Palasin sunnuntaina muutaman päivän reissulta kotiin. Leipää ei tietysti ollut, joten kiinnostuin, kun huomasin taloyhtiön biojäteastian päälle jätetyt kaksi leipäpussia. biojateleivat

Vaaleaa leipää sisältänyt pussi oli koskematon ja sulkijan mukaan parasta ennen oli samana päivänä, sunnuntaina. Ruispalapussissa ei ollut enää täynnä, mutta totesin, että leipä on täysin syömäkelpoista, joskin toki jo kuivahtanutta.

Otin molemmista pusseista viipaleita omiin tarpeisiin. Yleensä en kovin paljon leipää syö, mutta nyt päätin sitten nauttia vähän leipäpitoisempia aterioita.

Tästä tuli taas mieleeni kokeilu, jota olen joskus miettinyt. Jos ilmoittaisin lähistöllä asuville tutuilleni sekä esim. oman talon asukkaille, että minulle saa tuoda elintarvikkeita, jotka uhkaavat mennä vanhaksi ja sen myötä jätteisiin, niin saisinko kasaan jonkinlaisen osan ruuistani?

Olenhan jo nyt noutanut tarvittaessa kavereilta sapuskoita esimerkiksi heidän matkojensa alla. Näin kesäaikaan ihmiset reissaavat myös paljon, ja monelle jää kaappeihin käyttökelpoisia vihanneksia ja muita elintarvikkeita.

Todennäköisesti naapurit eivät ihan heti lähtisi lahjoittamaan ruokiaan, sillä se kenties tuntuisi oudolta. Kavereiden kanssa touhu sujuu jo nyt, ja parin kilometrin säteellä tuttuja asuukin Kalliossa sen verran, että jotain voisi tipahdella silloin tällöin.

Ruokakauppojen roskiksista en ole dyykannut. Tosin tiedän, että esimerkiksi Veloenan lähikauppa, jonka roskiksista hän on poiminut mm. leipää, olisi lähellä myös minua. Tietysti ravintolat ja kaupat ovat suuria tekijöitä biojätteen kertymisessä, mutta kyllä kotitalouksistakin yllättävän paljon menee roskiin käyttökelpoista syötävää.