Kulutusjuhla

Vessapapereiden tyylit hämmentävät

Viime viikolla piti ostaa vessapaperia. Kaupan hyllyn äärellä huomio kiinnittyi Lambin pakkaukseen, joka mainosti sanoilla ”Limited Collection”.

Lambi Limited

Kyseistä wc-paperia mainostettiin siis, paitsi petroolinvärisellä kuvionnilla, niin rajallisuudella. Tämä tietysti näkyi hinnassa: yhden rullan hinta oli 64 senttiä.

Tämän innoittamana päätin tallentaa digikameralla eri wc-papereiden tyylejä ja hintoja, niin kalliita kuin halpoja. Eli nappasin kuvia muutamista kahdeksan kappaleen pakkauksissa myytävistä rullista.

Kuvat ja tiedot on otettu Aleksis Kiven kadun S-marketissa.

Lotus Just1: paketin mukaan ”vain yksi pala riittää”. Rullan hinta: 68 senttiä.

Lotus Lust

Rainbow Silky Soft, kuviollinen wc-paperi. Rullan hinta: 52 senttiä.

Rainbow Silky Soft

Lotus Embo Design, kuviollinen wc-paperi. Rullan hinta: 42 senttiä.

Lotus Embo Design

Lotus Soft Embo. Rullan hinta: 42 senttiä.

Embo

Serla Toilet. Rullan hinta: 33 senttiä.

Serla Toilet

X-tra. Rullan hinta: 26 senttiä.

X-tra.

Itse ostin tuota perus-Emboa. En halua wc-paperiin ylimääräisiä, väripainettuja kuviointeja: jollain kemikaalillahan nekin on saatu aikaan. Onneksi hajustetut wc-paperit eivät ole Suomeen vielä rantautuneet.

Sitä paitsi minulle kelpaa vallan hyvin tavallisen näköinen paperi, enkä ole designista tässä tuoteryhmässä valmis maksamaan. Embossa arvostan myös suhteellisen miellyttävää tuntumaa.

Ympäristöarvoista minulle riittää tuotteessa oleva Joutsenmerkki.

Myönnän olevani tässä tapauksessa myös ostotapaani jumiutunut: kun tuota Emboa on tottunut ostamaan, niin se tarttuu käteen melkein automaattisesti. En jaksa ryhtyä pohtimaan arkista valintaa sen suuremmin. Koska pienessä asunnossani on vähän säilytystilaa, niin kahdeksan kappaleen pakkaukset ovat sinkkutalouteen kätevimmät.

Rullahintahan ei tietysti kerro totuutta siitä, miten kalliiksi wc-paperi tulee käytössä. Kokemukseni mukaan halvimmat wc-paperit kuluvat käytössä nopeasti, sillä yksi arkki ei todellakaan riitä mihinkään. Sinällään olisi siis kiinnostavaa testata tuota Lotus Just1 -paperia.

Nyt olisi kiinnostavaa kuulla, miten te muut suhtaudutte vessapaperihankintoihinne!

22 Comments

 1. Huomasin taannoin Lotus Soft Embo -paketin kyljessä tuon tekstin ”nyt entistäkin pehmeämpi”, mikä todennäköisesti meinaa entistä pehkumpaa (=kulutus lisääntyy)…

 2. Perusemboa minäkin olen ostanut jo monta vuotta. Aiemmin ostin jotain luonnonystävää, mutta ihminen jonka kanssa asuin yhdessä, ei hyväksynyt muuta kuin embon. Mullekin se sitten jäi, koska onhan se hyvä.

 3. Jotenkin ristiriitaista, kun Rainbowlla on nykyään noita luksustuotteitakin. Johonkin kummalliseen välimarkkinarakoon kai nekin sitten sopivat.

 4. Meillä käytetään justiin tota keltaista miljömärk serla toilettia. Siinä on mielestäni paras hintalaatusuhde, se on käytössä hyvää ja siinä on sydämiä kuviona. Serlalta tuli vastikään markkinoille myös valkoinen puunsäästäjäpaperi, jonka rulla hinta on jo paljon hulppeampi. Pelästyin tuolloin, että vanha kunnon keltainen poistuu kokonaan markkinoilta, sillä lähikauppani siirtyi valikoimissaan siihen ja jätti keltaisen pois.

