Kulutusjuhla

Ruokahuijauksia Euroopassa: ”Vastaleivottu” onkin raakapakaste tai oliivit saivat väriä kenkälankista

”Ihmiselle vaarallisia ruokarikoksia ovat muun muassa olleet allergeenitiedon pois jättäminen elintarvikepakkauksista, mustan kenkälankin käyttö oliivien värin tehostamiseen, ihmisravinnoksi kelpaamattoman lihan myynti ruuantuotantoon ja terveystarkastustodistusten väärentäminen.”

Näin kertoo Ruokatiedon artikkeli, jossa Islannin teollisuusliiton SI:n edustaja Ragnheiður Héðinsdóttir selventää esimerkein erilaisia ruokaväärennöksiä.

Suomessahan viime vuonna nousivat laajasti esiin epäilyt siitä, että mm. kalatiskillä ei välttämättä myydä niin tuoretta eväkästä kuin väitetään. Mutta osataan sitä siis muuallakin.

Vakavia ja moraalittomia rahanhuijaustapoja, mutta eivät terveydelle vaaraksi, ovat mm. tavanomaisen ruuan myyminen luomuna, peruskasviöljyn markkinointi parhaana extra virgin –öljynä tai väärän kalalajin kauppaus arvokalana.

”Héðinsdóttir kertoo erään islantilaisyrityksen pystyneen tienaamaan yli 940 000 euroa yhdeksän kuukauden aikana myymällä koljaa, valkoturskaa ja muita vähemmän arvostettuja kaloja turskana ja monnina.”

Lisäksi yksi ruokahuijausten ryhmä ovat tapaukset, joissa kuluttaja päätyy tekemään ruokavalintoja vääristä perusteista.

”Ruuan arvostusta kuluttajan silmissä on koetettu nostaa esimerkiksi väittämällä perusteettomasti, ettei tuote sisällä kolesterolia tai natriumglutamaattia. Kilpailijan ruokia kohtaan on voitu herättää epäilyksiä antamalla valheellisesti ymmärtää, että ne sisältävät vähäarvoisempia ruhonosia. Alkuperämaata koskevat huijaukset kuuluvat myös tähän ryhmään.

Lisäksi Héðinsdóttir lukee kolmanteen ryhmään myös käytännön, jossa esimerkiksi huoltoasema tai kauppa myy ”vastaleivottuina” leipomotuotteita, jotka on todellisuudessa vain paistettu paikanpäällä pakastetaikinasta.”

3 Comments

  1. Tuohon viimeiseen kohtaan voisin huomauttaa, että kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko kyseessä ”Täällä tänään paistettu” vai ”Täällä tänään leivottu” tuote. Samassa esittelyssä voi olla sekä pakasteesta paistettuja leipiä, että leipomolla samana päivänä leivottuja saman firman leipiä. Myöskään näiden suomalaisnimisten paistopistetuottajien tuotteet eivät ole läheskään aina suomessa alunperin leivottuja. Voi mielessään laskeskella, millaista hiilikuormaa kerryttää ympäri Eurooppaa pakasteessa roudatut tuotteet, joita paistetaan pikku-uunissa, jota lämmitetään monta kertaa päivässä. Tuotteilla on myyntiaikaa vain paistopäivä, joten niistä tulee myös melko paljon hävikkiä. Näitä samoja tuotteita muuten käyttävät monet kahvilatkin.

    Hassua muuten, ettei irtomyynnissä paistopisteessä olevien tuotteiden valmistusmaata tarvitse ilmoittaa kuin erikseen kysyttäessä. Käytännössä niistä on leivottu Suomessa varmasti lähinnä sellaiset tuotteet kuin karjalanpiirakat ja pullat.

  2. Anna, itse asiassa just eilen juteltiin porukassa tästä ja mietittiin, että mistäköhän kaikkialta niitä leipomuksia tuodaan. Raakapakasteet ovat varsin epäekologisia, ja kaikki tuskin tulevat miettineeksi, että esim. Fazerin kyltin alla paistetun tuotteen alkuperä voi olla mistä vaan…

  3. Kaupasta voi kysäistä, mistä mikäkin tuote on kotoisin. Ja pyytää myyjää tarkistamaan se alkuperäispakkauksesta, monella työntekijälläkin on harhakuvitelmia tuotteiden alkuperästä. Esim. kaupassa oli väitetty Vaasan patonkeja kotimaisiksi, vaikka pakkauksessa kerrottiin lähtömaan olevan Ranska.

    Oma lukunsa on myös paistopistetuotteiden tuotesisältö suhteessa kuvitelmaan tuoreista yksinkertaisista tuotteista.