Kulutusjuhla

Maatilatori keskellä Helsinkiä

Pistäydyin mielijohteesta Helsingin keskustaan avatulla Maatilatorilla. Myymälä oli sisustettu kodikkaan retrosti tavalla, josta tuli mieleen vanhan ajan myymälät. Pientilojen pakkaukset tai ruokien pakaamattomana myyminen auttoivat vaikutelman syntymistä. Palvelu oli ystävällistä ja myyjillä oli aikaa jutustella asiakkaiden kanssa ruokien alkuperästä.

Valikoimassa oli kotimaisia leipiä, makeisia, hilloja, juomia, lihoja, papuja ja jauhoja, mutta yllättävän vähän vihanneksia. Pienpanimoiden runsas olut- ja siiderivalikoima ilahduttivat kuumana päivänä ja ostin leivän ja kaksi Teerenpeli-panimon siideriä. En ole nähnyt aiemmin mustikalla tai puolukalla maustettuja Lempi-siidereitä pullossa myynnissä. Sitä on tietääkseni saanut vain Teerenpeli-ravintoloista. Ihan jo tämän siiderin takia tulen uudestaankin.

Jäin pohtimaan, että näin kesällä ihan tavallisella ulkoilmatorilla, esimerkiksi Hakaniemessä, on laajempi valikoima tuoreita kasviksia. Harvoin kuulen ikäisteni nuorten aikuisten mainitsevan käyneensä torilla. Ehkä tori ei ole heränneen luomu- ja lähiruokakiinnostuksenkaan kautta meille kaupunkilaisille niin viileä elämäntapajuttu kuin tuoretuotepuoti Mannerheimintien varressa. Maatilatorilla shoppailessa voi tuntea itsensä yhtaikaa hedonistiksi ja eettiseksi kuluttajaksi. Liikeidea on tainnut saada vaikutteita Yhdysvalloista, joissa lähi- ja luomuruokakaupat ovat trendikkäitä. Englannissakin suurten kaupunkien ruokakauppojen luomuosastot ovat kaupoissa meikäläisiä vastineitaan suurempia.

1 Comment

  1. Teerenpelin siidereitä myydään pullossa ainakin Lahden seudulla suurissa automarketeissa (esim. Prisma). En ole varma kuuluuko se laajemminkin markettien valikoimiin esim. pääkaupunkiseudulla.