Kulutusjuhla

Nuukuusviikko: Couchsurfing-matkailija löytää yöpaikan verkosta

Nuukuusviikkoon liittyvä ensimmäinen nettinuukailuvinkki on couchsurfing: löydä yöpaikka verkosta, majoitu halvalla ja tutustu samalla uusiin ihmisiin.

Vietin pääsiäisloman Pietarissa. Pohjolan Venetsiaan tutustuimme seuralaiseni kanssa kuusi päivää ja viisi yötä. Ensimmäisen yön vietimme hotellissa, jotta viisumin rekisteröintimuodollisuudet hoituisivat ilman ongelmia. Loput yöt nautimme paikallisten vieraanvaraisuudesta.

Yöpaikat löytyivät kätevästi Couchsurfing -yhteisön kautta. Sen, ja vastaavan Hospitality Clubin ideana on, että yhteisön jäsenet majoittavat toisia jäseniä. Vastapalveluksena voi reissussa ollessaan mennä jonkun kotiin jossakin muualla. Kantava voima palveluissa on yhteisöllisyys ja sen tuoma turvaverkko. Lisäksi merkittävä asia yhteisöissä ovat ihmisten kuvaukset itsestään, jolloin pystyy bongaamaan yöpaikakseen sellaisen henkilön kodin, jonka kanssa kiinnostuksen kohteet tuntuvat natsaavan.

Olen ollut Hospitality Clubin jäsen nelisen vuotta. Sinä aikana olen majoittanut muutamia vieraita ja käynyt kahvilla joidenkin matkailijoiden kanssa. Couchsurfingiin liityin reilu vuosi sitten. Sen yhteisöllisyys on huomattavasti voimakkaampaa kuin HC:n. Tampereella Couchsurfing-yhteisö on hyvin aktiivinen ja järjestää monenlaisia tapahtumia hiihtolenkeistä bileisiin ja kielten opiskelusta keilaamiseen.

Vasta nyt pääsiäisenä tuli sopiva tilaisuus käyttää sohvasurffailua matkatessa. Yöpaikat löytyivät helposti. Kaikki isäntämme ja emäntämme olivat hyviä tyyppejä, joskin todella erilaisia. Kahden bisnesnaisen kimppakämpästä siirryimme sulavasti hippikommuuniin ja viimeisenä koodaajan yksiöön, jossa hän ei itse tosin ollut paikalla. Hän vain näytti meille kämpän, antoi avaimet ja sanoi, että lähtee viikonlopuksi maalle. Sinänsä olisi ollut mukava tutustua häneen paremmin, mutta nautimme myös ”omasta” asunnostamme Pietarissa.

Sohvasurffailu tiputtaa majoituskulut reissussa käytännössä nollaan. Lisäksi se on mainion tapa tutustua paikallisiin ihmisiin ja kuulla heiltä vinkkejä näkemisen arvoisista paikoista. Miinuksena voi pitää yksityisyyden menetystä ja pientä etukäteissäätöä. Toisaalta molempien yhteisöjen systeemi on rakennettu niin, että etukäteen ei kovinkaan paljoa viestittelyä välttämättä tarvita. Joskus olen majoittanut matkailijan siten, että hän lähetti tekstarin ja minä vastasin, että tervetuloa, nähdään rautatieasemalla tunnin päästä.

Kahdesta yhteisöstä suosittelen ehdottomasti Couchsurfingiä sen paremman käyttöliittymän ja toimivamman yhteisöllisyyden vuoksi.

3 Comments

 1. Olin itse yllattynyt huomatessani, etta sita kautta loytyy majoitusta myos kokonaiselle lapsiperheelle! Lasten kanssa matkustettaessa toisen perheen lapsiystavallinen koti lyo hotellimajoituksen laudalta, ja couchsurfingin kautta se on viela ilmaista!

  Couchsurfingin ”aikuisversio” taitaa olla jo 1050-luvulla lanseerattu house swapping, jota kannattaisi useammankin suomalaisen kokeilla. Varsinkin mökin vaihtaminen on vaivatonta, ja Suomeen tulijoita varmasti riittäisi jos asuntoja olisi tarjolla!

 2. itse olen käyttänyt enempi hospitalityclubia, paikalliset tapahtumat -vaikka helsingissä- eivät anna lisäarvoa sille kun haluan yöpymään pariisiin. mutta onhan yhteisöllisyys sinänsä aina kiva. mitä käyttöliittymiin tulee, molemmissa on plussansa ja miinuksensa… sivustoja kun ylläpitää ilmeisestikin vapaaehtoiset niin ei tietty voi odottaakaan mielettömiä toteutuksia.

  voi olla että jäseniä on alueittain eri määriä näillä kahdella eri sivustolla, mutta hospitalityclubissa on kyllä ollut enempi jäseniä(=vaihtoehtoja) niillä alueilla joille itse olen matkustanut (lähi-itä). pienistä kaupungeista ei joskus löytynyt lainkaan CS-vapaaehtoisia 🙁

  Laurasen mainitsema house swapping on myös hauska (kokeiltu) mutta ei sovellu kyllä monelle (yksityisyys, siivoaminen vieraita varten jne.), ja voi olla vaikea löytää sopivaa vaihtoaikaa kun ihmisten lomat on usein fiksattu. sikäli CS ja HC ovat erilaisia ja helpompia useammalle, ei mielestäni ihan verrattavia palveluita. mutta suosittelen house swappingia vilpittömästi – kämpän ohessa tuli vaihdettua kaverit ja bileet eli pääsin kertaheitolla paikalliseen elämään.

 3. Itse en ole Sohvasurffauksen kautta yöpynyt missään, mutta kertaalleen olen majoittanut yhden tytön. Oli oikein mukava ilta.
  Pitäiskin taa aktivoida tili uusiksi, nytkun on tilaa majoittaa.

  House swapping on periaatteessa tosi kiva idea.. mutta mä en vain osaisi antaa kotiani ventovieraille. Siinä on vielä askel joka pitäisi tehdä. Meidän kämppä lienisi tosi helppo ”swapattava”.