Kulutusjuhla

Oma kalastaja on kaupunkilaisen luksusta

Löysin pienen nettietsiskelyn jälkeen Tampereen lähiseudulta ammattikalastajan, joka toimittaa kalaa tänne kaupunkiin. Soittelin hänelle ensimmäisen kerran jo marraskuussa, mutta hän sanoi, että palaa asiaan jäiden tultua. Tämän viikon alussa muistin ottaa häneen taas yhteyttä ja sainkin perjantaina kuhaa, madetta ja haukea työpaikalleni kuljetettuna hintaan 6 €/kilo.

Olen varsin innoissani tällaisesta kalastajasta! Tiedän mistä kalat tulevat ja kuka ne kalastaa. Ja voin olla myös varma siitä, että kala on tuoretta. Kokonaisesta kalasta se on tällaisen amatöörinkin helpompi varmistaa.

Alku oli tosin hieman hankalaa, kun ensimmäisen tapaamisen ajankohdan ymmärsi jompikumpi meistä väärin ja toisella kerralla maalaiskalastaja oli vähän eksyksissä Tampereella. Mutta löysimme kuitenkin toisemme. Kalastaja kun on tottunut tuomaan kalaa lähinnä vain Tammelan torille myyntiin, niin kaupunki ei ollut yhtä tuttu kuin pitsataksikuskeille.

Jatkossa kalaa tulee varmaan olemaan omalla lautasella huomattavasti aiempaa enemmän. On mukava syödä sitä kun tietää sen hyvän makuiseksi, terveelliseksi ja ekologiseksi. Ja on ihan mahtavaa saada kokonainen kala, kun voi ottaa mateestakin maksan keittoon ja mädit leivän päälle!

7 Comments

 1. Aijai, kateeksi käy! Ostin itse Hakaniemen hallista madetta lauantaina, tosin fileoituna (ruodot ja maksa mukaan toki keittoa varten), ja hinta/kilo on yli kaksinkertainen.

 2. Joo, ei tuossa hinnassa ole valittamista, vaikka maksankin suolistakin. Erityisesti tuo kuhan kilohinta suoraan kalastajalta on kyllä lyömätön! Taitaa hallissa olla kuhafileen hinta kolmenkympin paikkeilla. Ja tänään vielä opetin tuon paremman puoliskonikin fileoimaan, joten halvaksi tulee 😀

 3. Paikallista kalaahan tarjoillaan tuoreeltaan lautaselle asti myös Näsinneulan ravintolassa ihan oman hovikalastajan toimesta, mutta siellä toki kilohintoja laskemalla nyrjäyttää sydämensä.

 4. Tuohan on ihan loistava idea. Ei mulle ole koskaan tullut mieleen netsiskellä mitään kalastajia… Ja sitten hinta on tuommoinen (mulla on nämä hinta-asiat nyt vähän mielessä). Panee miettimään.

 5. Idea lähti osittain myös siitä, että saisin ostettua särkeä. Mutta ei sitä saa tältäkään kalastajalta. Särkeä nostetaan suomalaisista järvistä älyttömästi, eikä kukaan sitä halua ja sitten kun minä sitä haluaisin, ei sitä mistään saa. Olen soitellut ympäristökeskukseenkin ja sieltäkään ei saanut. Höh. Graavisärki on ihan mieletöntä herkkua!

 6. Edellämainittu graavisärki on ihan mielettömän hyvää. Ohjeen bongasin Hesarista: http://www.hs.fi/ruoka/artikkeli/Graavis%C3%A4rkivoileiv%C3%A4t+%C2%A0/1135247003189
  Tätäkin voisi joskus kokeilla: http://www.hs.fi/ruoka/artikkeli/K%C3%A4ristetyt+cajun-s%C3%A4rjet/1135247003179
  Olen myös testannut särkeä onnistuneesti kalakukossa ahvenen seuralaisena. Savustettuna särki ei taas toiminut, kun ruodot eivät ehtineet pehmetä. Särki on minusta itseasiassa varsin maukas kala, kunhan vain ruodot saa pehmenemään. Eli pitkän kypsyttelyn se vaatii.
  Voi ei, nyt nousi vesi kielelle kun rupesin muistelemaan tuota graavisärkeä 😀