Kulutusjuhla

Pyykinhuuhteluaine on turhaa

Anja muistuttaa pyykinhuuhteluaineen turhuudesta: ”Olen jo kauan sitten lopettanut huuhteluaineen käytön. Syynä oli se, että aine haurastuttaa elastaania. Laiskuudessani en jaksa pohtia joka koneellisen kohdalla, sisältääkö pyykki elastaanitekstiilejä vai ei. Helpointa on siis jättää lorauttamatta huuhteluainetta koneeseen. Pyyhkeet jäävät vähän karkeammiksi, mutta siitä perhe vain pitää. Suosikkipyyhkeitä ovat karheimmat ja kuluneimmat, joilla on paras imuteho. Uudet, hienot ja pehmeät pyyhkeet makaavat kaapissa odottamassa vanhan pyyhesukupolven riekaloitumista räteiksi. [- – -] Jotkut rakastavat pehmeää pyykkiä ja haluavat käyttää huuhteluainetta. Suotakoon se heille, sillä kyseessä on lopultakin varsin pieni asia. Toisaalta, jos huuhteluaineen käyttö on vain tapa ilman perusteltua syytä, voi pohtia rutiinin tarpeellisuutta – varsinkin kun kotitalousalan ammattilaisetkin löytävät kyseisten aineiden käytössä enemmän haittoja kuin hyötyjä. Suomessa on noin 2,3 miljoonaa kotitaloutta. Vaikka joka kodissa ei huuhteluainetta käytetäkään, liikkeellä on melkoinen määrä huuhteluainepulloja, joiden hyödyllisyyden kanssa on niin ja näin. Turhia pakkauksia, sangen tarpeeton sisältö.” (Mari Koo)

6 Comments

 1. ”Pyyhkeet jäävät vähän karkeammiksi, mutta siitä perhe vain pitää.”

  Nimenomaan pyyhkeiden kanssa EI pidä käyttää huuhteluainetta, koska se vie niiden imutehoa. Doooh.

 2. Mutta tämähän on ihan älytön saarna. Pyyhkeitä pestäessä suositellaankin ettei niihin laitettaisi huuhteluainetta juuri tuon paremman imutehon säilyttämiseksi, ja se, jolla on elastaania sisältäviä vaatteita, osaa varmasti pestä ne ilman huuhteluainetta muusta pyykistä erillään. Väittäisin kyllä, että huuhteluaine pidentää vaatteen kestoikää sulkiessaan puuvillan ym. kuituja: kankaat eivät haalistu ja nyppyynny heti. Niin että ehkä huuhteluaine onkin sitten kulutuksen kannalta kesätävämpi valinta.

  • Itse asiassa huuhteluaineesta tekstiiliin jäävät molekyylit eivät sulje niitä kuituja, vaan päinvastoin avaavat ne ja päästävät veden imeytymään paremmin… Kuidut ”sulkee” tekstiilin silitys. – Huuhteluaineen tilalla voi käyttää etikkaa, joka pehmentää pyykkiä, neutralisoi tekstiilien emäksiset pesuainejäämät, kirkastaa värit, estää nukkaantumiset, poistaa useat tahrat…

   • Olen joskus käyttänyt etikkaa huuhteluaineena, mutta en tiennyt että se estää myös nukkaantumisen. Jos näin on, tästähän pitää lähteä kauppaan oitis!

 3. Heh. Onpas tosi suuri vaiva ”pohtia” onko koneessa elastaania sisältäviä vaatteita vai ei. No, jollekin tämä on ilmeisesti iso asia, kun on noin pitkän tekstin aiheesta jaksanut raapustaa. Aamun huumoripiristys 🙂

 4. Itsekin kyllä koen huuhteluaineen aika turhaksi, enkä usko että omat vaatteeni ovat sen käyttämättömyyden takia mitenkään erityisen nopeasti kuluneet. Ja vaikka tesktiilialaa opiskelleena tiedänkin noin suunnilleen, missä vaatteissa on elastaania ja missä ei, koen silti, että pyykin lajittelua erikseen elastaanillisiin ja elastaanittomiin lisäisi pyykin pesuun käytettyä aikaa, kun koneellisia tulisi enemmän. Itse pesen pyykkiä noin koneellisen viikossa, ja jos alan valkoisten ja värillisten lisäksi lajittelemaan jollain muullakin tavalla, tuplaan aika helposti pyykin pesuun käytettävän ajan. Saan huuhteluaineesta myös iho-oireita, joten senkään takia en viitsi niitä käyttää.

  Ja Laura, kannattaa lukea Anja Nystenin teksti kokonaisuudessaan, siinä pohditaan huuhteluaineita aika laajasti muutenkin, ei vain tuon elastaani jutun kannalta.