Kulutusjuhla

Kauanko mämmi säilyy?

Ostinpa juuri jokavuotisen, pienimmän mahdollisen mämmipurkin, ihan vain huomatakseni, etten vieläkään pidä siitä. Siinä maistellessani tulin lueskelleeksi läpi paketin pakkausmerkinnät. Kannessa luki tuotteen säilyvän kesäkuulle pakastevarastoituna. Oman purkkini ostin eineshyllystä. Jääkaappilämpötilassa tuotteen luvataan säilyvän kaksi viikkoa. Kuitenkaan kuluttajalla ei ole mitään tietoa siitä milloin kyseinen tuote on pakasteesta otettu sulamaan, eli tuotteen säilyvyyttä voi vain arvailla.

Kaupan perustelu käytännölle on se, että asiakkaat haluavat tuoteensa käyttövalmiina nyt, kun pääsiäinen on jo niin lähellä. Samalla tavalla joulun aikaan myydään pakastevarastoituja kinkkuja einestiskistä, ilman säilyvyystietoja. Ainakin vanhaan kauppaani pakastevarastoituja, puutteellisilla säilyvyystiedoilla varustettuja kinkkuja tuli eineskuorman mukana, eli ne oli otettu sulamaan jo keskusvarastolla. Silloin ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin myydä sulaneita kinkkuja ja arpoa sulamaanottopäivä. Varsin moni asiakas alennuskinkkuja ostaessaan kuvitteli silti niiden säilyvän parasta ennen päivämäärään asti.

4 Comments

  1. Joo mämmithän tosiaan säilytetään keskusvarastossa pakastettuna, siellä valmistus ja pakastuspäivä tiedetään vielä. Kauppoihin mämmit lähetetään hyvissä ajoissa eineskuorman kanssa jääkaappirekoissa, tällöin tuote lähtee sulamaan. Varsinkin pienempiin kauppoihin koko pääsiäisen mämmit tulee kerralla joten osa uudelleenpakastetaan, mämmi toivottavasti ei ole kerennyt vielä sulaa liikaa.. Osa laitetaan kaupan kylmäkaappiin varastoon. Myymälässä saman kuorman mämmistä osa menee pakastealtaaseen, osa eineskaappiin ja osa myydään huoneenlämmössä perustellen mämmin sulamisen pitävän sen tarpeeksi kylmänä.. Mämmirasiassahan lukee aikoja mutta ei tosiaan tietoa milloin mämmi otettu sulamaan… Sentakia teen mämmini itse

  2. Lidlissä on ollut mämmi (Kymppimämmiä) pakastealtaissa, niin tänäkin vuonna. Voipi itse kotona sulatella kun haluaa eikä pelkoa että menee vanhaksi ennen h-hetkeä.

  3. Aika monesta paikkaa tosiaan mämminsä pakasteenakin saa. Kannattanee kysyä, onko pakastemämmi saapunut kauppaan eines- vai pakkaskuormassa.

    ent. kaupankassa: Näinpä minäkin tänään tuon ihmeen, että pakastelava mämmiä oli sellaisenaan roudattu keskelle lämmintä käytävää ja alelappu viereen…

  4. Haluaisin vain tietoja mämmin säilymisestä koska alkaa olla ajankohtainen tässä pääsiäisen tullessa.
    Täällä ruotsissa on mämmiä yhden kaupan pakastearkussa mikä on siellä lojunut ennen viime vuoden pääsiäisestä asti.
    Kyse on vain että voiko niitä ropposia ostaa enää ilman haittavakutuksien saamista jos niitä syö tai saisiko niitä ylipäätään enää myydä jotka on ainakin vuoden vanhoja?