 5. Anu, harmi, kun ei ole vertailumahdollisuutta ”vanhaan” paperiin; en tuossa uudessa tyylissä huomannut mitään erityistä pehmeyden vuoksi. Tosin en nyt niin tarkkaa tutkimusta tehnyt 🙂

  Zepa, on tää wc-paperi kyllä tosi tottumusostos. Jotenkin tuntuu riskialttiilta vaihtaa hankinta johonkin toiseen, vaikka kyseessä on niin pieni hankinta. Mutta toisaalta: joka päivä sitä paperia on sit käytettävä.

  Exme, taitaa olla niin, että Rainbowta profiloidaan vähän fiinimmäksi tuoteryhmäksi ja sitten tuo X-tra hoitaa todellisen halpispuolen. En tästä kyllä yhtään tiedä, mutta sellainen fiilis syntyy.

  Annamaija, tuo keltainen taitaa olla aika suosittu, ja epäilemättä ihan toimiva tuote. Mulla siitä on joku hirveän vahva kesämökkimielikuva, varmaan sitä on siis perheemme mökillä käytetty tms 🙂

 6. Minä päädyin tänään kaupassa design-Emboon. Mietin vain, mahtaako se graafikko, joka nuo design-kuviot suunnittelee, kertoa sen tarkemmin, mitä tekee työkseen vai sanooko vain epämääräisesti tekevänsä graffaa.

  Kun Embo aikoinaan tuli, siinähän oli mullistavaa, että kerroksia oli kolme. Mainoksissa yksi pala riitti jo silloin. Perusidea kai, että jos laittaa kaksi tavallista kaksikerroksista arkkia päällekkäin, tulee tuhlanneeksi, kun yksi kolmikerroksinen ajaisi saman asian.

 7. ”En halua wc-paperiin ylimääräisiä, väripainettuja kuviointeja”. Tuosta tulee auttamatta mieleen klassinen Jaiku-keskusteluketju tonttulakkisista lampaista vessapaperissa. 🙂

  Meillä käytetään luontoystävällisiä laatuja ja halpismerkkejä. En ole kovin nuuka eli ei tarvitse olla satiinipinta, mutta en ostaisi sellaisia kaikkein karheimpia laatuja, joita julkisissa vessoissa on. Niitä ei taida kuluttajille juuri olla edes perusmarketissa tarjolla.

 8. > En halua wc-paperiin ylimääräisiä, väripainettuja kuviointeja: jollain kemikaalillahan nekin on saatu aikaan.

  Vaikkakin se kuviointi saadaan aikaan jollain kemikaalilla, niin kemikaaleilla saadaan aikaan myös sen paperin väri, arvostamasi pehmeys ja monet muutkin paperin ominaisuudet. Kuviointi on pisara valtameressä, vaikkakin, ah, niin turhaa.

 9. Vastaan, kun kysytään. Vessapaperihan ei suinkaan ole mikään leikin asia, sillä se tulee päivittäin intiimiin kosketukseen oman kaikkein hellimmän eli takapuolen kanssa. Enkä minä perperiäni millään hiekkapaperilla käy jyystämään. On siis väliä, millä jalkovälinsä pyyhkii.

  Jouduinkin kertaalleen 2000-luvun alussa ottamaan kantaa Embon paperilaadun selkeään muutokseen ja lähetin järkyttynyttä palautetta jollekulle tuotepäällikölle. Murheeseeni suhtauduttiin asiaankuuluvalla vakavuudella ja ongelmaa pahoiteltiin. Vika oli tehtaan paperilinjan, jossa oli sattunut jonkinlainen säätömuutos. Lupasivat, ettei tämä toistu ja hyvitykseksi lähetettiin moitteettoman embopaketin lisäksi myös maistiainen jotakin Lotus Royalia. En tykännyt siitä, liian sileä ja liukas pinta. Jos perspuolen hipiä on tottunut johonkin, ei siitä hevillä tahdo kasvaa eroon.

  Embo on sittemmin taas muuttunut, mutta ei niin radikaalisti että olisi taas ollut aihetta loukkaantuneeseen palautteeseen. Ehkä on vain tyynesti hyväksyttävä maailman mukanaantuomat muutokset. Pehmeän pinnan lisäksi tärkeää on, että paperi on niin tukevaa ja sitkeää, ettei sitä tarvitse käyttää kaksinkerroin. Embon kerrokset täyttävät tehtävänsä juuri kohdalleen. Jossain vieraisilla olen käyttänyt jotakin outoa viisinkertaista luksuspaperia, joka oli jo niin paksu arkki ettei siihen saanut mitään tuntumaa. Kuin pahvinpalaan koettaisi pyyhkiä, eihän sellainen mukaudu ihmisen jyrkkiin muotoihinkaan.

