Kulutusjuhla

Sähköiset lukulaitteet tulevat ja moni jo kehuu kokemuksiaan

Pääsin viime viikolla ensi kertaa hipelöimään sähköistä lukulaitetta. Kyseessä oli Amazon Kindle, ja voisin kyllä kuvitella lukevani julkaisuja ohuelta laitteelta. En kuitenkaan toistaiseksi himoitse omaa laitetta, ja hintakin on turhan korkea: Amazonissa tällä hetkellä 189 dollaria.

Lukulaitteita ovat testanneet muutkin. Tuija Aalto hankki Kindlen viime kuussa:

”Ensivaikutelmat ovat myönteisiä: laite on kevyt ja miellyttävä pitää kädessä ja näytöltä on hyvä lukea.

Olen ostanut lukuriini nyt muutamia englanninkielisiä johtamistaidon ja markkinoinnin opuksia. Online-journalismiin liittyvästä ammattikirjallisuudesta Kindle Store myy ei-oota. On äärettömän turhauttavaa tehdä tuloksettomia hakuja, kun tietää jo, miten helppoa ja nopeaa kirjan ostaminen sitten on, kun se on saatavilla.

Tässä tullaan varmasti nyt vuosia elämään sitä siirtymävaihetta, että kustantajat ja kirjojen myyjät neuvottelevat edustuksista, mikä on ymmärrettävää, mutta kärsimättämän asiakkaan näkökulmasta ärsyttävää.”

Yliopisto-lehden päätoimittaja Marja Pemberton on taas toiminut koekaniinina useammallekin laitteelle:

”Laitteet olivat hieman Aku Ankkaa pienempiä tai suurempia, joku oli tuplasti paksumpi kuin toinen, paria osasi käyttää pienen pyörittelyn jälkeen, kun taas pari muuta toimi jollakin muulla ulottuvuudella kuin kännyköiden ja tietokoneen näppäimistöihin ja navigointiperiaatteisiin tottunut osasi arvata. Oli hipaisunäytöllä, kosketuskynällä ja painikkeilla toimivia, digitaalinäyttöisiä ja sähkömusteella varustettuja. Puhesyntetisaattorit tarjosivat niin mies- kuin naisääniä eri nopeuksilla, ja kirjasinkoot, palstat ja kontrastit säätyivät mieleisiksi. Samaan laitteeseen pystyi lataamana useita kirjoja, säilömään musiikkia ja kuvia, alleviivaamaan, tekemään muistiinpanoja, piirtelemään ja tekemään varmasti vielä yhtä ja toista, mitä en ehtinyt löytämään.

Yksi laitteista lähenteli läppäriä: kirjan lukemisen lisäksi sillä onnistui lehtien selaaminen, langaton verkkoyhteys ja esimerkiksi vuorovaikutteisen satukirjan lukeminen.

[- – -] Nyt tarjolla olevista lukulaitteista valitsisin silti pienen ja kevyen e-kirjalaitteen. Tai sitten sen perinteisen kirjan; käsityöläisten jälkeläisenä rakastan sormituntumaa. Jään odottamaan kehittelytyötä.

Kaniinina oli kivaa. E-kirjan lukeminen oli silti myös hämmentävää: nuolaisen sormea ennen kosketusnäytön ”sivunkääntöä”, mutta tarina – se vie yhtä vahvasti sähkömusteella kuin paperilla.”

Lisäys:

Henryn kommentin perusteella vielä linkki hänenkin arvosteluunsa:

iKindle tekee tasan yhden asian hyvin, ja se riittää. Kindlellä on hyvä lukea – jopa niin hyvä, että luen pitkiä teoksia siitä mieluummin kuin paperisesta kirjasta. Se on paljon sanottu.”

1 Comment

  1. 139 USD on tuo wifi-malli, eikä tuo wifi-versiosta puuttuva 3G ainakaan minusta ole mitenkään järin olennainen tuossa laitteessa.

    Tykkäsin tällaista omasta Kindlestäni: http://loistava.info/2010/09/09/kindle-on-loistava/ – tuo on kirjoitettu muutaman päivän kokemuksella, ja nyt pari viikkoa ja kolme ja puoli kirjaa myöhemmin olen edelleen ihan fiiliksissä tuosta.