Me Naiset ja OP-Pohjola olivat teettäneet kyselyn naisten rahankäytöstä. Sen perusteella naiset jaettiin neljään ryhmään.

Järkevä suunnittelija

 • 25 prosenttia naisista.
 • Järkevä ja suunnitelmallinen: säästää säännöllisesti ja pitää tilillään aina tietyn vähimmäissumman.
 • Keskimääräistä useammin yhteinen tili puolison kanssa.
 • Pitää sijoittamista jännittävänä. Keskustelee raha-asioista puolison kanssa.

Aktiivinen menestyjä

 • 23 prosenttia naisista.
 • Hoitaa raha-asioitaan ja seuraa taloutta aktiivisesti.
 • Rahaa jää säästöön keskimääräistä enemmän. Sijoittaa rahojaan säännöllisesti.
 • Keskustelee raha-asioista sekä puolison että ystävien kanssa.

Mukavuudenhaluinen

 • 28 prosenttia naisista.
 • Ajattelee talousasioita vain raha-pulassa eikä mielellään keskustele rahasta.
 • Puoliso hoitaa usein perheen raha- ja pankkiasiat.
 • Tietää raha-asioista vähän. Joka kymmenes ei osaa sanoa oman palkan tai säästöjen määrää.

Talouden tasapainoilija

 • 23 prosenttia naisista.
 • Tasapainoilee jatkuvasti taloutensa kanssa ja elää kädestä suuhun.
 • Turvautuu usein luottoihin ja ahdistuu raha-asioista.
 • Kadehtii toisinaan ystävien parempaa taloudellista tilannetta.

Suunnittelevasti säästäväinen

Itseni en oikein hahmottanut, mikä on järkevän suunnittelijan ja aktiivisen menestyjän ero. Ilmeisesti se, että aktiivinen menestyjä pyrkii tienaamaan aktiivisesti sijoituksillaan ja juttelee myös ystäviensä kanssa rahoista. Muutoinhan nuo tuntuvat aika samanlaisilta hahmoilta.

Löydän itsestäni kyseiset järkevän rahankäytön piirteet eli ehkä olen suunnittelevasti säästäväinen. Tosin en niin suuria summia tienaa, että niitä varsinaisesti aktiivisesti sijoittaisin. Ansaitsemisesta ja rahasta puhun ystävien kanssa.

Jotain jemmassa pahan päivän varalle

Toisaalta yksinyrittäjänä en tiedä, mikä on kunkin kuukauden ansainta eli sikäli en oman palkan määrää osaa sanoa. Oleellista taloudelliselle mielenrauhalleni on se, että tiedän minulla olevan varallisuutta jemmassa, vaikka jotain yllättävää sattuisikaan. Tosin tästäkin huolimatta hetkittäin stressaan siitä, onko taloudellinen tilanteeni esimerkiksi vuoden päästä tasapainossa, jos nyt vaikka työtilanne muuttuu.

Rahaa on arjessa tarpeeksi, kun sitä ei koko ajan tarvitse miettiä, vaan voi esimerkiksi käydä ulkona syömässä ilman ahdistusta siitä, että menee nyt parikymppiä. Paljon tietysti riippuu kulutuksen tasosta, ja minulla se ei kovin korkea ole: edullinen asuminen ja halvat huvit.

Jos minulla olisi puoliso, niin en pistäisi häntä hoitamaan raha-asioita. Sen verran kiinnostunut omasta taloudesta olen. Minkäänlaista lainaa minulla ei ole koskaan ollut, eikä lähitulevaisuudessa näy mitään sellaista, jonka vuoksi lainaa aikoisin ottaa.

Raha-asiat myös ahdistavat etenkin nelikymppisiä

Kyselyn perusteella kerrotaan:

”Lähes puolella säästöön jää 100-200 euroa kuukaudessa ja vain 13 prosentilla ylimääräistä rahaa ei jää lainkaan.

Valtaosa naisista pitääkin itseään suunnitelmallisena rahankäyttäjänä. Kolme neljästä sanoo pitävänsä huolta siitä, että tilillä on aina tietty vähimmäissumma rahaa ja noin puolella naisista on joko oma tai perheen yhteinen vararahasto kriisitilanteita varten.

Toisaalta raha-asiat myös ahdistavat. Noin neljännes naisista kokee talousasioiden ajattelun ja hoitamisen epämiellyttäviksi. Eniten heitä on 35-44-vuotiaissa.”