 10. Hieman yllätyin siitä, ettei vertailussa mainita ollenkaan paperien valmistukseen käytettävää materiaalia. Eli toisinsanoen, onko paperin valmistukseen käytetty neitseellistä vai kierrätettyä kuitua. Myös tämä mainitaan paketin kyljessä, ja itse valitsen paperin aina tämän perusteella. Kierrätyskuitua tulisi ehdottomasti suosia tässä vessapaperiviidakossa, ja unohtaa luksus viiden kerroksen neitseellinen paperi, jota myös kaupasta löytyy. Toisinsanoen, serla toilet on ollut kestovalinta jo pitkään, eikä muita viitsi edes katsella, koska valtaosaan on käytetty juuri neitseellistä kuitua.

 11. Juha, sulla on selkeästi hyvin pohdittu asenne, toisin kuin meillä amatööreillä! Ja erittäin hyvin pohdiskellut näkemykset wc-paperiin 🙂

  Pauline, jep, erittäin hyvä pointti. Tämähän nyt oli lähinnä havainnointia wc-paperihyllyn moninaisuudesta ja hinnoista. Myönnän, etten laiskuuttani enää tarkempia tietoja papereista kirjannut ylös. Ja kuten mainittu, minulle riittää ympäristökriteeriksi tuo Joutsenmerkki, joka Embosta löytyy: ympäristöystävällisempiäkin vaihtoehtoja toki olisi. Ehkä sitten ensi kerralla vaivaudun olemaan ekologisempi tämän hankinnan suhteen ja toteutan jotain muuta kuin perusostotottumustani.

 12. Käytän nykyään sitä just one-paperia. Sitä ihan oikeasti riittää vain yksi pala. Ja on pehmeätä. Koetestasin paperin ystävieni luona ja minusta tuli addikti kerralla. Sinne menivät luontoystävälliset paperit – huihai. Ja katso, rahaa menee vähemmän. 😀

 13. Naisten kympillä jaettiin tuotepalkintona yks rulla tuota just one -paperia. Ja tosiaan yks pala riittää, on yhtä paksu kuin useampi jotain ohuempaa.

 14. Meillä vaihdettiin vähän aikaa sitten perus-Serlasta Luonnonystävään, kun perus-Serlan laatu ei enää tuntunut hyvältä. Luonnonystävä on paksuhkoa ja oikein hyvää. Just 1 -paperia on testattu kun kotiin joskus tuli mainospaketti (muutama arkki). Yksi ei riittänyt, piti käyttää kaksi, muuten kastuivat sormet.

 15. Käytin pitkään Lambia kunnes huomasin, että siinä oikein mainostetaan ettei ole kierrätyspaperia. Päätin että on ihan turhaa laittaa metsää suoraan vessanpönttöön ja lähdin etsimään uutta merkkiä. Luontoystävälliset serlat tuli kokeiltua, mutta päädyin kuitenkin soft emboon, josta en itse asiassa tiedä onko se kierrätyspaperia vai ei. Vähän oletan että ei ole. Mutta takapuoleni tykkäsi siitä enemmän ja on halvempaa kuin Lambi. Minua vain hämää kvasti, että citymarketissa kun yritin valikoida uutta merkkiä niin hyllyn reunassa lähes kaikkien merkkien kohdalla mainittiin että tuote on luonnonystävä. Millä perusteella, jos paperi ei ole kierrätettyä? Tähän mainokseen perustuen sitten päädyin helppoon ja valitsin soft embon…

 16. Minustakin on järjetöntä vetää metsää pöntöstä alas, kun kerran vaihtoehtojakin on, joten valitsen aina kierrätyskuidusta valmistetun vessapaperin. Laatu on ollut kaikissa merkeissä moitteeton, siis tarpeisiini täysin riittävä. En ole oikeasti perehtynyt aiheeseen, mutta pelkään että joutsenmerkki-kriteerit vessapaperin kohdalla ovat liian löysät, kun neitseellisestä kuidusta (=pakkauksessa nimellä selluloosa) valmistettu paperi voi saada joutsenmerkin. Johtuisiko siitä, että joutsenmerkki kertoo tuotteen olevan suhteellisen ympäristöystävällinen omassa tuoteryhmässään – eli tässä tapauksessa joutsenmerkillinen selluloosa-paperi olisi vain valmistettu jossain määrin ekommin kuin ei-joutsenmerkitty selluloosa-paperi?

