viitoittamalla tiellä. Ja jokaisen valinnalle on riittänyt ymmärrystä.

  En tiedä, millaista käännytystä äitini sai kokea kun olimme pieniä. Ymmärtääkseni silloin 80-90 -luvulla piti kyllä olla aika hyvät tiedot ja perustelut, jotta voisi puolustaa valintojaan peräkylän opettajille ja lääkäreille. Itse sain lapsena kuulla joitakin mielenkiintoisia kommentteja, esimerkiksi ”jos lapsi ei syö lihaa, siitä tulee sokea”. Ja pienen koulun keittäjä oli kovasti huolissaan siitä pärjäämmekö varmasti, joten lautasella oli aina liikaa ruokaa…

  Itse olen äidilleni kovin kiitollinen hänen kasvatusratkaisuistaan. Minulla on poikkeuksellisen hyvä fyysinen terveys, ja uskon että se johtuu aika pitkälle siitä, mitä minulle lapsena syötettiin.

  Usein touhotetaan siitä, että jos lapsensa aikoo kasvattaa ilman lihaa, pitää olla tosi tarkkana siitä että ravinto on täysipainoista ja monipuolista. Mutta hyvänen aika – eikö se nyt kuulu joka tapauksessa asiaan? Eipä se lapsi ihan pelkällä Saarioisten maksalaatikollakaan terveeksi kasva.

 3. Kaisa, jännästi usein jotenkin oletetaan, että sekasyöjä syö ”terveellisesti”. Yleensä kuitenkin minusta vaikuttaa siltä, että kasvissyöjät ovat keskimääräistä paremmin perehtyneet ravintoasioihin ja sitä kautta myös pohtivat, mistä ruuan terveellisyys koostuu.

  Mutta onhan se masentavaa, että edelleen kasvissyöjän pitää sekä omiaan että lapsensa valintoja perustella. Lihansyöntihän on kuitenkin se, jota pitäisi yhä enemmän kyseenalaistaa.