Kulutusjuhla

Omituista helmikauppaa

ButtUgly-Janne raportoi erään nettikaupan omituisesta käytöksestä: ”Helmetti -keskustelupalstalla nostettiin esille Helmikeskus -nimisen yrityksen hieman erikoiset palautusehdot, joissa mm. vaaditaan kiitoslahjojen palauttamista, ja erikseen ilmoitetaan, että asiattomista palautuksista poistetaan rekisteristä (siis ilmeisesti joutuu yrityksen mustalle listalle).

No, kullekin tavallaan, ja yrityshän saa toki valikoida asiakkaansa, mutta keskustelu eskaloitui melko vikkelästi tasolle, jossa nimimerkki ”Helmikeskus” poisti omat viestinsä ketjusta ja laittoi tilalle merkinnän ”rl 24.10.2” – ilmeisesti viite Rikoslain 24 luvun 10 pykälän 2 momenttiin, joka määrittelee ”törkeän kunnianloukkauksen”. Lisäksi myös ketjuun linkittänyttä, erittäin asiallisesti kirjoittanutta bloggaajaa on uhkailtu jo oikeusjutulla. [- – -] Fiksumpi yritys olisi tässäkin tapauksessa voinut kääntää tilaisuuden voitoksi havaitsemalla, että asiakkaat eivät pidä tilanteesta ja muuttamalla ehtoja. Siitä olisi saanut hieman näkyvyyttä ja asiakkaille hyvän mielen; mutta yrityksen edustaja päätti kuitenkin syyttää foorumin keskustelijoita ”vapaamatkustelijoiksi” ja keskustelua ”ala-arvoiseksi”. Ei ihan se paras valinta. Jännityksellä odotamme aikooko ko. yritys ajaa itseään pidemmälle suohon.” (Mari Koo)

10 Comments

 1. Ho en nyt tiedä tuon Helmetin kirjoituksista. Näin sivullisena helmiharrastajana on ollut mielenkiintoista seurata toistakin keskustelu; jossa kirppisosastolla pyörii huijareita ja uusille harrastajille sisäinen Helmetin poliisi lähettää viestejä, keneltä voi ostella ja keneltä ei ! Aika villiä meininkiä. Siellä sivuilla ei näemmä ole valvontaa tai sitten siellä touhu ei kiinnosta ketään. Itsekin piti sinne kirjautua, kun kirpputoriosastolla oli mukavaa tavaraa, mutta jätin väliin. En oikein sitten tiedä miten tuo myyntitouhu siellä kaikenkaikkiaan menee. Vai onko siellä vain joku kateellisten porukka muiden myyntejä pilaamassa ? Jos uskallan sinne kirjautua ja vielä ostaakin jotain, laitan siitä jonnekin sitten raportiia. ( Itseänikin naurattaa).

 2. Helmetin ylläpitäjänä haluan kyllä tuota hieman kommentoida. Foorumilla on kyllä moderaattoreita ja kolme ylläpitäjää. Keskustelua valvotaan siinä määrin kuin se ylipäänsä moisella foorumilla on mahdollista, mutta pyrimme pitämään touhun suhteellisen rentona – mitään älytöntä ennakkosensuuria emme harrasta. Villiä meininkiäkään foorumilla ei ole. Joskus harvoin jokin keskustelu voi karata hieman käsistä sellaisella hetkellä, kun kukaan moderaattori tai ylläpitäjä ei ole paikalla, mutta tätäkään en ole montaa kertaa nähnyt, vaikka kyseistä foorumia olen jo useita vuosia pyörittänyt.

  Foorumilla ei ole ”sisäistä poliisia”, joka lähettää viestejä keneltä voi ostaa ja keneltä ei. Käsittääkseni koko jupakassa on kyse yhdestä yksittäisestä tapauksesta, jossa myyjä on pyytänyt melkoisia hintoja tuotteista, jotka on itse todella halvalla ostanut. Helmetin Kirpputori-osiota ei ole tarkoitettu bisneksen tekoon, vaan ne myyjät, jotka selvästi haluavat tehdä katetta, ohjataan myymään helmensä ammatinharjoittajien osiossa. Ylivoimaisesti suurin osa niin helmiä myyneistä kuin ostaneistakin ihmisistä foorumilla on käsittääkseni varsin tyytyväistä väkeä.

