Yksi asia, josta kotinurkillani Kalliossa pidän, on kahvilatarjonta, joka vain tuntuu paranevan. Ketjukahviloiden sijaan täällä on kivoja, omanlaisiaan paikkoja, ja viime aikojen uusia avauksia ovat olleet kahvilat Kulma ja Keidas.

Molemmilla tosin on jo historiaa Kalliossa. Kulma jatkaa Karhupuiston lippakioskin (Bear Park Cafe) talviaikaista toimintaa ja Keidas toimi aiemmin luomukauppana ja -kahvilana Hesarilla, Kurvin päässä.

Kulmassa on aurinkoista tunnelmaaKulma

Kallion paloaseman viereltä löytyvä Kulma (Agricolankatu 13, ma-pe klo 8-20, la 8-18, su 10-18, lisätietoja Facebookissa) on viihtyisä, aurinkoinen pikkukahvila, kuten kuvasta näkyy. Testatessani paikan aamuaikaan maksoin kahvista ja juustotäytteisestä sämpylästä yhteensä 5 euroa. Kulmaan on kuulemma luvassa myös pientä aamiaista sunnuntaisin.
Juuri nyt Kulmassa tehdään remonttia ja lomaillaan, joten kahvila ei ole auki.

Luomumeininkiä Keitaassa

KeidasKaupan, gallerian ja kahvilan yhdistävä Keidas (Fleminginkatu 7, ma-pe 8-18, la 11-17; kuva) on erikoistunut luomuun. Kahvi ja vegaaninen pulla maksoivat 3,50 euroa. Täälläkin on rento ja hyvä fiilis. Keitaasta löytyy myös langaton netti asiakkaiden käyttöön.

Aamiaista Allotriassa

Lisäksi olen jo muutaman kerran pyörähtänyt lauantaiaamiaisella Vallilan puolella ravintola Allotriassa. 14 euron hintaiseen aamiaiseen sisältyy puuro, kahvi/tee, mehu, leipä ja oman valinnan mukaan kasvis-, kala- tai lihapainotteinen aamiainen. Allotria on hyvin viihtyisä ja palvelu pelaa, joten aamiainen on hintansa väärti.

Vanhat tutut Taikalamppu ja Rytmi

Ttaikalamppuietysti viihdyn edelleen myös lähikahvilassani Taikalampussa (kuva) Torkkelinmäellä. Taikalamppua kai voinee kuvailla boheemiksi. Hinnat ovat edulliset ja muutenkin vähän erilainen paikka istuskella. Täällä ainoa maksutapa on käteinen.

”Taikalampun fiinimpi isosisko” on tietysti Villipuutarha (Kaarlenkatu 13).

Lisäksi Hakaniemestä löytyvä kantapaikkani eli kahvila-baarini Rytmi ansaitsee maininnan. Se on kuitenkin tavallisin valintani, kun haluan tavata kavereita lasillisen tai kahvin äärellä. Rytmissäkin saa pientä syötävää, mm. pullaa, piirakoita ja tapaksia.

– – –

Mainitsen nyt vielä sen, että Helsingin aamiaistarjontaa käsittelee ansiokkaan kattavasti HS.fi:n Oma kaupunki -sivujen juttu.