Kulutusjuhla

Terveellistä ruokaa saa halvallakin – yhteiskunta voisi tukea paremmin

Päivän Hesarin Hinta & laatu -sivuilla oli Päivi Ängeslevän juttu siitä, miten kalliiksi tulee syödä terveellisesti: vähärasvainen paistijauheliha on kalliimpaa kuin perussikanauta, terveellisemmät leikkeleet maksavat selvästi enemmän kuin suolalla ja rasvalla höystetyt jne.

Aiheesta jatkaa myös Talouselämässä Antti Mikkonen:

”Iso yhteiskunnallinen ongelma on sen sijaan se, että perheen ruokalasku räjähtää pilviin, kun ostosten tekijä alkaa noudattaa terveysvalistajien ohjeita. Vähärasvainen juusto, pansuola ja vähäsokerinen jogurtti ovat ylikalliita valintoja.”

Minun mielestäni yhteiskunnallinen ongelma on se, ettei vieläkään ole esimerkiksi virallista suositusta kasvisruokailijoille. Edelleen puffataan voimalla sitä lautasmallia, johon tupataan myös ne lihat ja maitotuotteet. Tästä aiheesta olen avautunut ennenkin.

Hesarin kolumnissa olen reilu vuosi sitten kirjoittanut otsikolla ”Ruuan kallistuminen on hyvä asia”. Ruokaa pitäisi arvostaa, ja arvostus syntyy myös hinnan myötä.

Kasvissyöjien suosimat proteiinilähteet, kuten pavut, pähkinät, siemenet, idut (Suomessakin kasvaa esimerkiksi ravinteikas härkäpapu ja itse olen viime aikoina innostunut kokeilemaan mm. hampunsiemeniä) ja soijatuotteet ovat edullisia ja ekologisempia kuin eläinperäiset tuotteet.

On siis jotenkin masentavaa, että edelleen ruuan hinnasta puhuttaessa annetaan ymmärtää, että terveellinen ruokavalio tulisi kalliiksi. Kasvispainotteinen ruoka ei ainakaan itselleni ole tullut sen kalliimmaksi kuin aikaisempi tapani syödä lihatuotteita lähes päivittäin.

Sen sijaan, että ostaa kalliimpaa kevytjuustoa, voi ostaa täysrasvaista ja syödä sitä harvemmin. Samoin ne paistijauhelihat voi jättää sunnuntairuuaksi ja nauttia arkena vaikka soijarouhetta.

Pitää vain osata päästä yli niistä vanhoista ruoka- ja kokkailutottumuksistaan ja nähdä hieman vaivaa esimerkiksi proteiinilähteiden varmistamiseksi. Siihen voisi yhteiskuntakin vaikuttaa ihan maataloustuista lähtien ja ravitsemussuosituksiaan muuttaen.

Aiheesta myös Suomen Kuvalehden sivuilla jutussa ”Terveellinen ruoka voi olla edullista”.
Lisäys: Härkäpavun suomiviljelystä YLEn juttu ”Härkäpavusta toivotaan korvaajaa tuontisjoijalle

4 Comments

 1. Meinasin kirjoittaa samasta aiheesta täällä.

  ”Kasvispainotteinen ruoka ei ainakaan itselleni ole tullut sen kalliimmaksi kuin aikaisempi tapani syödä lihatuotteita lähes päivittäin.”

  Sama havainto. Mutta riittävän proteiinimäärän saannin kannalta maukkaita vaihtoehtoja on vähemmän. Sikäli oli onni, että ikivanha jääkaappipakastimemme hajosi, että uudessa on entistä, mikroaaltouunin kokoista hiukan isompi pakastinosa. Sinne mahtuu hamstraamaan enemmän Hälsans Kökin ja parin muun valmistajan pakastinta tarvitsevia tofu- ja soijatuotteita.

  Ja tosiaan, olisi hienoa saada kasvisruokailijalle lautasmalli ja arkisten ateriamenujen ohjeet.

  ”Sen sijaan, että ostaa kalliimpaa kevytjuustoa, voi ostaa täysrasvaista ja syödä sitä harvemmin.”

  Näinpä. Ostin tänään sokerista jugurttia luonnonjugurtin sijaan. Syön sitä jälkiruokamaisena herkkuna enkä aamupalana. Muroja ostan harvoin, mutta ne ovat myös herkuttelujuttuja. Aluksi tuntuu hassulta ”ajatella toisin” ruokaa, kun telkkarissa mainos edelleen näyttää muksuja vetämässä noita aamupalapöydässä, mutta pian siihen tottui.

 2. ”Ja tosiaan, olisi hienoa saada kasvisruokailijalle lautasmalli ja arkisten ateriamenujen ohjeet. ”
  Vegaaniliiton sivuilta löytyy ruokapyramidi ja muutenki hyvät ohjeet kasvisruokavalion koostamiseen http://www.vegaaniliitto.fi/ksa/#Koostaminen

 3. Suviko, joo, peruskaupoissa ei vaihtoehtoja ole liikaa. Itse kokkailemallahan ne meikäläisen mössöt syntyvät 🙂

  Marika, Vegaaniliitto on toki jo pitjään tehnyt hyvää työtä kasvisruuan suhteen, mutta niin kauan, kuin virallisissa ravitsemussuosituksissa eläinperäisyys näkyy niin voimakkaasti kuin näkyy, niin kasvissyönnille ei tunnu löytyvän riittävää yhteiskunnallista tukea. Esim. koulujen yms. tahojen suutaan tarvittaisiin nimenomaan virallnen ohjeistus. Vegaaniliittokin on valitettavasti monille edelleen ”viherhippien hömppää”, jota ei oteta vakavasti.

  Vegaaniliiton kanssa samansuuntaista tietoa jakaa Animalia, jolla on tietoa Kasviskampanja-sivuilla: http://www.arvokasvalinta.fi/parempivaihtoehto.htm
  Siis vinkkejä siihen, miten eläinperäisiä tuotteita voi ruokavaliossaan korvata.