Kulutusjuhla

Kotimaisen hevosenlihan syöminen on ekologista

Niko muistuttaa, että hevosenliha on ekologinen valinta: ”Hevosia ei Suomessa kasvateta ravinnoksi. Siksi kotimaisen hevosenlihan syöminen on ympäristön kannalta erinomainen vaihtoehto.

Tietysti hevosen kasvattaminen vaatii ravintoa ja energiaa sekä aiheuttaa päästöjä siinä missä muukin lihan kasvattaminen, ehkä jopa enemmän. Mutta koska ne hevoset eläisivät elämänsä joka tapauksessa, ei niiden teurastaminen ja syöminen juuri päästöjä lisää. [- – – ] Sitä paitsi, hevonen maistuu todella hyvältä. Hevosten puolesta -sivusto pitää yllä listaa yrityksistä, joista voi ostaa kotimaista hevosenlihaa.” (Mari Koo)

10 Comments

 1. En ole kuullutkaan, että ihmisetkin syövät hevosenlihaa :O Koirille sitä yleensä ostetaan.

 2. Lause ”hevosia ei Suomessa kasvateta ravinnoksi” ei muuten pidä paikkaansa. Suomessa kasvatetaan hevosia myös ravinnoksi, vaikkakin valtaosa Suomessa ravintona käytettävästä hevosenlihasta tulee Baltiasta ja itäisestä keski-Euroopasta.

 3. Turisti, mihin perustat väitteesi tuosta hevosen kasvatuksesta lihaksi? Tällä siis tarkoitetaan, että hevosia kasvatetaan todellakin vain lihakäyttöä varten, ei siis niin että niitä ensin käytetään ravureina tai ratsuina. Yleensä ”lihahevoset” ovat isokokoisia kylmäverisiä, joista valitaan nopeasti kasvavat yksilöt jatkojalostukseen eikä niiden rakenteella tai liikkeillä ole tällöin juuri väliä. Suomessa on vain kourallinen raskaita kylmäverisiä ja ne ovat takuulla harrastehevosia. Suomenhevonen on höyhensarjalainen ja yleensä myös melko hitaasti kehittyvä, joten sen käyttö lihakasvatuksessa olisi oikeastaan ajanhukkaa.
  Hevosenliha on kuitenkin hyvää, erittäin maukasta ja mureata. Tampereella sitä saa Kauppahallista ainakin ajoittain ja Saludin ruokalistalla on (ainakin ollut) pippuripihviannos hevosenlihasta, käyttävät kuulemma kotimaista hevosenlihaa siihen. Kotimaisen hevosenlihan syöminen koituu kuitenkin hevosen parhaaksi.

 4. Palvihevosenliha oli 60-luvulla halvinta ja suurinta herkkua kotona, samoin heposenlenkki hallista ostettuna (Turku). Sen jälkeen hinta onkin noussut poron lihan tasolle, jopa kalliimmaksi. Nyt kun olen enempi kasvissyöjä, ei se haittaa. Mutta, hepo oli hyvää, ei siinä mitään! Tuo hinnannousu vaan ihmetytti, mutta sehän oli siirtymistä maatalouspuolella tuolloin… Edelleen muistan kauniita kesäpäiviä ja eväänä pätkä hevoslenkkiä maauimalassa ;D

 5. Hevosenruhon keskihinta on muistaakseni sellaiset vajaa 30 senttiä kilolta (siasta saadaan kaiketi jo jotain 1,70 €/kg), joten en oikein jaksa uskoa kenenkään viitsivän kasvattaa hevosia teuraskarjaksi.

 6. Etelä-Savossa on ainakin yksi tila, joka kasvattaa hevosia ihan puhtaasti lihaksi. Pohjanmaalla on lisäksi tietääkseni ainakin kaksi vastaavanlaista tilaa. Tuotanto ei kylläkään todellakaan ole mitään tehokasvatusta ja tapahtuu muun karjankasvatuksen ohella. Olen itse hakenut savolaistilalta lihaa, koska kyseessä on tuttu tuottaja, joka toimittaa lihaa myös muutamiin ravintoloihin.

  Sirpale, maailmanlaajuisesti hevosen lihan tuotantoa tarkastellessa väitteesi lihahevosten kylmäverisyydestä ja raskasrakenteisuudesta ei ihan täysin pidä paikkaansa. Esimerkiksi entisissä itäblokin maissa (mm. Puola, Unkari) kasvatettavat lihahevoset ovat pikemminkin lämminverisiä. Lämminverisen liha on tosin sitkeämpää ja vähärasvaisempaa tavaraa, eikä siten ole parhaimmillaan kokolihatuotteina, vaan sitä käytetään enemmän erilaisiin lihajalosteisiin.

  Mutta kuten sanottua, valtaosa lihasta tulee Suomen ulkopuolelta, sillä kuten Pekkakin kommentoi, tuottajahinnat ovat muuhun lihantuotantoon verrattuna naurettavan pienet.

  Mutta se, että hinnat ovat matalat, eivät tarkoita sitä, etteikö tuotantoa olisi. Hevonen ei vaan valitettavasti ole löytänyt tietään suomalaiseen ruokapöytään, vaikka ravitsemuksellisesti hevosen lihan on erittäin hyvälaatuista.

 7. Olisi mielenkiintoista tietää enemmän noista hevoslihatiloista. Kuulostaa kyllä omituiselta, että täällä jotkin tilat kasvattaisivat hevosta lihaksi, kun raaka-aineesta on muutenkin ylitarjontaa.

  Yritin googlailla, mutta en varmaan keksinyt oikeita hakusanoja. Osaisiko vaikka turisti kertoa, mistä noista löytyisi lisätietoa?

 8. Tila josta olen itse lihaa hakenut on Pertunmaalla Etelä-Savossa. Minulla on tuottajan puhelinnumero, mutta koska se on hänen henk.koht. kännykkänsä, en uskalla lupaa kysymättä laittaa sitä jakeluun. Pohjanmaan tilat eivät ole minulle henkilökohtaisesti tuttuja.

 9. Ei näytä netissä olevan mitään tuosta Pertunmaan hevosenlihatilasta. Mutta olet siis varma, että ne hevoset siellä ovat ensisijaisesti nimenomaan lihantuotantoa varten?

 10. Kyllä, olen itse käynyt tilalla neljä kertaa. Kasvattavat lihakarjaa ja hevosia. Hevosia oli ainakin vielä viime syksynä parikymmenpäinen ”karja”, enkä ole myöskään kuullut, että olisivat hevosten kasvattamista lopettaneet.

  Kasvattaja itse kertoi, että he eivät jalosta hevosia harrastuskäyttöön, vaan koko tuotanto menee elintarviketeollisuuteen ja hänen mukaansa lihaa on myyty mm. Toivosen lihansavustamolle Pertunmaalle.