  • Just näin, eli joutsenmerkki takaa tuotteen olevan ympäristön kannalta parhaiden joukossa muihin vastaaviin tuotteisiin verrattuna. Ei paras, vaan parhaiden joukossa. Se minkä takia pehmopaperi-hyllyssä suurin osa on joutsenmerkittyä johtuu siitä, että Suomessa on vain muutama tehdaslinja jotka tekevät pehmopapereita. Niinpä paperit ovat (ympäristö)ominaisuuksiltaan hyvin samantyyppisiä. Suurin osa joilla ei ole merkkiä on ulkomailta tuotuja papereita.

   Joutsenmerkki hyväksyy raaka-aineena ympäristön kannalta parhaat sellut, sekä kierrätyskuidun että neitseellisen kuidun. Suomessa paperin kierrätysaste on todella korkea. Jos joutsenmerkki vaatisi 100% kierrätyskuitua, se ei lisäisi paperinkierrätyksen määrää. Eli tällä vaatimuksella ei saavutettaisi ympäristöhyötyjä. Jos näin vaadittaisiin, jouduttaisiin kierrätyskuitua tuoda esim. Keski-Europasta ja se ei ole ympäristön kannalta järkevää vaan jopa huonoa. Parempi on käyttää kierrätyskuitu siellä missä sitä on ja neitseellinen siellä missä sitä on.

   Kannattaa myös muistaa että joutsenmerkki asettaa minimirajan, ei yleistä standardia. Toki rajan yläpuolellakin on vaihtelua: toiset ylittää rajan helposti ja toiset rimaa hipoen. Jos haluaa joutsenmerkityn + uusiokuidusta tehdyn niin sekin onnistuu. Esim. Pirkan WC-paperi on sellainen. Mm. tällainen löytyi kun googlasin ”WC paperi uusiokuitu”:
   http://www.pirkka.fi/ruoka/pirkka_tuotteet/pirkka_tuotehaku/?action=product&productId=6410400031520

 17. … halvinta mahdollista kierrätyspaperia Liiteristä (tai muusta halpiskaupasta), riittää karaistuneelle Welhottaren takamukselle varsin mainiosti – muistuttaa näitä laitoksissa käytettäviä versioita huomattavan paljon. Yksi liuska ei riitä, mutta ei sitä koko kourallistakaan tarvita!

 18. WC-paperi on yllättävän merkitsevä seikka talouksissa, sen puolesta on facebookissakin ainakin pari ryhmää, joiden mukaan rullan kuuluu pyöriä noin päin tai näin päin. 🙂

  No joo, mutta erittäin hyvä wc-paperi, jota ostan aina kun sitä on saatavilla on tämä: http://www.pudasjarvi.fi/kylat/livo/LivonSanomat/lehti2004_1/vessapaperia.html

  En löytänyt paperista muuta yhtä hyvää selostusta kuin tuon kyseisen kirjoituksen. Käytän itse ja suosittelen =)

 19. Fiksu nainen ei paskaa pyyhi

  Jos sulle tulee paskaa käteen, pyyhitkö sen paperilla – vai pesetkö sen? Niinpä: EN KÄYTÄ VESSAPAPERIA VAAN VETTÄ! VETTÄ!

 20. Mielenkiintoisen ylimielinen ”minä olen oikeassa ja teitä parempi” -kompleksi 😉

  Kädestä toki suolistobakteerit on syytä pestä, sillä riski käsistä esimerkiksi suuhun joutumiselle on jo ilmeinen.

  Hanurin kohdalla tätä riskiä ei kuitenkaan ole, vaan pelkkä paperilla pyyhkiminen riittää, pesu suihkun yhteydessä. Ja wc-käynnin jälkeen tietysti käsienpesu.

  Ellei sitten harrasta perseen kaivelua pitkin päivää, ja perään sormien nuolemista. Naisellinen laji, indeed.