Kulutusjuhla

Hajoavia HeVi-pusseja, kierrätettäviä kastikepulloja?

Marginaalin Janilla on pari kierrätyskysymystä: ”Mikseivät kaupan hevi-osaston pussit ole biohajoavia? Eikö olisi järkevämpää veloittaa ihmisiä siinä vaiheessa kuin niistä pusseista kertyvän jätteen käsittelystä?

Ja mikseivät mauste-, kastike-, öljy- ja muut pullot ole kierrätettäviä? Olisiko niiden putsaaminen niin kuormittavaa, että se tekisi kierrätyksestä saatavan hyödyn tyhjäksi?” (Mari Koo)

6 Comments

 1. Ööö, mitenniin mauste-, kastike- ja öljypullot ei ole kierrätettävi? Sen kun pesee ja vie lasinkeräykseen. Varmasti kiertää.
  Hevi-osastolla pitäisi olla biohajoavien tai muovipussien sijaan tarjolla kestopusseja. Joskus Hesarissa oli ohje sellaisen tekemiseen, mutta eihän sitä laiska ihminen saa yhtä tai kahta pussia tehtyä.
  Eli tässä bisnesidea: valmista keveitä ja kestäviä pusseja, joissa on paikka hedelmävaa’an hintalapulle. Ja eikun kauppoihin hevi-osastoille myyntiin! Mie ostan, jos hinta on alle 5 euroa/pussi.
  Mutta loppujen lopuksihan merkityksellisintä on mitä kaupasta ostaa ja millä sen vie kotiin, ei niinkään se onko tuote biohajoavassa pussissa vai ei.

 2. Jyväskylän Keljon ABC:n ruokakaupassa (toinen lähikaupoistani) hevi-osastolla ON biohajoavat pussit. Samaa mieltä Janin kanssa, näin pitäisi olla jokapaikassa. Itselläni on oma komposti, samassa pussukassa kompostiin päätyy se vähä mitä ostoksistani jää jäljelle ja niitä pussejakaan ei siis tarvitse erikseen ostaa (perunan ja hedelmien kuoret, suodatinkahvinpurupussit jne).

  Olisiko lasipullo hyvä maustelle, lasihan kierrätetään käsittääkseni melko hyvin. Erilaisten muovien kierrättäminen taitaa olla vähän ongelmallista, mutta ihmettelen miksei täälläkin (kuten jenkeissä) tehdä ratapölkkyjä yms. sekamuovijätteestä. Kierrätystuote on tässä tapauksessa jopa parempi kuin muut vaihtoehdot, varsinkaan perinteiset. Jos joku vielä myisi sellaisia kotipuutarhaharrastajalle, syntyisi portaita, patioita ja kohopenkin reunoja kätsästi kierrättäen.

 3. Mun mielestä kaikki ostamani mausteet ovat purkeissa tai pulloissa. Paitsi puolen kilon currypakkaus, se on silleensä muovipussissa. Käytän Eestin Herkkuja ja Vii Voania, purkit siis menevät kierrätykseen ja niitä tuleekin paljon. En muuten ymmärrä, miksi esim. salaatti- tms. kastikkeita käytetään, saati että niitä säilötään E-vitamiineineen puoli vuotta pienissä muovipulloissa kaupan hyllyssä…

 4. Huomaan muotoilleeni tuon pulloasian huonosti: tarkoitin tietysti, että mikseivät ne ole pantillisia palautuspulloja niin kuin juomapullot. Kyllä minäkin lasinkeräykseen ne lasipullot vien, mutta pantti toimisi kannustimena niille jotka eivät niin tavallisesti tee. Lisäksi ainakaan meidän taloyhtiössä muovia ei voi kierrättää, ja rypsiöljy tulee mielestäni aina muovipullossa. Pullonkeräyshän ottaa muovipulloja, nykyisin jo niitä mitäsenytolikaantoisenlaisiakin, joten miksei myös näitä mainitsemiani?

 5. Joo, kieltämättä erikoista on etteivät muoviset mehu- tai vesipullot ole yleensä kierrätettäviä. Silloin kun tähän uuteen panttijärjestelmään siirryttiin luvattiin, että jatkossa yhä suurempi osa pulloista on kierrätettäviä. Mutta eipä ole pahemmin muutosta tapahtunut tuolla saralla.

 6. Tykkään kovasti siitä, että Robert’s Coffeen reilun kaupan luomuespresso on pakattu pantilliseen metallitölkkiin. Kahvipaketit kun ovat yleensä varsin muovipitoisia.