  Olen foorumistamme ylpeä, sillä siellä on aidosti mukavaa porukkaa. Sellaista foorumia ei olekaan, jossa ei silloin tällöin tulisi jostakin aiheesta kiistaa 🙂

 3. minna meikäläinen

  Mistähän Helmetillä tiedetään, mitä kukakin myyjä on tarjoamistaan tuotteista maksanut? Vaaditaanko siellä kenties kirpparimyyjiltä tositteita ostohinnoista? Millä tavoin foorumissa seurataan, millaisella katteella kukakin myy, jotta voidaan ohjata myymään ammatinharjoittajien osiossa kovalla katteella myyvät?

 4. Uh, ei vaadita tositteita. Eikä kytätä muutenkaan. Kyseessähän on ainoastaan ohjeistus, joka nojaa siihen kauniiseen ajatukseen, että ihmiset lukisivat ohjeet ja noudattaisivat niitä – kuten näyttäisivät tekevänkin. Systeemi on toiminut varsin mainiosti jo pitkään, eikä ongelmia ole oikeastaan ollut kuin se yksi ainoa tapaus, josta tämä kyseinen keskustelu – joka on sekin jo ohi – alkoi.

 5. Vitsikästä porukkaa

  Mitenkähän siell on selvitelty tota asiaa ja mistä mukamas tiedetään ett just toi yks myyjä?
  Vai onks sen todennu joku kade kilpailia? Aikas hepposta touhua ja siellä vois sitten nimetä kenet tahansa ostajan viholliseks. Jos vaikka tyyppi ei miellyttäs ja silleen. Ihan vanhan Saksan touhua tollanen. Pitäs sitte syynätä noi kaikki myyjät. Törkeetä yhtä painostaa vai onks siä vaan yks myyjä? Pitäs kattoo tonne luukkuun.

 6. tyhmää touhua!

 7. Tämä ei nyt kuitenkaan ole ihan sellainen kärpänen, josta täysin ulkopuolisten tahojen kannattaisi tehdä härkänen – tilanne on selvitetty ja se on ollut ohi jo hyvän aikaa sitten. Ennen kuin tuomitsee ”vanhan Saksan touhuksi” tms. niin saa tulla ihan itse katsomaan, miten foorumi toimii ja millaista porukkaa siellä pyörii. 🙂

  Foorumi on kuitenkin ollut olemassa jo neljä ja puoli vuotta, ja sinä aikana koko Kirpputori-osion kanssa on ollut oikeastaan vain tämä yksi yksittäinen ongelmatilanne. Ainakin minä ylläpitäjänä näkisin tämän osoituksena siitä, että homma toimii ihan kiitettävän hyvin.

  Kiitokset mielipiteistänne. Tervetuloa tutustumaan foorumille – sielläkin saa kyllä esittää kysymyksiä, jos on jotakin epäselvää. 🙂

 8. Alkuperäisenä asianosaisena kommentoin keskustelua silläkin uhalla että siitä joku suuttuu sen verran että hyvään nettikettiin ei mielestäni ole koskaan kuulunut foorumien jälkipuinnit blogeissa ja muilla keskustelupalstoilla.

 9. S. Saarinen, Tampere

  Alkaa nyt tuntumaan tämä hieman selittelylle. Ja jos foorumikin toimisi moitteettomasti, olisiko keskustelu saanut selittämään hyvää toimintaa näin laajasti. Ehkä nyt paras vaan katsella omiin peileihin.

 10. Annetaan jo pölyn laskeutua !Helmetissä on annettu julkinen huomautus asiasta! Eli asia nousi julkiseksi ja kissat nostettiin pöydälle, tappelut tapeltiin ja nyt on uudet ohjeistukset Helmetin sivuilla! Niin kirppisosiossa kuin myös valvonnan omassa osiossa on kirjelmät Helmettiläisille. Tähän on moni asiaa ja tilanteita tuntematon ottanut kantaa ja on varmaan kaikille mennyt perille, että foorumit ovat julkisia. Eli eiköhän tämä asia ole loppuun käsitelty. Kukaan tästä ei kaikesta riitelystä huolimatta ole henkilökohtaisia hermojaan menettänyt lopullisesti ja tuskin riidatkaan ovat henkilöityneet. Ja pääasia on nyt, että todelliset ongelmat on huomattu ja niihin on myös kantaa otettu! Joten seurataan vaihteeksi vaikka sikainfluenssan etenemistä ja rokotusohjeistuksia…..