Kulutusjuhla

Miksi pesuaine on ”naturals”?

Aimo annos hämmästelee: ”Mikähän ihmeen vimma on korostaa tuotteissa – ja nimenomaan pesuaineissa – luontoa tai luonnonmukaisuutta?

Tämä tuli mieleen iltana eräänä, kun huomasin sattumalta pelkästään meillä kotona olevan kolmelta eri valmistajalta neljä tuotetta, joiden nimessä on sana naturals. [- – -] Miksi pitää korostaa tuotteissa luontoa, kun ne kuitenkin ovat kaukana siitä? En koe teflon-pannua tiskatessani olevani sitruunapuiden varjossa eikä aloe tuo mitään lisäarvoa pikkupöksyihini.

Ja sitten vielä tuo sana itsessään. Naturals. Kumma valinta. Vielä kummallisemmaksi sanan tekee Urban Dictionaryn määritelmä, jonka mukaan se tarkoittaa luomurintoja. (Mari Koo)

2 Comments

 1. Totta puhut!Nyt on iso ekobuumi, etten sanoisi megatrendi.Kaikki haluavat geimeihin mukaan mutta harvalla on siihen oikeasti osaamista.Kuluttajia sahataan linssin näillä ”eko”, ” natural” ,”organic” ym määreillä,sillä kuluttaja ei ole eikä pysty olemaan selvillä siitä mikä on mitäkin. Luulemme että Iso Veli vahtii ja pitää pienen kuluttajaparan puolia vaan näin ei ole. Mitä tahansa saa väittää naturaaliksi ilman mitään seurauksia. Juu-uu: kysyin sitä peräti Kuluttajavirastosta ( tai mikä sen instanssin tarkka nimi nyt onkaan), vastaus tiivistettynä: oho, evvk.
  Tuoreita havaintoja lähimiljööstäni: Omo on nyt naturaali kun siinä on tuoksuja luonnosta! :D. Aleksilla- ja Glorian sivuilla -esiintyy Suomen luontaiskosmetiikka Oyn toimari. Firman maahantuoman Bottega Verden tuotteissa on enemmän luonnonkosmetiikan sertifikaattien kieltämiä ainesosia kuin lorealin , lumenen ja vastaavien…Lumene on niin luonto ja luonnosta – mutta täynnä sertifikaattien kieltämiä raaka-aineita. Ecocert sallii synteettisiä ainesosia.Atrian Fresh sisältää E-aineita niin että huimaa. -Jos haluat välttää turhia synteettisiä kemikaaleja, ala ottaa selväa asioista, älä luota valmistajiin.

 2. Olen samaa mieltä ”luonnollisuudella” ratsastamisella. Tuotteeseen kuin tuotteeseen lätkäistään jonkin sortin luontoteema. Pahimmillaan ilmiötä voi kutsua viherpesuksi.

  Yhtä lailla minua häiritsee terminologian joko tahaton tai tarkoitushakuinen käyttö.

  – Luonnollinen ei ole synonyymi haitattoman kanssa.
  – Synteettinen ei ole synonyymi haitallisen tai myrkyllisen kanssa.
  – E-koodi on merkintätapa elintarvikkeiden lisäaineille. E-koodeissa on mukana myös esimerkiksi askorbiinihappo ja punajuuriväri.