Ruotsalainen kuluttajaohjelma Plus oli testauttanut kuusi tavallisinta ruotsalaista farkkumerkkiä, joista puolesta oli löydettin EU:ssa viime keväänä kiellettyä, allergisoivaa ainetta dimetyylifuramaattia (DMF). Farkuista löytyi myös muita ympäristölle haitallisia kemikaaleja.

Tutkitut farkkumerkit olivat Cheap Monday, Crocker, Lee, Miss Sixty, Nudie ja Wrangler. Näistä myrkkyä löytyi yli sallitun rajan Leen, Nudien ja Wranglerin farkuista.

Samainen aine on ollut esillä Suomessa pari vuotta aiemmin niin kutsutuissa myrkkytuoleissa, jotka aiheuttivat kymmenille suomalaisille iho-oireita. Yleisimmin dimetyylifumaraattia käytetään suojaamaan nahkahuonekaluja ja jalkineita homeelta kosteassa ilmastossa tapahtuvan kuljetuksen ja varastoinnin aikana. Sitä on tosin löydetty myös mm. jopa ratsastuskypäristä.

Jos DMF:a löytyy tuotteista, niin markkinoilla olevat tuotteet poistetaan ja jo kuluttajille toimitetut tuotteet palautetaan.

Allergisoivuuden lisäksi kyseessä on tietysti ympäristöongelmia aiheuttava vaarallinen myrkky.

Ruotsissahan on viime vuosina ahkerasti tutkailtu tekstiilejä niiden sisältämien myrkyllisten kemikaalien vuoksi (esimerkiksi nonyylifenolia on löydetty vaateketjujen tuotteista).

Aiheesta on myös Aamulehdessä.