Vietitkö tai vietätkö lomasi kotimaassa tai peräti vain kotikulmilla, fillaroiden, kuljeskellen, museoihin ja muihin nähtävyyksiin tutustuen tai vaikka puutarhapalstaa viljellen? Näin minä olen tehnyt, ja nyt sain tietää, että se trendikästä myös briteissä.

Anna Mård kertoo kolumnissaan:

”Tänä vuonna kotimaassa lomailu tai jopa kotona pysyttely on kuitenkin niin suurta muotia, että sille on annettu oma nimikin, staycation. Se tulee sanoista stay (pysyä paikallaan) ja vacation (loma).

Maksuttomat tai halvat huvit kruunaavat kunnon staycationin. Reippaalle kävely- tai pyöräretkelle tarvitaan vain opaskirja tai kartta, uimarannalle pääsee bensan ja parkkimaksun hinnalla, monet museot ovat maksuttomia ja onnistunut puutarhasato voi jopa säästää rahaa. [ – – -]

Staycation-muodin taustalla on tietenkin taloudellinen ahdinko, mutta myös kyllästyminen ikuiseen menestyskilpailuun. Kun monen on pakko lomailla kotimaassa, muidenkaan ei tarvitse mennä maailmalle vain pysyäkseen vauhdissa mukana.”