Uuden Mustan Viivi halusi lohentuotantoa käsittelevän dokumentin jälkeen selvittää, mistä tulevat lohet suomalaisiin pöytiin. Tehtävä ei ollut helppo, eikä vastauksia kaikkeen löytynyt. Mutta se selvisi, että eväkkäitä voidaan tuoda esimerkiksi Chilestä Norjaan jatkokäsittelyyn. ”Tullihallituksen tietokannoista saamiemme tietojen mukaan vuonna 2009 tärkein kalaa koskeva tuontiartikkeli Norjasta oli ”Jäähdytetyt tai tuoreet tyynenmeren lohet”, eikä Tyynimeri peruskoululähteiden mukaan ole Norjan rannikkoa. Tähän Evira ei ota kantaa, mutta kauppiaat epäilevät, että sillä tarkoitetaan Chileä tai Alaskaa.

Johanna Riikonen Tullihallituksen Tilastopalvelusta vastaa:

– Tuoreiden tai jäähdytettyjen tyynenmeren lohien alkuperämaaksi erissä on ilmoitettu Norja, mutta varmaa tietoa siitä, ovatko kaikki kalafileet ym. alkuperältään norjalaisia, ei meillä kuitenkaan valitettavasti ole. On mahdollista, että osa kalasta on alkuperältään esim. chileläistä ja vain jatkokäsitelty Norjassa.” (Mari Koo)